29 Март 2024, 10:41 Днес (3) | Вчера (11)

Нов поход срещу данъчните грешници

21 Август 2012 12:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 август 2012, 12:03
Под лиценза на creativecommons

Близо 4 милиарда евро са допълнителните приходи в германския бюджет през последните 2 години, постъпили в него благодарение на купената информация за укрити данъци. Този подход обаче има сериозни противници

Независимо от отправяната на най-високо правителствено равнище критика, провинция Северен Рейн-Вестфалия има твърдото намерение да продължи да купува дискове с информация, уличаваща предполагаемите укриватели на доходи. "Покупката на този вид данни е напълно законна. Затова и няма да спрем", каза министър-председателката на провинцията Ханелоре Крафт, член на Социалдемократическата партия, коментира „Дойче веле”.

 

Ефектът на заплахата

Крафт е против вече договореното споразумение за избягване на двойното данъчно облагане между Германия и Швейцария и в подкрепа на своята линия посочва факта, че преди влизането на споразумението в сила швейцарските банки давали на германските си клиенти съвети как да изнесат "тайните си пари" към Азия. Има и още нещо - поради заплахата от придобиване на информация за размера на доходите от Швейцария много германски граждани сами се явявали да признаят данъчните си грехове.

"Г-жа Крафт и социалдемократите не се спират пред престъпната покупка на данни, за да се преборят с данъчните нарушители", казва по този повод генералният секретар на Партията на свободните демократи Патрик Дьоринг, според когото това било "грешен сигнал".

Не са редки злоупотребите с банковата тайна за укриване на данъци

Договореното от федералния финансов министър Волфганг Шойбле споразумение с Швейцария би трябвало да влезе в сила от началото на следващата година. От този момент и капиталите на германски клиенти в швейцарски банки ще се облагат с данъци, чийто размер е точно колкото на германските. На данъчно облагане ще бъдат подложени и по-старите влогове в Швейцария. Но вносителите на предложението - ХДС, ХСС и Партията на свободните демократи, нямат мнозинство в горната камара на парламента - Бундесрата.

За и против купуването на данни

От 2010-та насам германските власти са "напазарували" множество дискове с информация за потенциални укриватели на данъци, като напоследък особено активна в тази сфера е провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Швейцарският посланик в Германия Тим Гулдиман от своя страна призна, че "с банковата тайна в Швейцария нерядко е било злоупотребявано за укриването на данъци", но не това бил основният принцип. А представителят на парламентарната фракция на Социалдемократическата партия Томас Оперман препоръча на германското правителство да вземе за пример Съединените щати и "да преследва последователно данъчните престъпници", визирайки не само Швейцария, но и останалите данъчни оазиси.

Федералният външен министър Вестервеле пък нарече купуването на дискове "неапетитно" и призова на този вид действия да бъде сложен край. "Не вярвам, че отделните провинции ще продължат да купуват данни, щом при наличието на споразумение имат възможността да си приберат данъците по най-коректен и напълно съответстващ на международното право начин", каза министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив