28 Май 2024, 02:18 Днес (0) | Вчера (1)

Пет банки с по-лоши условия по депозитите, четири трезора - с по-добри по жилищните кредити

09 Юли 2013 12:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 юли 2013, 12:54
thinkstockphotos.com

Когато има условия и желание от страна на банките, нови и по-изгодни оферти все пак могат да се предлагат

Равносметката за юни показва, че когато има условия и желание от страна на банките, нови и по-изгодни оферти все пак могат да се предлагат. Месецът предложи относително висока активност на трезорите. Говорейки за подобрения, усилията бяха съсредоточени отново в жилищните кредити, където промените бяха най-много. 4 банки подобриха своите оферти, като мерките включваха намаление на лихви и такси. Въпреки че видяхме някои новости, редица банки остават без нова визия за своите продукти. През изминалия месец 6 банки предприеха удължавания на срокове, в които ще продължат да са актуални настоящите им условия по продукти. Повечето от тях ще са валидни до края на август и септември. Това недвусмислено сочи, че до началото на новия бизнес сезон, банките ще залагат на вече установените параметри и съобразно икономическата обстановка, през есента може би ще предприемат корекции.

Продължава тенденцията за понижения на лихви по депозити, която за съжаление с голямо закъснение води след себе си понижения на лихвите по кредити. Новите лихви по депозити не са с големи понижения, поради което последващият ефект върху лихвите по кредити е още по-малък.

По-висока от обичайната активност показаха банките при промени в потребителски заеми за физически лица. Активността беше по-висока в първия ден от изминалия месец, в който 5 банки коригираха лихвите си. Посоката на промени беше в понижение на лихвите и другите компоненти, участващи в Годишния процент на разходите. Добър сигнал е, че банките не променят в посока понижение само лихвите, но и таксите по заемите.

Индекси МОИТЕ ПАРИ – актуални стойности към м. Юни 2013 спрямо м. Май 2013



Срочни депозити

През изминалия месец юни банките не промениха досега действаща си политика да понижават лихвите по срочни депозити. Активността им през изминалия месец беше умерена, като 5 на брой бяха трезорите влошили условията си.
         
Банка Пиреос България с нови лихви по срочни депозити от 03.06.2013 г. Корекциите бяха само по част от предложенията за физически лица. Трезорът понижи лихвите по следните депозити: Депозит „Спринт“, „Аз избирам“ иДепозит 30. Пониженията бяха в диапазона между 0,20 и 0,50 п.п.
          
Societe Generale Експресбанк с нови лихви по срочните депозити от 03.06.2013 г. Банката влоши условията по 9, 12 и 24-месечните „SG Гарант” в лева, тези по промоционалния  „SG Гарант” за срок от 6 и 12 месеца, депозит „Рента“, „Прогрес“ и „Тактика“. Средно с около 0,20 п.п. беше понижението на лихвите по депозити в лева по тези предложения.
         
Инвестбанк удължи срока на промоцията по депозит „Екстра + ваканция“. Според нея лихвата по 6-месечен депозит в лева е 6,00%, а в евро 5,75%. Лихвените условия останаха непроменени и са валидни вече до 17.07.2013 г.
          
БНП Париба С.А.- клон София коригира офертите си по срочни депозити на 26.06.2013 г. Банката преустанови предлагането на 6-месечните срочни депозити в лева и евро. Лихвите по 12-месечните депозити се понижиха с 0,20 п.п. в лева и евро. Банката понижи и минималната сума за откриване на депозита от 10 000 на 5 000 лева, а при евровия депозит –равностойността на тези суми.
        
Alpha bank с нов лихвен бюлетин от 26.06.2013 г. Трезорът понижи лихвите по стандартните срочни депозити, авансовите депозити, „Прогресивен депозит“ и промоционалния 3-месечен депозит. Понижението беше в диапазона между 0,20 и 0,50 п.п.
        
МКБ Юнионбанк не удължи промоционалните условия по стандартните срочни депозити за срок от 3 и 6 месеца в лева, евро и долари. Вследствие на това бяха върнати стандартните по-ниски лихви. Вследствие на това лихвите по левовия 3 и 6–месечен депозит в лева и евро се понижиха с 0,80 п.п.

Потребителските кредити
         
Пощенска банка предприе промени по таксата за клиентско обслужване, като запази нейния размер от 1,95% от сумата на кредита, но сложи минимум от 75 лв. Това стана на 01.06.2013 г. Промяната засегна всички кредити на банката. Малко по-късно трезора удължи промоцията без такса за разглеждане на документи , ако заявлението му за кредит бъде одобрено. Успоредно с това банката стартира нова промоция по потребителските си кредити, като премахна таксата за отпускане (между 1,00% и 1,50% в зависимост от вида на кредита). Промоционалните условия са валидни до  15.09.2013 г.
          
ЦКБ с нови по-ниски лихви по потребителските си кредити от 01.06.2013 г. Банката промени всички потребителски кредити, като понижи значително лихвите по тях. Корекциите се движеха в диапазона между 1,00 и 3,00 п.п. в посока понижение. Трезорът понижи най-осезаемо лихвите по кредити за клиенти, които получават заплата в Банката, имат висше образование и добри постоянни доходи. Успоредно с това максималната сума по заемите беше увеличена, както и максималния срок на погасяване по кредитите.
           
СИБанк също се оказа с нови лихви по потребителските си кредити от 01.06.2013 г. Банката понижи лихвите по всички потребителски кредити по по кредитна програма Класик, Адванс и Премиум. Тези заеми продължиха да се предлагат с  0,50 п.п. по-ниски лихви.
           
ПИБ не удължи промоцията по потребителския кредит „Великден“. Тя беше валидна за искания, подадени до 31.05.2013 г. Вследствие на това банката преустанови предлагането на този кредит.
             
От 1 юни 2013 г. Инвестбанк предлага по-изгодни и облекчени условия по новоотпуснати  потребителски кредити за физически лица. Банката понижи с 1,00 п.п. лихвата по универсалния кредит без превод на РЗ, за срок до 4 години в лева и евро. При заема с превод на РЗ понижението беше с 2,00 (със срок на кредита до 4 год. ) и 2,50 п.п. (със срок на кредита над 4 год.)Освен намаляване на лихвите по кредити, банката прилага по-гъвкави условия по отношение на срока на изплащане, както и видовете приемани обезпечения – залог на вземане върху работна заплата или поръчителство.
        
Банка Пиреос удължи промоционалната лихва по кредит „Фактор“ с пакетна услуга „Пиреос пакет заплата“. По-ниската лихва от 9,45%  се прилага за кредити със срок до 60 месеца включително. Тя е валидна за подадени искания до 31.12.2013 г.

Кредитни карти

Райфайзенбанк преустанови предлагането на промоцията по кредитните си карти MasterCard и Visa, след като изтече нейния срок на 15.06.2013 г. Според условията й че банката не начисляваше лихва при теглене на пари в брой и покупки с картата. Вследствие на това банката възвърна стандартните лихвени условия при покупки и теглене на пари в брой.

Жилищни и ипотечни кредити

Месецът отмина с относително висока активност на банките по отношение подобряване на условията по продукти. Четири банки представиха по-изгодни предложения през юни.
Societe Generale Експресбанк предложи на своите клиенти намаление на лихвените проценти по жилищни кредити с 0.75 процентни пункта. Понижението на лихвите е за всички кредити в лева и евро.

С понижена лихва е жилищният кредит в евро с фиксирана лихва за първите 5 години на УниКредит Булбанк. Там подобрението е в размер на 30 базисни пункта.

Пониженията на лихвите продължиха с офертите на МКБ Юнионбанк. Кредит „Домът” в лева на банката вече се предлага с 25 базисни пункта по-ниска лихва. Кредит „Улеснение” в лева също претърпя корекция, но минимална. Там понижението на лихвата е с 5 базисни пункта.

Значителни корекции по своите продукти предприе Банка Пиреос България. На 18.06. влязоха в сила новите й условия според които лихви и такси по жилищните кредити на банката бяха коригирани  в посока надолу. Промоционалното предложение за кредит „Акцент” е с до 70 б.п. по-ниска лихва (за срок до 20 г.) при кредитите в евро и с до 1 пункт (за срок до 30 г.) при кредитите в лева.
       По кредит „Собствен дом” промените също бяха видими. В евровият вариант те са най-чувствителни след периода с фиксирана лихва. Пониженията достигат до 65 б.п. (при срок до 30 г.). Още по-големи бяха пониженията в лихвите по левовия вариант. Там лихвата за фиксирания период се понижи с 80 б.п. С толкова по-ниски са и лихвите след това, като за срок до 30 г. тя е дори с 1 пункт по-ниска.
Най-съществени бяха корекциите по многоцелевия ипотечен кредит на банката. Лихвите в евро бяха понижени с над 2 пункта (за срок до 10 г.), а в лева с 3 пункта (за срок до 20 г.).
        При всички кредити отпада таксата за кандидатстване, а ако кредитът е за рефинансиране, таксата за усвояване се намалява до 0.50% за кредити „Акцент” и „Собствен дом”, и до 0.75% за многоцелевия кредит.
     
С тези подобрения активността на банките в тази посока се изчерпи. Месецът приключи с изтичането на редица промоции, които с изключение на 1 банка, бяха удължени. Изключението е Пощенска банка и по-конкретно нейният продукт „Активен дом”, с ползване на пакет „Лесен живот”. След приключване на промоцията за по-ниски с 0.70 пр.п. лихви, те бяха възстановени на старите им нива. Условията за предсрочно погасяване и отпадането на таксата за разглеждане на документи се запазват до края на месец септември.

С удължени промоции до края на септември бяха още също Alpha bank и Алианц Банк България. През септември изтича още една промоция и това е предложението на Банка ДСК. То ще е валидно до 13.09.2013 г. Изтичащи промоции ще наблюдаваме и през месец август. Актуалните условия на Райфайзенбанк ще бъдат валидни до 15.08., а до края на месеца – на БАКБ.

Индекси МОИТЕ ПАРИ – анализ

3М депозити в лева и евро

BGN
Само 2 банки промениха предложения, участващи в Индекса. Това бяха МКБ Юнионабанк и Alpha bank.

МКБ Юнионабанк преустанови промоцията по 3-месечния стандартен срочен депозит. В резултат на това бяха върнати стандартните лихви, които са с 0,80 п.п. по-ниски от промоционалните. След това понижение в индекса зае място друг депозит. Въпреки това ЕГЛ се понижи с 0,51 п.п.

Alpha bank влоши условията по промоционалния 3-месечен депозит, в резултат на което ЕГЛ по него спадна с 0,33 п.п. Тези промени не доведоха до изменение в стойността на индекса, спрямо месец май. В края на юни Индекса достигна стойности от 2.74%.

EUR
Само 2 банки промениха предложения, участващи в Индекса. Това бяха МКБ Юнионабанк и Alpha bank.

МКБ Юнионабанк и тук преустанови промоцията по 3-месечния стандартен срочен депозит. В резултат на това бяха върнати стандартните лихви, които са с 0,80 п.п. по-ниски от промоционалните. В резултат на това ЕГЛ се понижи с 0,73 п.п.

Alpha bank влоши условията по промоционалния 3-месечен депозит, в резултат на което ЕГЛ по него спадна с 0,19 п.п. Тези промени не доведоха до изменение в стойността на индекса, спрямо месец май. В края на юни Индекса достигна стойности от 2.66%.

Потребителски кредити с и без поръчители

Без поръчител
Три бяха банките, които коригираха най-добрите си оферти по потребителски кредити без поръчители. Това бяха Пощенска банка, FIBank и СИБанк.

Пощенска банка подобри условията по потребителския кредит с превод на РЗ. Банката стартира нова промоция, като  премахна таксата за отпускане (между 1,00% и 1,50% в зависимост от вида на кредита). В резултат на тази промяна ГПР се понижи с 0,29 п.п.

FIBank преустанови промоцията по кредит „Великден“. В резултат на това продукта спря да се предлага , след изтичането на крайния срок. Това наложи вместване на нов кредит в индекса, което влоши с 3,74 п.п. по-високо ГПР.

СИБанк подобри лихвените условия по потребителските кредити от програма „Адванс“. В резултат на това най-добрата оферта на Банката без поръчители отчете спад на ГПР с 0,56 п.п. След тези промени стойността на индекса се повиши с 0,16 п.п. през месец юни. Въпреки, че две от банките подобриха условията си, FIBank е с високо относително тегло в индекса, което всъщност доведе до неговото повишаване. Текущата стойност в края на месец юни стана 15.51%.

С поръчител
Отново три банки коригираха условията по кредитите си с поръчител. Това бяха Пощенска банка, FIBank и ЦКБ.

Пощенска банка преустанови предлагането на Потребителски кредит с фиксирана лихва за целия срок на кредита без превод на работна заплата. В резултат на това предложението отпадна от индекса.

СИБанк подобри лихвените условия по потребителските кредити от програма „Класик“. В резултат на това най-добрата оферта на Банката с поръчители и превод на РЗ отчете спад на ГПР с 0,58 п.п.

ЦКБ преустанови предлагането на кредит „Днес“ с поръчители. Вместо него банката стартира нови заеми, като кредита беше заменен с нов по-изгоден, наречен „Бъдеще“. Изискването при него е клиента да осигури превод на минимум 70% от работната заплата. В резултат на тези промени най-добрата оферта на банката с поръчители се подобри с 0,11 п.п. Тези промени понижиха стойността на индеска с 0,86 п.п., спрямо предходния месец май. Текущата стойност в края на месец юни стана 14.83%.

Ипотечни кредити в лева и евро
Незначителни бяха корекциите през юни и при двата индекса. Макар и при двата индекса да се наблюдава понижение, то е минимално и може да се приеме, че стойностите на показателите остават без промяна. Индексът в лева се установи на ниво от 8.17%, което само 1 б.п. по-ниско от майската му стойност. Макар, че 3 банки бяха с корекции през изминалия месец, те бяха незначителни, а и теглата на тези банки в индекса са ниски и практически промените остават без отражение върху него. Банка Пиреос България подобри най-доброто си предложение с 1.33 пр. п. Подобрението е в резултат на намалената лихва с 1 пункт и намалената такса за усвояване от 1.50% на 0.50%. Много ниският дял на банката в индекса неутрализира подобрението и то допринася за понижението му само с 1 б.п. СИБанк минимално влоши предложението си, включено в индекса поради връщане на таксата за разглеждане на документи. Поскъпването на офертата е с 1 б.п., което не се отразява върху индекса. МКБ Юнионбанк беше третата от банките с корекции. При нея наблюдавахме подобряване на предложението й с 27 б.п. дължащо се на по-ниска лихва влязла в сила от юни. Въпреки, че банката отчита подобрение, ниското й влияние в индекса не позволи то да се пренесе върху него.

Аналогична беше динамиката и при евровия индекс. За отминалия юни можем да отчетем минимално подобрение от 3 б.п. За неговото постигане заслуга имат 2 банки. Първата от тях е Банка Пиреос България, която подобри най-доброто си предложение с 0.70 пр. п. Причината за това е намалената със същия размер лихва и по-ниската такса за усвояване на кредита. Втората банка с корекции беше СИбанк. Там офертата се влоши, но отново незначително – само с 1 б.п. Това разбира се не оказа влияние върху индекса и той се фиксира на ниво от 8.18%.

ЕКИП НА МОИТЕ ПАРИ
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив