24 Април 2024, 19:35 Днес (12) | Вчера (6)

Пет промени, които икономиката на споделянето ще донесе в обществото ни

24 Октомври 2016 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2016, 13:13

Макар допреди няколко години никой да не беше чувал за нея, днес икономиката на споделянето по всеобщо мнение е явление, което вече осезаемо променя обществото ни. Само в САЩ през отминалата година 45 млн. души са работили в сферата на споделената икономика, а близо два пъти повече са използвали нейните услуги. По същество икономиката на споделянето (sharing economy) включва редица уебсайтове и мобилни платформи, които позволяват на потребителите да споделят своите автомобили, жилища, вещи или други ресурси. Споделянето, разбира се, не е нещо ново и датира още от зората на човешката цивилизация. Това, което променя нещата днес и го превръща във феномен, са уеб и мобилните технологии, които улесняват значително откриването на правилния човек близо до нас, комуникацията с него, заплащането и предоставят необходимите гаранции за двете страни в този процес.

"Именно технологиите са това, което вдъхна живот на икономиката на споделянето и позволи на всички нас да споделяме нашите вещи, домове, умения или дори свободното си време. Тази промяна идва точно навреме – в момент, когато наблюдаваме натрупване на умора от някои ефекти на традиционната икономика като например консуматорските навици или нормираното работно време" - споделя Васил Димитров, съосновател на онлайн платформата за споделяне на услуги и свободно време iamfree.pro. Тя позволява на всеки желаещ да предостави своето време срещу заплащане, както и да си "купи" време, когато не разполага с такова. Чрез платформата вече се предлагат множество различни услуги – от дизайн, фотография, писане на текстове и изработка на сайтове, през водопроводни и ремонтни дейности, до най-прозаичните неща като набиране на текстове, копиране на документи, разхождане на домашни животни или просто купуване на кафе.

"Убедени сме, че икономиката на споделянето може да допринесе много за едно по-устойчиво общество и създадохме iamfree.pro именно за да подпомогнем този процес" - добавя Тодор Костов, съосновател на платформата. Според двамата млади предприемачи, има пет основни начина, по които sharing economy ще внесе позитивна промяна в обществото ни:

По-ефективно използване на ресурсите

Икономиката на споделянето е реална алтернатива на традиционния консуматорски модел, при който потребителите купуват нови и нови продукти, които скоро след това изхвърлят или изоставят някъде в килера, в очакване на следващите новости на пазара. За разлика от този модел, при икономиката на споделянето един човек можем да закупи даден предмет или недвижим имот, който след това да се използва от мнозина. По този начин собственикът му си възвръща част от средствата, изразходвани при покупката, а онези, които го наемат, спестяват значителна сума, защото не се налага да го закупуват и те. Ползата е за всички участници в процеса, както и за природата като цяло.

Възходът на микро – предприемачеството

Новите платформи за споделяне позволяват на всеки обикновен човек да стане микро – предприемач, който може да печели от това, с което разполага – свободни помещения, автомобил, инструменти, техника или пък специфични умения. През последните години се появиха десетки нови сайтове за споделяне, които на практика позволяват на един интернет потребител да споделя почти всичко – дори фитнес уреди, лодки, палатки и какво ли още не. По този начин всеки може да се окаже с много нови източници на приходи, за които дори не е подозирал.

Силен акцент върху доверието

Икономиката на споделянето поставя доверието във фокуса на взаимоотношенията. Новите платформи, които са част от нея, влагат много ресурси в изграждането на доверие чрез различни онлайн инструменти за оценяване на участниците, което позволява недобросъвестните потребители да отпаднат по естествен път. Този ефект може да има важно значение във време, когато компании, институции и авторитети от всякакъв вид изпитват дефицит на доверие.

Оптимизиране на градската инфраструктура

Във време, когато над половината население на планетата живее в градовете, а мегаполисите с над 10 милиона жители вече са 34, общинските власти и инфраструктурни компании се задъхват и често не успяват да осигурят очакваното качество на живот за всички. В тези условия sharing economy може да донесе значителни възможности за оптимизация, допринасяйки много за по-добрия живот на всички жители. Сайтовете и мобилните приложения за споделено пътуване или за споделено използване на гаражи и парко места могат да позволят по-ефективното използване на ресурсите, което да облекчи и без това натоварения трафик в големите населени места.

Възможност да печелим от свободното си време

Времето винаги е било основния ресурс, който хората могат да споделят срещу заплащане и това е самото естество на наемането на работа. С нови онлайн платформи като iamfree.pro обаче споделянето на време се улеснява значително и се извежда на друго ниво. Потребителите вече имат свободата да печелят пари във всеки момент, в който пожелаят и сами да освободят времето си тогава, когато им трябва. Те могат например да поемат огромен брой задачи днес и да си освободят следващите няколко дни, когато биха искали да пътуват. Могат да спечелят пари както от квалифициран труд, така и от услуги, за които не са нужни специални умения, като разхождане на кучета, набиране на текстове или извършване на покупки за някой друг. Или сами да си "купят" нечие време, когато са затрупани с работа. Това прави времето много по-конвертируемо и позволява на участниците в споделената икономика да печелят дори от своите 15 свободни минути, вместо да се налага да работят по 8 часа в продължение на 5 дена в седмицата, за да си заслужат заплатата в края на месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив