29 Март 2024, 13:17 Днес (7) | Вчера (11)

Нефутболните фактори за футболните победи

12 Юни 2014 10:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2014, 10:26
Под лиценза на creativecommons

Съществуват множество проучвания, чиито автори се опитват да разберат какви нефутболни фактори влияят върху футболните успехи

Роберт Хофман, професор в Университета в Нотингам публикува няколко труда на тема икономика и политика на футбола, използвайки резултатите от играните световни първенства и рейтинги на ФИФА.

На базата на използваната статистика Хофман прави няколко генерални извода:

Икономика и Брутен вътрешен продукт

Колкото е по-богата държавата, толкова по-големи са шансовете да има силен футбол.

Колкото по-богата е страната, толкова по-големи са шансовете да има силен клубен футбол. Талантите, родени в бедна страна имат по-малко шансове да използват спортна инфраструктура, достиженията на спортната медицина и т.н.

Богатството на една държава не влияе задължително върху успехите на отборите й, а големият БВП не се трансформира задължително в златни медали. По-скоро се наблюдава обратната тенденция – страната забогатява, а отборите й играят по-зле.

Нито едно от горните твърдения не е задължително...

Глобализация на футбола

Световната банка публикува доклад, според който футболът се превръща в символ на глобализацията - през последните десетилетия броят на играчите, състезаващи се за чужди клубове достига рекордни стойности. Фактически в много държави в националните първенства се състезават играчи от много националности. По този начин футболът се унифицира и разликата между класите се стопява.

Религиозна принадлежност и езикови особености

Ричард Джулианоти, автор на книгата "Футболът: Социология на глобалната игра"\Football: A Sociology of the Global Game, анализира културно-историческия аспект на влиянието на футбола върху света. Според него, популярността и степента на въздействие на футбола зависи от мястото, което заема в националната култура. В десетте държави, чиито национални отбори традиционно заемат първите десет места в рейтинга на ФИФА, влизат осем държави, чието население преобладаващо изповядва католицизма. 

Другите две страни Германия и Англия имат значителни католически малцинства (в Англия католиците са 15% от населението, в Германия - 34%). Футболът процъфтява и в страни, където се говорят езици от романската езикова група - испански, италиански, френски, португалски, румънски и др. 

По този начин, футболът се крепи на два стълба – католицизмът и романоезичието. Всеки световни финали си имат и своята изненада (например - България през 1994 г.), която по правило не се повтаря...

Политика на футбола

В много държави футболът се използва за политически цели. През 1994 година беше публикуван сборникът с аналитични материали "Призраци и Шампиони: Култура на футбола, Национални идеи и Шампионатът в САЩ "\Hosts and Champions: Soccer Cultures, National Identities and the USA World Cup), чиито автори с редица примери показват, че много правителства използват магията на футбола като инструмент за повдигане на патриотизма и повишаване на статуса на международната сцена.

През 1990 година германският национален отбор стана световен шампион. По този начин за първи път след Втората световна война игра един отбор, а не на бившите ФРГ и ГДР. Тогава германските медии коментираха, че световната титла е в основата на обединението на разделения близо половин век германски народ.

Могат да се посочат още редица примери, когато Иран победи САЩ с 2:1 през 1998 година, в разгара на поредното политическо напрежение между "свободния свят” и аятоласите. В този смисъл срамната загуба от преди няколко дни, която понесе националният отбор на Сърбия и черна гора с шест гола от Аржентина, беше и последният мач, в който двете държави играха с общ тим.

Психология на националния характер

Съществува и една друга теория, според която футболът е проява на националния характер. 

Тази версия се лансира от Саймън Купър, публикувал книгата "Футболът срещу врага"\Football Against the Enemy. Като пример "рационалният футбол", изповядван години от Германия може да се смята за проявление на традиционния немски ред и дисциплина, а фееричният бразилски футбол – спортна реинкарнация на националните танци и националната борба капоейра.

Върховенство на закона

От своя страна Марк Вест, икономист от Мичиганския Университет твърди, че основите на добрия футбол лежи в сферата на законодателството. Във футбола най-често преуспяват държави, които изповядват върховенството на закона. Освен т.нар. развити демокрации, правната система на Бразилия се основава на френския т. нар. "Цивилен кодекс на Наполеон”.

Особености на климата

Икономистът Ли Хофман публикува труда си "Обществената политика и олимпийските успехи"\Public Policy and Olympic Success, в списание Applied Economics Letters, където директно твърди, че футболните успехи се дължат на климата на съответната страна. Според него най-добри резултати показват футболистите от страни с умерен климат, където средногодишната температура е 14 градуса по Целзий. 

Отклонението от тази норма нагоре или надолу действа пагубно върху броя на медалите от сериозни първенства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив