18 Април 2024, 20:09 Днес (11) | Вчера (11)

ОИСР очаква БВП на България да нарасне с 3,8% тази и с 4,4% през следващата година

31 Май 2021 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 май 2021, 13:51

Нашата икономика ще се върне на предпандемичното си ниво в края на 2021 г.

След свиване с 4,2% през 2020 г., БВП на България се очаква да се възстанови с 3,8% през 2021 г. и да нарасне с 4,4% през 2022 г., посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в своя последен световен доклад "Икономически перспективи", предаде БНР. ОИСР добавя, че българската икономика ще се върне на предпандемичното си ниво в края на 2021 г.
Отварянето на икономика наново ще създаде нова сила в търсенето на домакинствата и бизнес инвестициите, което ще замени държавните разходи като основен двигател на растежа. ОИСТ също така смята, че икономическото възстановяване ще се отрази в постепенно подобрение и на пазара на труда.
Непосредственият политически приоритет в България е да се ускори ваксинацията, която най-бавната сред страните от ЕС, посочва ОИСР. Това ще позволи разхлабване на ограниченията и е предпоставка икономиката отново да заработи на нормални нива.
Подобно на много други европейски държави, България преживя две силни пандемични вълни през есента на 2020 г. и пролетта на 2021 г., в допълнение към по-слабата първоначална вълна през миналата пролет. Пандемията застраши функционирането на здравната система и повиши смъртността от Covid-19 до високо ниво, отбелязва ОИСР.
В отговор бяха приложени мерки за ограничаване, включително ограничения за групови събирания и затваряне на училища и ресторанти. След пика на третата вълна в края на март бяха премахнати много ограничения и учениците се върнаха в училище на поетапно разписание. Ваксинацията в България обаче се разгръща бавно.
В същото време ОИСР посочва, че българската икономика преживя втората и третата коронавирусни вълни по-добре от по-слабата начална вълна.
БВП се увеличи през последното тримесечие на 2020 г., а също и през първото тримесечие на 2021 г. През зимните месеци показателите за бизнес климат претърпяха слабо представяне, особено в сектори, които бяха по-засегнати от мерките за ограничаване (най-вече в търговията на дребно и другите услуги). Последните данни обаче показват, че доверието сред потребителите и бизнеса се връща.
Според ОИСР фискалният отговор на кризата с Covid-19 в България беше силен и фискалният баланс се превърна от излишък в размер на 2,1% от БВП през 2019 г. в очакван дефицит от 3,5% през 2020 г. В бюджета си за 2021 г. правителството обяви продължаване на фискалната подкрепа, която разширява схемата за субсидиране на заплатите и временните намаления на ДДС за засегнатите стоки и услуги и увеличава финансирането на здравеопазването.
Независимо от това публичният дълг е по-нисък от този в повечето страни от ОИСР благодарение на благоразумната фискална политика и ще остане под 30% от БВП през 2021 г. (въз основа на критериите по Маастрихт).
Подкрепата от фондовете на ЕС ще повиши инвестициите и производствените тенденции. Очаква се безвъзмездните средства от Механизма за възстановяване и устойчивост, неутрални по отношение на фискалния баланс, да възлизат на 10% от годишния БВП на България преди кризата и да бъдат използвани през следващите няколко години.
ОИСР очаква БВП на нашата страна да нарасне с 3,8% през 2021 г. и с 4,4% през 2022 г., като до четвъртото тримесечие на настоящата година БВП ще се върне там, където е бил преди две години, въпреки че няма да се върне към края на 2022 г. по пътя, предвиден преди коронавирусната криза. По този начин кризата с Covid-19 ще нанесе значителни щети, макар и по-малко, отколкото в някои други икономики на развиващите се пазари.
Очаква се намаляването на ограниченията, свързани с пандемията, да превърне отново частното търсене в основен двигател на растежа. Пазарът на труда ще се подобрява по-постепенно, като безработицата през 2022 г. ще надвиши нивото си отпреди кризата.
Несигурността обаче е висока, като прогнозата на ОИСР предполага, че България няма да се сблъска с по-нататъшни значителни неуспехи при овладяването на пандемията, но мутациите на вируса остават възможни и доверието може да се върне бавно.
Силната фискална подкрепа трябва да продължи през 2021 г. и след това да се облекчава постепенно през следващите години. ОИСР посочва, че България очаква да получи големи средства от ЕС, които, ако бъдат планирани и приложени ефективно, ще ускорят възстановяването и ще насърчат инвестициите и производителността.
В заключение ОИСР посочва, че непосредственият политически приоритет е да се ускори ваксинацията, така че икономиката да може да работи отново на нормални нива. Въпреки това, дори в случай на друго неблагоприятно развитие, България разполага с достатъчно фискално пространство, което може да се използва за подпомагане на домакинствата, фирмите и дейността.
Инвестициите ще бъдат силен двигател за растеж през 2022 г., отчасти благодарение на големите фондове на ЕС. Ефективното планиране и изпълнение на проекти ще бъде от решаващо значение за ускоряване на възстановяването и насърчаване на производителността. Политическото сътрудничество ще бъде важно в светлината на парламентарните избори и по-фрагментиран парламент, така че да се провеждат реформи за увеличаване на конкуренцията, намаляване на цената на бюрокрацията за бизнеса и борба с корупцията, заключава ОИСР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив