01 Октомври 2024, 20:25 Днес (1) | Вчера (1)

Пазарът на бизнес имоти бележи ръст от 20% през 2015 г.

21 Януари 2016 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 януари 2016, 12:43
Под лиценза на creativecommons

В страната двигател на пазара остават производителите на автомобилни компоненти и компании от леката промишленост, които инвестират основно в собствени производствени и логистични бази

През 2015 година на пазара на бизнес имоти са реализирани с 20% повече инвестиционни сделки спрямо предходната 2014 г., сочи годишният анализ на консултантска компания, специализирана в пруедлагането на бизнес имоти и офис площи. Достигнат е инвестиционен обем от 236 млн. евро, който включва не само продажби на доходоносни активи, но и сделки със строителни терени, както и с имоти за собствено ползване.

"Това е втора година от началото на кризата, в която отчитаме инвестиционен обем над 200 млн. евро. Трябва да се има предвид и фактът, че през 2014 г. активността се дължеше основно на силния пазар на подценени имоти, докато през 2015 видяхме възстановяване на интереса към строителните парцели и връщане на предприемачите на пазара”, коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" в компанията. По-високият брой транзакции се дължи и на навлизането на нови чуждестранни играчи. Това доведе до достигането на баланс между местни и международни инвеститори.

Сделките със строителни терени са водещи през годината, като заемат дял от 54% от пазара. Секторите  на хотелите и на търговските площи също привличат интерес.

По думите на Костов през настоящата година силният пазар на строителни парцели ще продължи. В същото време вече се наблюдава интерес и към придобиване на доходоносни активи. Има всички предпоставки този тренд да се засили през 2016 г. и да видим повече сделки в сегмента на офисните и търговските площи.

Офис площи

Активно търсене и лек ръст на наемните нива бяха двете тенденции, характеризиращи последното тримесечие на 2015 г. в сегмента на офис площите.
Засиленият интерес за разрастване и наем на площи, главно от страна на IT и BPO компаниите, доведе до появата на нови проекти. Общо през годината бяха завършени над 105 000 кв. м офиси, но голяма част от тях бяха усвоени още преди сградите да получат разрешение за ползване и качественото предлагане остава недостатъчно, за да отговори на търсенето.
"Офисният пазар видимо се раздвижи и това е валидно за цялата 2015 година”, казва Станимира Пашова, мениджър "Офис площи". По думите й търсенето остава силно, като освен интерес от нови наематели се наблюдава и разрастване на вече навлезлите на пазара компании.
Средната площ на нает офис през 2015 г. е малко над 1200 кв. м. Този индикатор потвърждава положителната тенденция за наемане на по-големи площи в резултат от консолидацията и разрастването на бизнеса на компаниите в IT и BPO сектора.
С 29 000 кв.м нараснаха наличните офиси през последното тримесечие на годината, достигайки общ обем от 1.79 млн. кв. м.
Около 200 000 кв. м нови офис проекти са в процес на изграждане. Едва 70 000 кв. м от тези площи обаче се очаква да бъдат завършени през 2016 г., като близо половината от тях са в малки сгради или са за собствено ползване. Това означава, че недостигът на качествени площи няма да бъде преодолян и тази година и тенденцията за наем на офиси в строеж ще остане актуална. Завършването на по-големи проекти се очаква едва през първата половина на 2017 г.
Очаква се тази година пазарът в големите градове като Пловдив, Варна и Бургас да остане активен заедно с този в София.
Активното търсене и ограниченото предлагане на подходящи офис площи доведе и до лек ръст на наемите през годината. В София за първокласни сгради с отлична локация в центъра или по големите булеварди те се движат в диапазона € 11-12.5/кв. м, като се наблюдава близо 5% ръст в долната граница. По-осезаемо раздвижване имаше на пазара в Пловдив, където наемите през втората половина на годината се покачиха с около 30% достигайки € 8/кв. м. Нарастващото предлагане на офиси под наем в града обаче ще балансира пазара,

Търговски площи

Преструктурирането на слабо представящи се търговски центрове беляза цялата 2015 година. Нови проекти на бяха завършени и наемният пазар бе движен основно от подобрения в микса от наематели на работещите търговски центрове.
Като цяло пазарът показа стабилност с ясно открояващи се работещи молове на фона на концепциите, които се нуждаят от ново позициониране.
"Разрастването на силните марки в ниския и среден ценови клас към областните градове се очертава като трайна тенденция и определено ще раздвижи пазара на търговски площи там. През последната година се възроди интересът към малки търговски центрове, наследници на бившите универсални магазини, в тези населени места", посочи Росен Генев, мениджър "Търговски площи".
Разместването сред играчите в търговията с храни и бързооборотни стоки през годината се отрази на бизнеса на моловете, където те са ключови наематели. Заради затрудненията на някои търговски вериги, част от моловете смениха наемателя на хипермаркета си, а други изобщо извадиха този тип площи от концепцията си. Според Росен Генев подобни решения показват гъвкавост и все по-често ще виждаме такива в условията на по-зрял и конкурентен пазар. "Хранителният магазин не е задължителна част от концепцията на един мол, особено ако не генерира очаквания трафик. Не изключвам и други търговски центрове да извадят хипермаркета от концепциите си и да заложат на комбинацията шопинг + храна + развлечения, особено ако в близост до тях има големи хранителни магазини", обобщи той.
След стабилизирането си в средата на годината, наемите на първокласни площи в добре работещите молове тръгнаха нагоре и през последното тримесечие достигнаха € 27 /кв.м в София. Засиленото търсене на площи за аптеки, дрогерии, магазини за органични продукти и др. също подкрепи и ръста на наемите на търговските улици в София и големите градове. На столичния бул. "Витоша" те достигнаха € 46 /кв.м за площ между 100 и 150 кв.м.
Индустриални площи
Засиленото търсене на логистични площи в София доведе до старт на проекти, предназначени за отдаване под наем успоредно с продължаващите инвестиции в собствени имоти.
"Към началото на 2016 г. около 41 000 кв.м спекулативни логистични проекти са в процес на изграждане в района на София, което е безпрецедентна активност в този сегмент за последните години”, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи и развитие на парцели". Той очаква завършването на тези площи през годината да доведе до по-силна активност на наемния пазар и в същото време да балансира търсене и предлагане.
Заради слабото предлагане на имоти под наем делът на свободните площи на пазара на индустриални имоти в София падна трайно до 2% през изминалата година.
В страната двигател на пазара остават производителите на автомобилни компоненти и компании от леката промишленост, които инвестират основно в собствени производствени и логистични бази. Успоредно с големи градове като Пловдив, интерес привличат и областни центрове като Плевен, Монтана, както и районът на Хасково и Димитровград заради близостта на магистрала "Марица".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7469
GBP 2.4796 2.4887 2.3411
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив