01 Октомври 2024, 14:31 Днес (1) | Вчера (1)

Общото застраховане излезе на плюс за първи път от пет години

29 Май 2014 07:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Калин Димитров
A+ A-
Последна редакция: 22 май 2014, 17:23
thinkstockphotos.com

Засега "Гражданска отговорност" държи застрахователите над водата, но може и да ги потопи

В средата на март Комисията за финансов надзор (КФН) публикува на своята интернет страница предварителни данни за брутния премиен приход през 2013 година, реализиран от застрахователите със седалище в България. Той възлиза на 1,723 млрд. лв., което се равнява на годишен ръст от 7,7 процента.
Желанието ни беше да направим анализ на пазара с окончателните данни за 2013 г., но тъй като вече сме в края на месец май, а официално оповестени окончателни данни няма, ще направим опит да видим каква е ситуацията в бранша на база предварителните данни от надзорната комисия.
Брутният премиен приход на общозастрахователните компании със седалище в България в края на 2013 г. според данните на КФН възлиза на 1,425 млрд лв., което се равнява на ръст от 6,5% на годишна база. Резултатът е по-скромен на фона на двуцифрения ръст в животозастрахователния сектор. Трябва обаче да отчетем и факта, че през 2012 г. беше инкасиран спад в приходите по общо застраховане от 1,9 на сто. Друг важен факт е, че след 4 години на спад (от 2008 г. насам), през 2013 г. общозастрахователния бизнес за първи път отчита ръст на приходите си (Analiz2014-pazar-OZ-2.xls)

Наистина ли обаче имаме повод за радост и на какво се дължи този ръст от 6,5%?

Всъщност от цитирания по-горе резултат за премийни приходи на общозастрахователните дружества в размер на 1,425 млрд. лв. трябва да извадим 59,789 млн. лв., които са от активно презастраховане, а не от директно застраховане. Освен тях, резултатът на премийния приход трябва да бъде намален с още 31,134 млн. лв. - приходи, получени от наложеното от закона прелицензиране през 2013 г. на 11 здравноосигурителни дружества в общозастрахователни компании. Така премийният приход в бранша би се редуцирал до приблизително 1,332 млрд. лв., а ръстът би бил 1,24 на сто (Analiz2014-pazar-OZ1.xls). В номинално изражение събраните в повече приходи през 2013 г. спрямо 2012 г. са 16,255 млн. лв., но и от този положителен резултат малко над 5,5 млн. лв. са от бившата компания "Дженерали Закрила ЗО" АД, която се вля в "Дженерали Застраховане" АД.
Тук ще отворим само скоба, за да направим уточнението, че от 19 здравноосигурителни дружества 2 прекратиха дейност, 4 се преобразуваха (вляха в други компании), а 13 се прелицензираха. Две от тях обаче получиха лиценз по-късно – едното през декември 2013 г., а другото през февруари 2014 г., и не влизат в отчетите на КФН.
И какво се оказа в крайна сметка с ръста в общото застраховане – че рибата е цаца. Да, но и цацата е риба, особено в тази неблагоприятна икономическа, а бих добавил и политическа среда. В началото на новото хилядолетие развитието на икономиката и благоприятната бизнес среда водеше след себе си и до ръст от 15, та чак до 24 на сто в общото застраховане (Tablica4zaOZ.doc). Дойдоха и няколко нови инвеститора в бранша. Финансовата криза, която сполетя света през 2007-2008 г., се отрази неблагоприятно както на икономиката у нас, така и на общото застраховане. През 2009 г. компаниите инкасираха 6,18% спад на приходите, през 2010 г. нови 5,62%, а от 2011 г. този спад започна да се забавя до 1,16 на сто. Така за последните 5 години общият спад в бранша е малко на 13 процента. Затова и тези 6,5% или пък дори и те да са 1,24% безспорно трябва да отчетем като едно добро начало. Явно браншът е ударил дъното през 2012 г. и през миналата се оттласква нагоре. Дано това да е трайна тенденция и през тази и следващите години резултатите да са още по-добри и устойчиви.

Кои линии бизнес доведоха до обръщане на тренда?

Безспорно това е автомобилното застраховане и в частност задължителната застраховка "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС". Приходите от нея през миналата година са достигнали до 540,116 млн. лв., а пазарният й дял вече е 39,63 на сто.
В номинално изражение приходите и през 2013 г., в сравнение с предходната година, са се увеличили с около 58 млн. лева. За съжаление, с малки изключения в почти всички други линии бизнес компаниите отчитат спад в премийните приходи (Analiz2014-pazar-OZ-3.xls).
Ако погледнем ситуацията преди 10 г. (през 2004 г.), приходите от "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" са били 181,534 млн.лв., а пазарния й дял е бил 24,5 на сто. Сега приходите от задължителната автомобилна застраховка са близо 3 пъти повече, а автопаркът у нас се е увеличил през тези години с няколко десетки процента. Така успехът в продажбата на тази застраховка основно се дължи на задължителния й характер и на постоянно увеличаващата цена. Застрахователите биха добавили, че и отговорностите им се увеличават.
Още един интересен паралел може да направим, като сравним приходите от продажбата на "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" през 2008 г., която е най-добрата за застрахователния бранш у нас, с тези през миналата година. Общият спад на приходите от продажбата на общозастрахователни продукти е малко над 200 млн. лв.(виж таблица 3), а в същото време приходите от задължителната автозастраховка са се увеличили със 156,273 млн. лева. Ако не беше постоянно увеличение в цената на въпросната застраховка, картината в общото застраховане през последните 5 години щеше да придобие много тъмни краски.
Какво да очакваме от пазара на "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" през тази и следващите години?
Обхватът на застраховката, според статистиката, в момента е около 85%. Според международните ангажименти държавата ни трябва да поддържа обхват от минимум 90 на сто и тя прави всичко възможно да го постигне. Така че логично е приходите от застраховката да растат. Постоянно се увеличава и броят на новорегистрираните МПС и се очаква да има и нови продажби на застраховката и отново по-големи приходи. Цената? Тя също се увеличава и ще продължава да го прави най-малкото заради изискването на КФН да има единна цена и да не се доплаща за т.н. "Зелена карта".
За съжаление се увеличава и делът на застраховката в общите приходи от продажби на застрахователните компании. Хубаво е успоредно със задължителната автозастраховка да се полагат усилия за развитие и на останалите линии бизнес. Не може приходите от "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" за 10 г. да са се увеличили 3 пъти, а по всички други линии бизнес, без "Каско", с малко над 33 на сто.
Застраховката "Сухопътни превозни средства”, без релсови превозни средства” или т.н. "Каско", продължава да е сред водещите по приходи. През миналата година от продажбата на въпросната застраховка са реализирани 410,5 млн. лв., а пазарният й дял се изчислява на 30,12 на сто. До 2008 г. застраховката беше доминираща на пазара по премиен приход, който ежегодно се увеличава с много сериозни суми. След настъпването на световната икономическа криза през 2008 г. нещата чувствително се промениха. За пет години приходите от застраховката са спаднали с цели 279, 737 млн. лв. и ако не беше сериозното увеличение на приходите от "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", както вече казахме, картината в бранша щеше да бъде много лоша.
А спадът на фона на кризата беше логичен и предвидим. Сериозно паднаха продажбите на нови автомобили, а старите през годините губят от своята стойност и така приходите от застраховката също падат. Нещо, което е хубаво да отбележим за "Каско"-то през миналата година, е, че приходите от продажбата му спрямо 2012 г. са спаднали само с около 6 млн. лева. Може би е стигнато дъното в този сегмент. Ако се подобри икономическата среда през тази и следващите години, ще се увеличат и продажбите на нови автомобили и тенденцията в приходите от "Каско" ще се обърне.
Нещо друго, което също е хубаво да отбележим, е, че приходите от двете автомобилни застраховки през 2008 г. са били около 79% от общите приходи, а през миналата година техния дял е паднал на 69,75 на сто. Лошото е, че това се дължи не толкова на увеличени продажби до другите линии бизнес, а на спада от продажбите на "Каско".
Ако погледнем пак в исторически план на този 5-годишен период – 2008-2012 г., освен увеличението на приходите от продажба на "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", което вече обяснихме, и увеличението на приходите от застраховката "Заболяване", което, както вече казахме, се дължи на прелицензирането на бившите здравноосигителни дружества, имаме ръст само в още 5 от 16 вида застраховки.
Увеличили са се приходите от застраховки, свързани с летателни апарати с около 2,54 млн. лв., което според експертите се дължи на увеличение при броя на операторите и броя и вида на авиопарка у нас.
С около 1,481 млн. лв. са се увеличили приходите по "Обща гражданска отговорност". В повечето случаи застраховката е задължителна, а там, където не е, вече става дума, от една страна – за осъзната необходимост от застрахователна защита, а от друга – че застраховката се изисква от чужди партньори като референция за правене на бизнес. Очакванията са в бъдеще тази застраховка да придобие още по-голяма популярност и признание сред потребителите, а оттам и приходите да се увеличават.
С около 1,562 млн. лв. са нараснали и приходите от продажбата на "Помощ при пътуване", като при нея причините също са осъзнатата необходимост от предлаганата застрахователна защита, а и повечето пътуващи в чужбина.
С цели 350% са се увеличили приходите от продажбата на застраховката "Правни разноски". За съжаление, в номинално изражение нещата са доста скромни. През 2008 г. приходите от застраховката са едва 1186 лв., а през миналата са били "внушителните" 5343 лева. Единствената компания, която реализира приходи от въпросния продукт, е "Алианц България".
За съжаление, вторите по популярност и приход застраховки, а именно имуществените "Пожар и природни бедствия” и "Други щети на имущество”, през последните 5 години също отчитат спад. Приходите от първата застраховка са спаднали с около 10 млн. лв., а 2-та с около 4,5 млн. лева. Съответно техният дял в общите приходи се е свил с 0,73% и 0,33 на сто.
С надежда може да се приеме фактът, че през миналата година приходите от "Пожар и природния бедствия" са се увеличили с около 7 млн. лв., но за съжаление от "Други щети на имущество" са свили с около 5 млн. лева.
Очакванията за налагането и реализираните продажби и на двата продукта са огромни, възможностите също.
Записаният по застраховка "Заболяване” премиен приход нараства от 344 хил. лв. за 2012 г. на 36 751 хил. лв. за 2013 г. Посоченият ръст е следствие от прелицензирането на съществувавалите здравноосигурителни дружества като застрахователи, съответно от вливанията на такива дружества в действащи застрахователи.
Другите постигнати финансови резултати от общозастрахователните дружества също може да определим като добри и обнадеждаващи.
Изплатените претенции по общо застраховане са в размер на 727,544 млн. лв. като се отчита увеличение от 6,1% на годишна база. Тук трябва много да се внимава да не би ръстът на разходите да започне чувствително да изпреварва този на приходите.
Сумата на активите в общото застраховане нараства през 2013 г. с 5,6% на годишна база и достига 2,0 млрд. лева. Собственият капитал на застрахователите, извършващи дейност по общо застраховане, вече достига 647,417 млн. лева., а размерът на брутните технически резерви, заделени от дружествата по общо застраховане, достига 1,54 млрд. лева.
В края на 2013 г. дружествата в сектора по общо застраховане отчитат положителен технически резултат от 65,077 млн. лв. при 37,672 млн. лв. към края на 2012 година. Финансовият резултат към 31.12.2013 г. възлиза на 81,682 млн. лв. при 55,040 млн. лв. към края на 2012 година. Също един много добър резултат.
Освен финансовите показатели, постигнати от общозастрахователните дружества, трябва да отчетем и техния брой. 2013-та година започна със 17 компании. В хода на годината бяха лицензирани 11 здравноосигурителни компании като застрахователи. Така през лятото на 2013 г. броят на дружествата вече беше 28. Собствениците на "Интерамерикан България ЗЕАД" обаче продадоха застрахователния си портфейл на "ЗД Евроинс" АД и така броят се редуцира до 27. От началото на тази година имаме още две бивши здравни дружества със застрахователен лиценз и така компаниите станаха 29. Колко ще останат до края на годината предстои да видим. Безспорно 2013 г. е една от най-интересните по отношение на преобразуване в бранша след 1997-1998 г., когато пазарът мина на лицензионен режим.

Кои са лидерите на пазара по премиен приход през 2013 година?

Първи по приходи с малко над 182 млн. лв. е ЗК "Лев Инс" АД. В сравнение с 2012 г. компанията има 23,431 млн. лв. повече приходи, което се равнява на годишен ръст от 14,77%, а пазарният й дял се е увеличил съответно от 12,06% на 13,67 на сто.
Приблизително 85% от приходите на компанията са от продажбата на "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", а около 12% - от продажбата на "Каско". С продажбите си на задължителната автомобилна застраховка ЗК "Лев инс" АД се утвърждава като безспорен лидер в този сегмент с 28,56 на сто. От пазара на "Каско" компанията държи дял от 5,25%, което и отрежда 6-то място по приходи.

Втори в класацията по приходи със 176,218 млн. лв. се нарежда ЗАД "Армеец". В сравнение с 2012 г. приходите на компанията са с около 6,587 млн. лв. повече, а пазарният й дял се е увеличил от 12,89% на 13,23 процента. "Армеец" е лидер в продажбата на "Каско" с пазарен дял от 22,8% и е втори при продажбата на "Гражданска отговорност" с пазарен дял от 10,39 на сто. Компанията е безспорен лидер и в продажбата на застраховка "Летателни апарати", където пазарният й дял е 36,44 процента.

Трети по приходи се нарежда "Булстрад Виена Иншурънс Груп". Резултатът на компанията е със съвсем малко по-лош от този през 2012 г., което е довело до свиване на пазарния й дял с 0,17 процента. "Булстрад Виена Иншурънс Груп" е с много добре балансиран портфейл. Дружеството е лидер при продажбите на застраховките "Пожар и природни бедствия" с пазарен дял от 17,22% и "Обща гражданска отговорност" с дял от 26,7 на сто. Компанията се нарежда на второ място по продажби на "Летателни апарати" и на трето по "Други щети на имущество", "Каско" и "Гражданска отговорност".

И тъй като резултатите, които анализираме, са предварителни, не е коректно да правим класации по други показатели, освен по пазарен дял. Може все пак да отчетем коя е почетната тройка по ръст на приходите през 2013 година.

На първо място с ръст от 15,58% се нарежда ЗАД "Виктория", втори с 14,77% са ЗК "Лев инс", а трети са "Дженерали застраховане" 12,58 на сто. Тук обаче трябва да направим уточнение, че към резултата на третата компания е добавен и резултатът на влялата се в нея "Дженерали Закрила ЗО", който е около 5,5 млн. лева. Така че с чиста съвест сред призьорите по този показател може да причислим и "ХДИ Застраховане", които са постигнали ръст на приходите си от 11,71 на сто.

Тъй като в целия анализ използваме сравнения с най-добрата за бранша 2008 г., което помага и да се види в дългосрочен аспект как са се развивали нещата, ще направим още 2 класации – за най-голям ръст на приходите в номинално и в процентно изражение за периода от 2008 г. до 2013 година.
С над 38,377 млн. лв. са се увеличили приходите на "ОЗК – Застраховане". Успехите на компанията може да отдадем на смяната на собствеността и управлението, а резултатите говорят сами за себе си. Втори по номинален ръст от 30,25 млн. лв. се нарежда ЗАД "Армеец", а трети са ЗАД "Виктория" с 24,679 млн. лева.
В процентно изражение номер едно с 270% ръст на приходите е "ОЗК -Застраховане", а след него се нареждат БАЕЗ с 91,49% и ЗАД "Виктория" с 55,93 на сто.

От 17-те компании, които са били на пазара и през 2008 г. и продължават да работят и сега, само 6 отчитат ръст в приходите си за петгодишния период.
През миналата година, в сравнение с 2012 г., ситуацията е по-добра. Девет от 17-те компании на пазара отчитат ръст на приходите от продажба на застраховки.

ЗАБЕЛЕЖКА: В анализа за 2013 г. и този за периода от 2008 г. насам са включени само т.н. стари общозастрахователни компании. Новите компании (бившите здравноосигурителни компании) ще бъдат включени в бъдещи анализи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив