16 Април 2024, 18:47 Днес (11) | Вчера (10)

Пет бързи идеи за спестяване на пари при пазаруване

10 Март 2017 14:27 Моите пари по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 март 2017, 14:41

В продължение на информационно-образователна рубрика "Спести пари" на екипа финансови анализатори от MoitePari.bg днес ще представим пет бързи идеи как да спестим при пазаруването. Автор на анализа е Иван Стойков

1) Оставате портфейлът си вкъщи или в офиса, когато излизате на разходка

Отивате просто да се поразходите? Оставете портфейла си, когато излизате. Ще прозвучи като шега, но замислете се колко пъти Ви се е случвало да излезете "само за кафе" или "само да се разтъпчете" и това начинание се превръщало в мини шопинг пътешествие. Рядко подобни разходки приключват с прибиране с празни ръце. Дреболии на пръв поглед, а понякога и по-сериозни покупки често съпътстват тези разходи. Ако желаете наистина да се поразходите, портфейлът не Ви е нужен. Вземе си само личните документи и така ще предотвратите дребните, безобидни покупки пътьом, които макар и незначителни, все пак струват пари. Колкото по-малко се изкушавате от "само едно кафе", "само парче торта", "само едно сокче", толкова по-малки разходи ще направите. Спестените средства използвайте по-късно за нещо, от което наистина имате нужда.

2) Набавете си карти за отстъпки

Притежавайки подобни карти можете да спестявате пари буквално всеки ден. Всеки знае за картите за отстъпки в търговските вериги. Те, освен че спестяват пари при ежедневни промоции на дадени стоки, могат да бъдат полезни и при покупка на иначе скъпи стоки на много ниска цена. Често това е възможно при натрупване на точки, които дават съответното намаление.

3) Изчакайте разпродажбите

Ако нямате спешна нужда от дадена стока, не бързайте с покупката й. Рано или късно ще настъпи моментът на разпродажбите или поне на сериозните намаления на цените. Тогава можете да направите покупката. По този начин можете да спестите до 70 и повече процента от първоначалната цена. Търпението се отплаща.

4) Изтрийте номера на кредитната си карта от акаунтите Ви за онлайн пазаруване

Така е по-сигурно от една страна, а от друга предпазва от необмислени, излишни разходи. Следващият път, когато импулсивно решите, че нещо много Ви харесва и натиснете бутона за покупка, ще Ви бъде поискан номер на кредитната карта. Така ще имате последен шанс да размислите и, ако не сте убедени в покупката, да спестите парите за нея.

5) Купувайте на едро, когато е възможно

Във всяко домакинство се използват интензивно редица стоки, които могат да бъдат набавени на едро. Такива са например сапун, препарати за пране, препарати за съдове, кухненска и тоалетна хартия, салфетки, пелени и много други. Всички тези стоки могат да се закупят и в единични бройки, но това винаги излиза по-скъпо. Не се притеснявате да ги закупувате на едро, защото те се използват интензивно, няма да се налага дълго време да се чудите къде да ги съхранявате и най-важното, могат да Ви спестят между 10 и 30% от парите, които бихте платили, ако ги закупувате на дребно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив