18 Април 2024, 03:43 Днес (0) | Вчера (11)

Мнозинството склонно да обсъжда нови промени в Закона за ДДС

10 Ноември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Ударно с по едно-две извънредни заседания седмично бюджетната комисия ще приема промените в данъчните закони и бюджета за 2004 г.

Ударно с по едно-две извънредни заседания седмично бюджетната комисия ще приема промените в данъчните закони и бюджета за 2004 г. Тя вече пусна за първо чете в пленарната зала проектозаконите за корпоративния данък, ДДС, местните данъци и такси, облагането на физическите лица, а акцизите за цигарите са готови за приемане на второ четене от парламента.
Данък печалба
Промяната в закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ е най-съществената, като ставката за данък печалба беше намалена от 23.5 на 19.5%. Комисията отхвърли проекта на Муравей Радев /ОДС/ намалението да е с 6% до 17.5%, с което да се навакса непроменянето през тази година. Аргументът му е, че от 4 г. насам тя се сваля с по 2-3%. Според Радев социалните разходи на работодателите трябва да се облагат не с 20% еднократен данък, както е сега, а с 15% през 2004 г. Финансовото министерство обаче е непреклонно, тъй като намаляването на корпоративния данък с 1% означава 38% по-малко приходи в бюджета. Ако се свият социалните разходи с 5%, приходите ще се намалят с 27 млн. лв. Социалните разходи в туризма са нараснали с 19.6%, т. е. данъкът не е оказал влияние, даде пример зам.-министърът на финансите Стамен Тасев.
От следващата година застрахователните дружества, които досега плащаха данък върху премиите, преминават на облагане с корпоративен данък. Законът предвижда те да плащат и 3% върху приходите от имуществени застраховки. В обсега на този данък няма да влизат договорите по Гражданска отговорност и застраховките Живот.
Въвежда се единна ставка от 4% за облагането на приходите от стопанска дейност на бюджетните предприятия. Тук влизат министерства, държавните университети, БНТ и БНР. 2 от 4-те процента ще се преотстъпват на съответното държавно предприятие, тоест ефективната ставка е 2%.
 
Данък добавена стойност

Вече ще се начислява ДДС при внос на снаряжения и техника за нуждите на министерствата на отбраната и на вътрешните работи и на други органи на националната сигурност. Това беше поискано от БСК, тъй като облекчението поставяше в неравностойно положение българските производители. Няма да се дължи ДДС при финансиране по международни програми или с безвъзмездни помощи. Това важи и за откраднатите коли /за тях няма да се дължи и акциз/. Депутатите от опозицията разкритикуваха правителството, че срещу острите проблеми, свързани с ДДС сметката и възстановяването на данъка, то е предложило несъществени промени. Както в. ПАРИ писа, бюджетната комисия гласува законопроекта на Муравей Радев и група народни представители. Той предвижда от 3 на 2 месеца да бъде скъсен срокът за възстановяването на ДДС, а прагът за регистрация по закона да бъде свален от сегашните 50 хил. на 25 хил. лв. Едва ли текстът ще бъде приет от парламента обаче, тъй като МФ реагира категорично, че това щяло да стане, когато заработи информационната система на НАП. Проектът на сините предвижда лихвите да не се включват в данъчната основа и върху тях да не се плаща косвен данък.
 
Акцизите
Новите акцизи ще увеличат цената на газа за автомобили с 12.7%, на бензина с 3.9% и на дизела с 6.2%. Със 100 лв. се увеличава акцизът върху пропан-бутана и става 360 лв. Според изчисленията на Министерството на финансите неговата цена би се изравнила с бензина, ако акцизът достигне 512 лв. Законопроектът в тази си част ще бъде обсъден утре в комисията. Новите акцизни ставки за цигарите пък ще влязат тази седмица в пленарната зала за второ четене. Те ще доведат до по-високи цени, като най-продаваната у нас марка Виктори ще поскъпне от 1.20 на 1.55 лв. С тази промяна се избърза, защото ако производители и търговци продават цигари със стар бандерол след 1 януари 2004 г., те ще трябва да довнесат данък съобразно новата ставка на акцизите. Цигарите с филтър досега се облагаха с 0.002 лв. на къс плюс 40% от цената. Новата ставка е повишена на 0.004 лв. на къс плюс 43.5% от цената. При цигарите без филтър промяната е от 0.001 лв. на къс плюс 15% на 0.002 лв. на къс плюс 20% от цената. През 2006 г. кутия Виктори ще струва 1.96, през 2008 - 2.61, през 2010 - 4.01 лв., с което ще достигнем минимума в ЕС.
 
Облагане на доходите на физическите лица
Обещаното намаление на ставката при най-ниските доход от 15 на 12% няма да се състои, няма да бъде вдигнат и необлагаемият минимум, който сега е 110 лв. Без промяна остава цялата таблица за облагане доходите на физическите лица. Няма никаква промяна и в социалноосигурителната тежест, която отново е 27-32% за пенсия и 6% за здравно осигуряване. Увеличава се максималният осигурителен доход от 1000 на 1200 лв. и остава непроменено разпределението на осигурителната тежест между работодателя и работника - 75/25. Вноската за допълнително задължително пенсионно осигуряване вместо 2 ще е 3%, но това е за сметка на държавното обществено осигуряване и няма да се отрази върху размера на личния доход. За ваучерите за храна финансовият екип не бил поемал ангажимент. С ДОД няма да се облагат доходите на земеделските производители и на тютюнопроизводителите.
Прагът на оборота за облагане с патент се намалява от 75 000 на 50 000 лева. Всички търговци с оборот над 50 хил. лв. ще бъдат облагани по ЗКПО. МФ предлага да не се облагат производителите на хранителни стоки. В по-ниска група за облагане преминават осем общини, където сериозно е намаляло населението - Враца, Видин, Димитровград, Казанлък, Карлово, Кърджали, Монтана и Силистра. Както досега, патентните данъци ще се внасят на четири годишни вноски. Размерът на патентите ще бъде намален за сервизите за битова техника и за химическо чистене. Идеята е от 2005 г. патентният данък да бъде превърнат в такса, която да събират общините.
 
Местни данъци и такси
В Закона за местните данъци и такси се предвижда промяна в таблицата за облагане на автомобилите, което ще намали данъка за МПС. Колите, произведени в периода 1995-1998 г. с мощност на двигателя до 75 к. с., ще се облагат с 33.75 лв. вместо досегашните 63 лв. За по-мощните коли - до 120 к. с., произведени през същия период, намалението е от 268.80 лв. на 144 лв. Данъкът върху недвижимите имоти ще се плаща на две, а не както досега на четири вноски. Няма да се променя данъчната основа, когато общинският съвет промени границите, в които се намира съответният имот. . 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив