12 Май 2024, 23:18 Днес (0) | Вчера (0)

Нараства броят на българските компании в класацията Кофас ЦИЕ Топ 5002

26 Август 2015 16:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 август 2015, 16:59

Секторите: автомобилната индустрия е в растеж (10.6%), докато нефтеният и газов сектор отбелязва спад (-3.9%)

Българските компании в класацията на Кофас на най-големите дружества в региона на Централна и Източна Европа за 2014 г. вече са 17, след като година по-рано бяха 13. Общият им оборот достига 17 990 милиона евро, което също е ръст – с 4.24%. Това показва класацията на международния кредитен застраховател – Кофас ЦИЕ Топ 500, която се публикува за седма поредна година.

В целия регион компаниите в класацията генерират общ оборот от 572 милиарда евро, което надвишава почти половината от общата сума на номиналния БВП на тези икономики. Най-големите са успели да увеличат както оборотите си, така и броя на служителите си. Класацията Кофас Топ 500 подрежда компаниите в региона, като отчита именно този показател като най-важен.

При представянето на класацията Милена Виденова, управител на Кофас за България, коментира: "Броят на българските компании нараства, което определено е позитивен знак. Общо взето, оборотите им също нарастват, но със сравнително по-малки стойности, което пък премества компаниите по-надолу в класацията. На предна позиция остава Лукойл Нефтохим Бургас, макар и вече на 23-то място, а от производствените компании най-напред е Аурубис, която е 52-ра. Тя отбелязва и най-сериозен ръст в печалбата сред родните компании – близо 216%.

Най-големите 500: ускоряване на растежа, спад на безработицата

Кофас отбелязва, че изминалата година е първата от много насам без голямо бедствие и след години на трудности, е налице позитивно развитие, макар и не колкото очакваха икономистите. Средният ръст на БВП в региона достига 2.5%, което е два пъти повече от нивата през 2013 г. – 1.3%. Респективно, ръстът на оборотите в страните от ЦИЕ следват същата тенденция. Комбинацията от по-ниски нива на безработица, увеличени заплати, контролирана инфлация и спад на цените на петрола се отразиха позитивно на домакинското потребление, което стана основен фактор за ускоряване на растежа в повечето икономики от региона. Общо 4,2% от работната сила в региона е заета в дружествата от Кофас ЦИЕ Топ 500.

"Регионът традиционно е доминиран от големите нефтени и газови компании, които се сблъскаха с трудна икономическа среда през 2014 г. Цените на петрола паднаха драматично, което се отрази и върху цените на продуктите на тези компании. Нещо повече, към предизвикателствата трябва да се добави и значително по-ниските търговски обеми заради руското ембарго – например сектора в селското стопанство, и част от хранителната промишленост намалението е с 13.7%”, обясни Катаржина Комповска, Изпълнителен директор на Кофас за Централна и Източна Европа. Въпреки това, благодарение на по-ясните сигнали за възстановяване в еврозоната за времето до края на 2014 г., както и усилията на фирмите да търсят алтернативни пазари, негативното влияние на тези предизвикателства е омекотено.

Първите три страни: Полша е лидер, Унгария е с най-голям ръст, Чехия се възстановява

Традиционно, първите три страни дават най-много от компаниите в класацията, тази година делът им е 61%. Полша запазва лидерското си място в класацията на Кофас със 176 компании, което дават и 40% от общия оборот. Заетостта в Полша се увеличава с 2.5%, което е по-високо дори от общата за региона – 1.7%.

На второ място е Унгария със 73 компании, които са успели да увеличат приходите си с 5.6%, а това е близо три пъти повече от средното за цялата класация. Унгарската икономика нараства с 3.6% през 2014 г., което е най-големият ръст сред всички страни в Централна и Източна Европа.

Чехия допълва челната тройка с 65 играча, като цели шест са новите компании в класацията от тази страна. Икономиката най-после се възстановява от рецесивните ефекти на фискалната консолидация. Чешките компании отбелязват ръст на оборота с впечатляващите 7.8%, най-висок от всички страни от региона.

Секторите: строителство и автомобили нагоре, нефт и газ надолу

В девет от тринадесетте сектора, следени от Кофас, се отбелязва увеличение в оборотите в сравнение с предишната година. Автомобилният и секторът на транспорта продължават възходящия си тренд от 2013 г. и показват доста динамично ускорение през 2014 г. Световното производство на транспортни средства нараства с 2.6% и води до увеличение и в клъстъра на страните от ЦИЕ. Приходите при 86 от най-големите компании нарастват с 1.06% (101 милиарда евро), а печалбите им буквално се изстрелват нагоре със 76.2% ръст през 2014 г.

Компаниите от нефтения и газов сектор се сблъскват с цени, които са намалели наполовина през 2014 г. В същото време, конфликтът в Украйна носи допълнителни предизвикателства. Всичко това води до голямо намаление на финансовите резултати – спад с 3,3 милиарда евро за 2013 г. до загуба на в размер на 48 млн. евро през 2014 г. Поради това тази индустрия има най-високо намаление в оборотите (3,9%), а в компаниите броят на служителите намалява с 2.1%. Независимо от това, нефтения и газов сектор остава най-големият в класацията със 105 фирми и формиращ почти 30% от общия оборот.

 По-добри очаквания за 2015 г.

"Прогнозата на Кофас за региона на Централна и Източна Европа за тази година е малко по-добра от тази за 2014 г. – оценяваме ръста на 2.8%. Повечето икономики в региона ще печелят от съживяването на потреблението на домакинствата и от постепенното възстановяване на Еврозоната. Въпреки това, вътрешните и външните предизвикателства остават препятствие пред устойчивото развитие на региона” – добавя Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа. Г-н Шилевич беше специален гост на годишната конференция на Кофас България по управление на риска, която се проведе през април.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив