19 Април 2024, 12:32 Днес (6) | Вчера (11)

Напредъкът в Румъния е по-важен за България, отколкото за ЕС

11 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Коментарите около последния редовен доклад на Европейската комисия за България традиционно и тази година заприличаха на дебат

Унгарският писател Дежо Костолани пише през 30-те години разказ, в който главният герой, унгарец, пътува в български влак. Железничарят влиза при него и без да подозира, че събеседникът му не знае български, започва да му говори. Смее се, по-късно започва да разказва все по-разпалено, показва снимка, ридае на рамото на пътника. Накрая се успокоява и се сбогува. Българско-унгарски литературен проект е поканил български писатели да предложат в разкази своята версия какво е разказал железничарят.

Тази изключително забавна идея може с успех да бъде приложена върху редовните доклади на Европейската комисия, а и върху всички документи, идващи от Брюксел. Интерпретациите на журналисти и политици какво означават те могат да оформят чудесни дебелички томчета, които да се издадат в рамките на съвместен политически проект на България и ЕС. Зебрата бяла на черни ивици ли е или черна на бели? Коментарите около последния редовен доклад на Европейската комисия за България традиционно и тази година заприличаха на дебат по този въпрос. Комисарят Ферхойген лош ли е, с някои дни на доброта, или е добър с пристъпи на проклетия? Брюксел иска ли да ни присъединени, но подава някои неизбежни негативни сигнали, или не ни иска, и се прикрива?

От текстове, от които никой нищо не разбира, постепенно документите от Брюксел се превърнаха в четиво, в което всеки се мъчи да чете само между редовете. В усърдието си да прочетем ненаписаното престанахме да четем написаното. А то е съвсем ясно - освен положителната оценка и някои очаквани забележки България получи обещание за тригодишна финансова рамка, без която не може да завърши преговорите. Комисията потвърди подкрепата си за присъединяване на страната ни през 2007 г. по начина, по който я беше формулирала през декември 2002 г. в Копенхаген. Ако обещанието в доклада бъде спазено, а досега Европейската комисия не се е доказала като извършител на политически измами, пред България няма да има пречки да осъществи напредък към присъединяването си.

Действително въз основа на фразите в доклада и стратегическия документ биха могли да се прогнозират най-различни, дори противоположни развития на събитията. Но причина за това е не наличието на един или друг подтекст, а обичаят на Европейската комисия да затваря врати само когато това е абсолютно неизбежно

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив