18 Април 2024, 10:02 Днес (2) | Вчера (11)

Над 30% от купувачите на ваканционни имоти у нас са българи

22 Юни 2017 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 22 юни 2017, 13:32

Българите, сключили сделка за ваканционен имот през пролетта на 2017 г., са утроили дела си спрямо същия период на 2016 г. Данните са част от пазарното проучване на компания за недвижими имоти у нас. Сънародниците ни търсят комбинацията от възможност за почивка на Черноморието в собствен апартамент и същевременно сигурна възвръщаемост от имота.

"Тенденцията за увеличаване на дела на българските купувачи започна преди 2-3 години. Но през последните 12 месеца ръстът им е най-забележим – днес българите в комплекса ни в Поморие формират 30% от всички, сдобили се с имот този сезон. Това е двоен ръст спрямо лятото на 2016 г., когато те са около 15% в различните градове и курорти край морето. В Созопол българските граждани, купили апартамент през тази година, са близо 40% от всички нови собственици”, коментира Екатерина Желяпова, търговски директор в компанията. По думите й, макар рускоговорящите клиенти все още да формират най-сериозния дял, през 2018 г. се очаква процентът на българските купувачи, закупили имот през новия сезон, да се увеличи до 50%.

Рускоговорящите клиенти по традиция са най-активните на родния морски пазар на имоти. Досега българските граждани обичайно заемаха втората позиция, която обаче бе с голяма разлика спрямо първото място. Днес се наблюдава ново явление - цялостна тенденция към промяна в нагласите и поведението у българските клиенти.

Според търговския директор на компанията-инвеститор, българите вече припознават притежанието на ваканционен имот не просто като символ на просперитет, а като удобство и ликвидна инвестиция, дори при по-ниски бюджети. Голяма част от родните купувачи разбират, че това може да се окаже едно от най-разумните вложения на спестените средства.

Възвръщаемостта от покупката на ваканционен имот на стойност €45 000 е около 4.5% годишно, ако собствениците решат да използват услугата за гарантиран наем, при която фирмата-посредник поема целия ангажимент по отдаването. Ако притежателят на имота реши да го отдава самостоятелно, е възможно да осигури доход от €50 евро на нощувка, което се равнява на €4 000 за целия сезон или 8.5% годишна доходност.

"Изчисленията ни сочат, че възвращаемостта от ваканционен имот действително е конкурентна на тази от традиционния градски апартамент. Българите обикновено целят да използват ключовото предимство на съчетанието възвръщаемост от инвестиция и възможност за почивка”, каза Желяпова.

От компанията посочват важна специфика, която формира сериозна разлика между покупката на стандартен градски и ваканционен имот – не всеки потенциален купувач има свободни €60 000. Тази сума е относителният минимум, необходим за покупка на жилище в София, което би имало добра възвръщаемост. За сравнение ваканционен имот може да се купи и на значително по-ниска цена – тук опциите са много повече, тъй като ценовите рамки са по-широки. "Ако разполагате със свободни €40 000, например, можете спокойно да се сдобиете с апартамент на много добро ниво в Созопол”, казва още Желяпова.

Според проучването на компанията, някои от по-заможните купувачи се интересуват и от покупка на къща, като отново използват услугите на цялостната поддръжка. Тази опция им позволява по-голямо спокойствие и не ги ангажира с целогодишна поддръжка, както при къщите от селски тип.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив