20 Май 2024, 06:09 Днес (0) | Вчера (0)

Откриха ловният сезон за автомобилни полици

10 Декември 2004 10:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

На пазара е пълен хаос, коментират специалистите от застрахователния бранш

Поредната кампания за "Гражданска отговорност" (ГО) започна в началото на тази седмица. Няколко дни по-рано бе обнародвана и наредбата, регламентираща условията, при които се извършва продажбата на задължителната автозастраховка. Завъртяха се и първите рекламни клипове на застрахователните компании, с които се цели да се събуди интересът на потенциалните клиенти. Прави впечатление обаче, че към момента нито една застрахователна компания не обявява в публичното пространство цените, при които ще продава ГО.Причините за този парадокс са няколко. Първо, част от компаниите нямат готовност да продават задължителната полица заради късното публикуване на наредбата и ще се появят на пазара едва в началото на следващата седмица. На тези дружества им предстои да представят условията, при които ще продават ГО в КФН за съгласуване. Друга част от компаниите са готови с разчетите, определили са цените, при които ще продават застраховката, но изчакват своите конкуренти. Изчакването от своя страна е пък заради простичкия факт, че от тази година застрахователните дружества няма да могат да предлагат никакви допълнителни бонуси на своите клиенти. Така че определяща ще е цената, на която ще се продава застраховката. Според запознати някои от компаниите изчакват не само да видят цената на своите колеги, за да сверят, така да се каже, часовниците си, но и дали някой няма да се престраши да заобиколи Наредбата за задължителното застраховане и въпреки нейните категорични текстове да предложи все пак някакви бонуси.
Въпреки че кампанията за ГО доста позакъсня, всички компании вече са мобилизирали огромна армия от агенти, с които смятат да завоюват максимален брой клиенти. Заради закъснението повечето компании са се подготвили да работят с удължено работно време и с дежурни екипи за многото почивни дни, които предстоят до края на годината.
По предварителна информация застрахователните дружества, които вече са готови с конкретни цени на задължителната полица, ще предлагат на цени от 99 лв. за автомобили до 1800 куб. см, за МПС от 1800 до 2500 куб. см тя варира между 130 и 140 лв., а за автомобили над 2500 куб. см ­ между 280 и 290 лв. Естествено не е изключено в хода на кампанията някои застрахователи да предлагат своите застраховки на по-ниски или по-високи цени от цитираните. Специално за автомобилите до 1800 куб. см повечето компании заради социалния характер на застраховката са се спрели на най-ниската цена, като твърдят, че това уж е за сметка на комисионите на техните агенти.
Според всички експерти по-ниски цени от вече обявените няма да са реални, тъй като това би застрашило финансовата стабилност на застрахователната компания и по този начин би изложило на риск нейните клиенти. Затова специалистите съветват изборът на застраховател да става много внимателно и клиентите да не се подвеждат от ниски цени или бонуси, защото това, първо, е забранено и, второ, е несериозно.
Въпреки това в публичното пространство се прокрадва информация, че някои компании вече са намерили пробойни в Наредбата за задължителното застраховане, които да им позволят да предложат разни екстри на клиентите си.
Възможността за опити за спекулации и дори злоупотреби в кампанията по продажбата на задължителната автозастраховка се засилват и от факта, че в момента застрахователният надзор няма шеф, който да упражнява необходимия контрол и при нарушение да налага съответните санкции. Въпреки сериозно размахания за предупреждение "пръст" от страна на КФН в началото на кампанията по ГО, повечето компании май не гледат сериозно на надзорния орган. Освен липсата на шеф мотив за подобно поведение дава и фактът, че в началото на тази година бяха извършени множество проверки по дружествата именно за нарушения при продажбата на ГО. В интерес на истината кампанията през миналата година бе белязана от множество нарушения, а констатираните бяха прекалено малко. Освен това наложените наказания са едва ли не символични за прегрешилите компании. На всичкото отгоре застрахователите обжалваха наказанията и реално те към момента не са санкционирани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив