01 Октомври 2024, 00:25 Днес (0) | Вчера (1)

Очаквана продължителност на живота и пенсионните системи в развитите страни

18 Април 2011 09:24 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Изправени пред застаряващо население и по-висока продължителност на живота, повече от половината от разгледаните страни са увеличили или планират да увеличат пенсионната възраст

На 17-ти март беше публикувано четвъртото издание на Поглед върху пенсиите. Фокус на изданието са размера на пенсиите, пенсионната възраст и средната продължителност на живота в страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) и Г-20.
Изправени пред застаряващо население и по-висока продължителност на живота, повече от половината от разгледаните страни са увеличили или планират да увеличат пенсионната възраст – възрастта за жени ще бъде променена в 18 държави, а за мъже – в 14. Други страни са въвели автоматично обвързване на пенсиите с продължителността на живота. Част от реформите са свързани с въвеждането на стимули за оставане в работната сила вместо пенсиониране.
Средната пенсионна възраст за мъже е 63 години, а за жените – 62. Тя ще нарасне на 65 години до 2050 г. и за двата пола според сегашните планове. Тъй като в почти всички страни от ОИСР, прогнозите са за увеличаване на продължителността на живота до степен, която ще неутрализира ефекта от повишаването на пенсионната възраст, финансовата стабилност ще бъде застрашена в бъдеще, освен ако възрастта не бъде увеличена допълнително спрямо сегашните програми.
Така например, прогнозите за 2050 година са, че средната продължителност на живота за жените на 65 годишна възраст е около 24 години, докато през 1960 г. тя е била само 15 години. Според изследването, ако жените през 2050 се пенсионират на тази възраст (65 години) и получават държавна пенсия средно още 24 години, това ще окаже огромен натиск върху публичните финанси. Необходимо е, според авторите, да се предприемат час по-скоро мерки.
Като алтернатива на по-високата пенсионна възраст, някои държави са въвели автоматично обвързване на размера на пенсиите с очакваната продължителност на живота. Учудващо е, че подходът на обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота е въведен в много малко държави – политики, които ще имат сходен резултат, се очакват да влязат в сила в Дания (2027 г.), Италия (2015 г.) и Гърция (2020 г.). Предимството на тази политика е, че отправя ясни сигнали за необходимостта от по-дълъг престой в работната сила.
Друг възможен вариант е да се поощряват хората сами да спестяват за своите старини, за да компенсират по-ниските бъдещи държавни пенсии (което според изследването ще е неизбежно заради очакваните проблеми в публичните финанси). Вече има няколко значителни успеха в тази посока. Схемата КивиСейвър в Нова Зеландия, например, автоматично прехвърля хората в частни пенсионни фондове, освен ако те изрично не се откажат. По този начин изключително бързо е разширен обхватът на частните пенсионни фондове върху населението. През 2012 г. Обединеното кралство ще последва този пример. В Германия пенсиите Райстер също имат сериозно покритие, особено сред младите и хората с по-ниски доходи – групите, които останалите държави срещат трудности да достигнат и включат във фондовете за пенсии (въпреки, че тези програми разчитат по-скоро на сравнително щедри държавни финансови стимули, отколкото на автоматично записване).
Политиките, свързани с пенсионните системи винаги са били съсредоточени върху балансирането на ползите и разходите, което в резултат на световната икономическа и финансова криза стана изключително трудно. Кризата обаче е просто още един проблем към съществуващите много по-сериозни дългосрочни предизвикателства пред пенсионните системи, свързани със застаряващото население.
Ако правителствата отлагат реформите, тогава мащабът от корекциите, които ще бъдат нужни в средносрочен и дългосрочен план ще бъдат не само наложителни, но и много по-болезнени. Гърция, Унгария и Ирландия вече бяха принудени да реформират значително своите пенсионни системи, като условие за получаване на международна финансова помощ.

БР

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив