26 Април 2024, 10:42 Днес (3) | Вчера (14)

Пенсионните дружества – с положителна визия за развитието на осигурителния пазар

13 Ноември 2017 16:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2017, 16:47

Общата балансова оценка на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация за третото тримесечие на годината остава положителна, като отново се подобрява спрямо равнището си от предходното изследване. Мнението на анкетираните за второто тримесечие на 2017 г. се потвърди от публикуваните в началото на октомври предварителни тримесечни данни за БВП, и реален растеж от 3.9% на годишна база по неизгладени данни.
Оценката им за третото тримесечие е в синхрон с динамиката на индикатора за проследяване на икономическия цикъл, който бе във фаза на подем, като всички секторни индикатори, които го съставляват, също регистрираха възходяща тенденция.
Оценката за текущата икономическа ситуация се подобрява.
Очаква се слабо ускоряване на темпа на икономически растеж през четвъртото тримесечие на 2017 г.
Пенсионноосигурителните дружества запазват тенденцията от предходните издания за положителна визия за развитието на осигурителния пазар. Това напълно кореспондира и с последните отчетни данни, които излъчиха положителни сигнали по линия на среднопретеглената доходност на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Потвърдиха се очакванията на ПОД от предходното тримесечие, когато предвиждаха стойността на един дял в ДЗПФ и ДДПФ да нараства ускорено. Модифицираната претеглена доходност на годишна база за 24-месечния период от 30.09.2015 г. до 29.09.2017 г. при управлението на активите на УПФ е в размер на 6.18 на сто, при 4.18 за предходния аналогичен период към края на полугодието. Според ПОД акумулираните активи в допълнителните задължителни пенсионни фондове ще продължават да нарастват умерено до края на годината, докато тези в ДДПФ леко ще забавят растежа си на тримесечна база. Аналогична преценка на анкетираните ПОД се вижда и при очакванията им по отношение на броя на осигурени лица. Те ще се увеличават умерено в ДЗПФ, докато броят на осигурените лица в ДДПФ леко ще забави прираста си спрямо оценката от предходното тримесечие.
Оптимизмът на ПОД съвпада и с очакваните положителни ефекти от създаването на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг врамките на пазарите, организирани от БФБ, и с положителните резултати на пазара на труда по линия на продължаващото увеличение на броя на заетите и номинални доходи. За разлика от предходното изследване, ПОД очакват нарастването на конкуренцията на осигурителен пазар да се забави до края на годината.
Изданието "Финансов сектор: оценки и очаквания” на Министерството на финансите включва 4 тримесечни обзора, които представят очакванията на широк кръг финансови посредници по отношение на основни макроикономически показатели и фактори, които се отнасят до извършваната от тях дейност. Целта на изданието е да оцени средата, в която функционират финансовите посредници и да определи факторите, които оказват значимо влия-ние върху тяхното поведение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив