30 Септември 2024, 02:17 Днес (0) | Вчера (1)

Пазарът на сливания и придобивания в региона е на 7-годишно дъно

28 Май 2009 13:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

От януари до края на март в региона са сключени общо 9 такива сделки на обща стойност $31 млн. спрямо $4,5 млрд. през същия период на миналата година

Обемът на сделките по сливания и придобивания в страните от Централна и Източна Европа през първото тримесечие на годината се свива до седемгодишно дъно, писа в. “Уолстрийт джърнъл”.
От януари до края на март в региона са сключени общо 9 такива сделки на обща стойност $31 млн. спрямо $4,5 млрд. през същия период на миналата година, свидетелстват данните на изследователската компания Dealogic. В момента пазарът на сливания и поглъщания се намира в застой и сделките клонят към кота нула. Основните причини за стагнацията са огромното разминаване между инвеститорите и собствениците на предприятия по отношение на цените, пасивността на банките в качеството им на ключови участници във финансирането на тези сделки и затрудненията по набиране на свежи средства за нови инвестиции.
Най-голямата сделка за периода стана придобиването на румънския доставчик на медицинска продукция Diamedix Impex SA от страна на европейския фонд за преки инвестиции Ged Group за $15 млн.
Сред другите по-значими сделки е придобиването от страна на руския инвестиционен фонд Marshall Capital Partners на 25% от акциите на водещия в страната производител на детски храни "Нутритек" за $5 млн., както и покупката на 36% от капитала на полската Bio-Profil Polska Sp за $4 млн. от компанията Enterprise Investors.
Както смятат анализатори от фондовете за преки инвестиции независимо от рецесията в страните от Централна и Източна Европа, възможностите за инвеститорите в региона остават, отчитайки основно традиционни ниските суми заемни средства, използвани в сделките M&A.
Според експертите в този бизнес от ключово значение ще е поведението на банките, които са основни фактори във финансирането на сделките по сливания и поглъщания и които в момента страдат от липсата на достатъчно ликвидност.
След фалита на Lehmann Brothers условията за кредитиране на банките се затегнаха и финансирането на придобиванията се промени драстично - от 90% дял на кредитните институции в това отношение през 2007 г. в момента тяхното участие е 50-60% в най-добрия случай. Наред с отдръпването на банките, набирането на свежи пари за нови фондове също е станало проблемно и финансовите инвеститори са предпочели да се фокусират върху оптимизиране на сегашните си портфейли и подобряване на мениджмънта на дружествата, в които участват като дялови инвеститори.
Кризата неизбежно ще доведе до преструктуриране на вложенията на финансовите инвеститори. Фондовете за дялови инвестиции очакват активизиране на сделките по сливания и поглъщания в Централна и Източна Европа най-рано през втората половина и по-скоро края на годината.

Б.Р.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив