14 Май 2024, 19:56 Днес (11) | Вчера (12)

Пет банки, предлагащи обединяване на кредити при най-добри условия

19 Април 2022 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 април 2022, 10:05

Един от най-лесните начини, чрез който могат да бъдат оптимизирани разходите, е да бъдат обединени всички задължения в едно

Мислете за тази опция като нещо, което ще Ви обедини всичките заеми и дългове, които иматe. Нарастващата инфлация се отразява негативно предимно на групите с фиксирани месечни доходи, които все повече се замислят как да неутрализат негативните проявления в месечния им бюджет. Безспорно един от най-лесните начини, чрез който могат да бъдат оптимизирани разходите, е да бъдат обединени всички задължения в едно (в т.ч. по кредитни карти, задължения към небанкови финансови институции, лизинги и др.). Финансовият анализатор Десислава Николова от портала MoitePari.bg подготви актуално сравнение на 5 банки, предлагащи обединяване на кредити при най-добри условия.

Причините, поради които се предприема действие, свързано с обединяване на задълженията са няколко:

• Улеснява изплащането на едно единствено задължение, вместо на няколко
• Спестяване на разходи
• По-бързо изплащане на задължението

Обединяването или т.нар. "консолидиране" е особено подходящо в случаите, при които по една или друга причина (по-ниски доходи, невъзможност за осигуряване на превод на работна заплата и т.н.) заемите са били по-неизгодни, от настоящите в момента.
аква би могла да е финансовата изгода от обединяването на задължения

Нека вземем конкретен пример:

Какъв ще бъде ефектът от рефинасирането всеки сам би могъл да пресметне, взимайки предвид условията (срок на изплащане, сума, лихвен процент) по същестуващият кредит и този, с който ще се обединят/ рефинансират задълженията. Ако те са няколко (по кредитни карти, овърдрафт, бързи кредити и т.н.), съответно и условията по тях ще се различават. В този случай бихте могли да използвате средно-претеглен лихвен процент на всичките текущи заеми. За целта може да се използва калкулатор за рефинансиране на кредит.
За целта на изчисленията приемаме, че първоначалната сума на задълженията е в размер на 20 000 лв., при среден годишен лихвен процент от 6.5% и 24 броя издължени месечни погасителни вноски. Избираме първата по ред оферта в класацията на топ 5 оферти в момента за потребителски кредит за обединяване на задължения и въвеждаме параметрите на новата оферта.

 

Примерните калкулации сочат, че при тези условия месечната погасителна вноска би се понижила с около 20 лв. на месец, което ще доведе до икономия в размер на 1 773.55 лв., от това, че сме предприели действие да обединим/ рефинансираме кредита/ите си. Колкото по-висока е разликата между размера на лихвата (при неизменни други условия) при двата заема, толкова по-голяма ще бъде ползата и ефекта от обединяване/ рефинансирането на заемите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив