27 Април 2024, 04:09 Днес (0) | Вчера (11)

Поглед към най-големите глобални бизнес рискове през 2017 г.

15 Февруари 2017 11:30 в. Застраховател прес по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 15 февруари 2017, 10:36
Getty Images

Кой е най-големият бизнес риск, пред който ще бъдат изправени компаниите в света през 2017-та? Със сигурност топ мениджърите се готвят за година на повишена несигурност заради нарастващите опасения от политическа нестабилност, терористични заплахи, природни бедствия, правни и регулаторни промени в света, още по-голямо навлизане на новите технологии и свързаната с това опасност от киберинциденти, изтичания на данни и др. Такива са изводите от тазгодишното шесто по ред издание на глобалното изследване "Барометър на бизнес рисковете", изготвено от Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS). Анализът на световните бизнес тенденции е направен на база мненията на над 1200 експерта от 55 страни в света. Допитването е проведено сред брокери, консултанти по риска, застрахователи, висши мениджъри, експерти по щети, както и сред корпоративни клиенти на Allianz по целия свят. Участниците са анкетирани през октомври и ноември 2016 г., а проучването бе оповестено в първия месец на тази година.
"Компаниите по целия свят се готвят за период на неопределеност, – коментира генералният директор на AGCS Крис Фишер Хирс. – Промените в законодателната, геополитическата и пазарните сфери са предмет на постоянна и внимателна преценка от страна на риск мениджъри и ръководители на компании. Расте и актуалността на новите рискове, което налага преосмисляне на подходите за мониторинг на потенциалните заплахи, както и на инструментите на риск менидмънта."
Глобалната картина на корпоративните рискове се мени ежегодно, но прекъсванията на дейността, пазарните изменения и киберинцидентите не за първа година са сред най-актуалните бизнес рискове. В същото време такива базови рискове, като пожари, кражби или наводнения този път са класирани на по-задни места.

За пета поредна година най-големият глобален риск продължава да е прекъсването на дейност (вкл. прекъсване на снабдяването) – 37% от отговорилите го нареждат сред трите най-важни риска. Прекъсването на дейността води до намаляване на приходите от продажби на продукция и услуги; нарастване на разходите, свързани с дейността вследствие на преките материални вреди, възникнали от внезапното и непредвидимо проявление на този риск; недостиг на средства за покриване на текущите разходи (трудови възнаграждения, осигурителни вноски, наеми, лихви по кредити и данъци, др.); загуба на пазари. Заедно с преките материални вреди обаче така наречените нефизически или непреки щети се превръщат във все по-голям проблем. Сред основните двигатели за нефизическите щети са опасностите от инциденти в киберпространството при технологично модернизираните и цифровизирани компании; зависимостта от аутсорсинг индустрията; политическите размирици; терористичните събития и др. Ето защо този риск е един от най-трудните за измерване. В бъдеще компаниите ще бъдат принудени да инвестират повече средства в разработването на политики за адаптиране на бизнеса към различни резки промени, при това на фона на опасения от нарастване на протекционизма и антиглобалистките настроения в света, се казва в проучването.

Развитието на пазара е друг бизнес риск, посочен в тазгодишното издание на барометъра на Allianz, като за 31% от отговорилите го определят като основен риск. Като цяло фирмите са загрижени за потенциалното въздействие на такива фактори, като засилена конкуренция, сливания и придобивания (M&A), пазарна стагнация. За сектори, като авиацията, финансовите услуги и товарния транспорт развитието на пазара остава риск №1 през настоящата година.

Интернет сигурността става все по-важна за бизнеса, а рискът от сривове или пробиви, включително злонамерени, в IT системите на компаниите, както и потенциалните кражби или загуба на данни е от изключително важно значение за бъдещето не само на отделни компании, но и на цели отрасли. Повечето респонденти осъзнават сериозността на киберзаплахите, и посочват, че днес те далеч не се ограничават само в хакерски атаки и изтичане на данни, а засягат и обекти от критичната инфраструктура като ИТ, водоснабдяване и енергетика. И ако през 2013 г. рискът от киберинциденти беше сред 15-те най-големи рисковете и само 6% от компаниите го определяха сред трите най-важни заплахи, през 2014 г. киберинцидентите се изкачиха до 8-мо място, посочени от 12% от  компаниите. През 2015 г. за 17% от отговорилите този риск бе посочен сред петте най-значими. Миналата година рискът от киберинциденти влезе за първи път в челната тройка на трета позиция с 28% от отговорилите. В тазгодишното издание на риск барометъра третата позиция е затвърдена от 30% от отговорилите, само с 1% по-малко от риск номер две – развитието на пазара. Особено безпокойство от потенциални кибератаки изрязават представителите на търговията и комуникационните технологии. Сред малкия и средния бизнес обаче този риск е недооцененен – компаниите с доход по-малък от 250 млн. евро го отбелязват като шести по значимост (в сравнение с третото място, което му отреждат големите компании).

Дигитализацията и интернет на нещата също оказват сериозно влияние върху рисковия профил на компаниите от различните индустрии.

Политическите сътресения, опасността от резки завои в законодателствата, нарастващият протекционизъм също формират дневния ред на световните бизнесрискове през 2017 г. Промените в законодателствата и регулациите, икономическите санкции и др. карат 24% от респондентите да изразят сериозна загриженост за бъдещето на бизнеса. Особено стратегически могат да се окажат решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Компаниите възприемат като все по-нарастваща заплаха възможността правителствата да упражнят по-голяма намеса в бизнеса. В тези условия компаниите трябва да следят отблизо политическата, правната и регулаторната среда, в която работят, за да могат да изготвят адекватни сценарии за управление на ефекта от потенциалните резки и сериозни промени.

За повечето респонденти един от големите бизнесрискове е политическият (безредици на политическа основа, заплахи от войни, държавни преврати и други). Опасността от тероризъм по правило е сигнал за тревога, макар че бизнесът не е пряка жертва на терористичните атаки. Според проучването, през 2015 г. световната икономика е загубила $89,6 млрд. от терористични атаки.

 

ТОП-20 на глобалните бизнес рискове през 2017 година

 

Позиция

Бизнес риск

2016

1

Прекъсване на дейността (вкл. прекъсване на снабдяването)

37%

1 (38%)

2

Развитие на пазара (волатилност, засилена конкуренция/нови участници, M&A, стагнация, колебания на пазара)

31%

2 (34%)

3

Киберинциденти (киберпрестъпления, кражби на данни, ИТ-сривове)

30%

3 (28%)

4

Природни бедствия (бури, наводнения, земетресения)

24%

4 (24%)

5

Промени в законодателствата и регулациите (правителствени промени, икономически санкции, протекционизъм)

24%

5 (24%)

6

Макроикономическо развитие (програми за строги икономии, ръст в цените на стоките и суровините, инфлация/дефлация)

22%

6 (22%)

7

Пожари, експлозии

16%

8 (16%)

8

Политически рискове (войни, тероризъм, безредици, насилие)

14%

9 (11%)

9

Загуба на репутация или стойността на марката

13%

7 (18%)

10

Нови технологии (нанотехнологии, 3Д-печат, изкуствен интелект, дронове)

12%

11 (10%)

11

Кражби, измами, корупция

9%

10 (11%)

12

Човешки грешки

9%

12 (9%)

13

Занижено качество, серийни дефекти, изтегляне от пазара

8%

14 (7%)

14

Климатични промени/нестабилно време

6%

16 (4%)

15

Недостиг на специалисти

6%

13 (8%)

16

Brexit; дезинтеграция на еврозоната

5%

18 (2%)

17

Екологични рискове (например, замърсяването)

5%

15 (5%)

18

Аварии в енергийната система

2%

17 (3%)

19

Здравни проблеми (например, пандемии)

1%

19 (1%)

20

Авария на машините

1%

20 (1%)

Проучването на AGCS оценява бизнес рисковете и по сектори.
В строителството и недвижимите имоти като основен през тази година е посочен рискът от природни бедствия – избран е от 40% от компаниите, което му осигурява първо място (2-ро място през 2016 г., 34%). На второ място е посочен рискът Прекъсване на дейността – 37% (3-то място през 2016 г., 37%). В Топ 3 на рисковете за сектора влиза и Развитието на пазара – 30% (1-во място през 2016 г., 39%).

В производството и автомобилната индустрия най-сериозният бизнесриск е Прекъсване на дейността, посочен от 59% от респондентите. През 2016 г. този риск също е бил на първо място, избран от 65%. На второ място за 32% от компаниите е рискът от Киберинциденти (на 5-то място през м.г., 21%). Трети е рискът от Природни бедствия, посочен от 29% (също на трето място през м.г., 29%).

За превозите по море трите най-сериозни бизнесриска са: Развитие на пазара – 35% (през 2016 г. на първо място, 46%); Прекъсване на дейността – 28% (трети през 2016-та, 31%); Кражби, измами, корупция – 28% (втори през м.г., 33%).

За ютилити сектора най-големите рискове за бизнеса са: Прекъсване на дейността – 56% (през 2016-та този риск е втори, 42%); Природни бедствия – 30% (през м.г. трети, 35%); Промени в законодателствата и регулациите – 28% (1-ви през м.г., 48%).

Нов за транспорта риск е поставен на първо място тази година и това е Прекъсване на дейността – 35%. Също 35 на сто са поставили на второ място риска Развитие на пазара (на трето място през м.г., 30%). Трети е рискът от кражби, избран от 33% от компаниите (първи през 2016-та, 48%).

В сектора на телекомуникациите и технологиите трите основни бизнесриска са: Киберинциденти – 60% (1-мо място през м.г., 72%); Прекъсване на дейността – 42% (3-то място през м.г., 28%); Новите технологии – 30% (2-ро място през м.г., 33%).

Петте основни риска, пред които е изправен финансовият сектор в света, затвърждават класирането от миналата година. Нов за бизнеса е политическият риск.

 

ТОП 5 на рисковете за финансовия сектор

 

Позиция

Бизнес риск

2016

1

Развитие на пазара (волатилност, засилена конкуренция/нови участници, M&A, стагнация, колебания на пазара)

41%

1 (44%)

2

Киберинциденти (киберпрестъпления, кражби на данни, ИТ-сривове)

40%

2 (44%)

3

Промени в законодателствата и регулациите (правителствени промени, икономически санкции, протекционизъм)

36%

3 (37%)

4

Макроикономическо развитие (програми за строги икономии, ръст в цените на стоките и суровините, инфлация/дефлация)

33%

4 (29%)

5

Политически рискове (войни, тероризъм, безредици, насилие)

23%

Нов риск

Изследването на бизнес рисковете показва значителни местни и регионални различия в челните десетици.  Прекъсването на дейността остава основен бизнесриск за три региона – Северна и Южна Америка (43%), Азия (42%) и Европа (35%). Пазарът (39%) и макроикономическите рискове (37%) са на последно място в Африка и Близкия изток. Загрижеността заради инциденти в киберпространството пък се изкачва до второ място в Европа.

 

ТОП-10 на най-значимите рискове за компаниите в Европа

 

Позиция

Бизнес риск

2016

1

Прекъсване на дейността (вкл. прекъсване на снабдяването)

35%

1 (53%)

2

Киберинциденти (киберпрестъпления, кражби на данни, ИТ-сривове)

32%

3 (40%)

3

Развитие на пазара (волатилност, засилена конкуренция/нови участници, M&A, стагнация, колебания на пазара)

32%

2 (52%)

4

Промени в законодателствата и регулациите (правителствени промени, икономически санкции, протекционизъм)

28%

4 (39%)

5

Макроикономическо развитие (програми за строги икономии, ръст в цените на стоките и суровините, инфлация/дефлация)

23%

5 (31%)

6

Природни бедствия (бури, наводнения, земетресения)

21%

6 (31%)

7

Политически рискове (войни, тероризъм, безредици, насилие)

16%

10 (17%)

8

Пожари, експлозии

15%

8 (22%)

9

Загуба на репутация или стойността на марката

12%

7 (29%)

10

Нови технологии (нанотехнологии, 3Д-печат, изкуствен интелект, дронове)

12%

9 (19%)

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив