30 Септември 2024, 22:26 Днес (1) | Вчера (1)

Полша сключи сделка с ЕС за пенсионната реформа

13 Декември 2010 09:08 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Споразумението предвижда да бъдат облекчени правилата за публичните финанси така, че при изчисляване на разходите за пенсионна реформа те да не водят до увеличаване на бюджетния дефицит

Полша е постигнала споразумение с Европейската комисия, според което разходите й за пенсионната реформа няма да се включват в изчисляване на бюджетния й дефицит. Това съобщи финансовото министерство на страната, като допълни, че подробностите ще бъдат обсъждани и договорени на среща на ECOFIN през първото тримесечие на следващата година.
От страна на България също има такова искане - през август заедно с още 8 държави (Унгария, Полша, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Чехия и Швеция) беше изпратено съвместно предложение до ЕК и президента на ЕС Херман ван Ромпой. Унгария и Полша обаче първи поискаха това да се случи заради сериозните реформи в пенсионния си сектор, които провеждат. Интересното е, че в края на октомври комисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен се противопостави на него, като позицията му беше изразена в писмо до унгарското икономическо министерство.
След лансирането на идеята Германия също се обяви против нея, а впоследствие подобна реакция имаше и от Финландия.
Правителството във Варшава твърди, че така ще могат да се проведат реформи, които са полезни в дългосрочен план, но се спират от натиска, който оказват в краткосрочен план над обществените финанси. Пактът за стабилност и растеж, определящ фискалните правила на еврозоната, изисква дефицитът да не надхвърля 3% от БВП, а дългът – 60% от БВП.
Източник на агенция "Ройтерс" от полското правителство твърди, че по неокончателна информация новите правила ще позволяват дефицит от 4.5%, "а има и политическо споразумение за прага на държавния дълг".
Темата е била обсъждана в петък между премиера Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, съобщи говорителката на комисията Пиа Аренкилде-Хансен.
Двамата се споразумели, когато една страна отговаря на условията за дефицит и дълг, пенсионната й система да бъде внимателно преценявана на базата на такива неща като собственост на активите, рискове, произтичащи от бъдещи пенсионни плащания, и ефект върху стабилността на публичните финанси. Тези принципи ще залегнат в новите правила за прилагане на Пакта за стабилност.
Според Полша това ще стимулира и други държави да реформират пенсионните си системи, изпитващи трудности поради застаряващо население. Перспективата да им бъдат наложени наказания заради по-висок дефицит или дълг може да подтикне властите да спрат пенсионните реформи или дори да направят крачка назад.
Унгария вече спря преводите на държавни служители към частните пенсионни фондове, за да намали дефицита си, което пък накара агенция Moodys да понижи рейтинга на страната с две стъпки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив