04 Май 2024, 00:24 Днес (0) | Вчера (0)

Прогноза: Възможност за стагфлация и нов режим на пазарите

17 Ноември 2021 15:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 ноември 2021, 15:59

Европейският мениджър на активи Amundi публикува своите инвестиционни перспективи за 2022 г. Основните прогнози за развитието на пазарите през 2022-ра предвиждат възможен режим, подобен на този през 1970-те години. Глобалният икономически ръст ще върне към нормалните си нива след сегашния пик. Инфлацията ще остане постоянна и трудно предсказуема. Различията между регионите по отношение на икономически ръст и инфлация ще се засилят и глобализацията ще пострада от това. Централните банки ще бъдат по-малко агресивни в своите монетарни политики, предвид на смекчената им позиция към инфлацията. След първоначалното затягане на политиките им можем да очакваме повече, а не по-малко монетарни стимули предвид очакванията за намаляващ икономически ръст и увеличаващи се фискални нужди във връзка с финансирането на прехода към устойчиво зелено развитие.   
Подходът, че развиващите се пазари са едно хомогенно цяло, определено е приключил. Големите разлики ще се появят между три групи:
1) страни с инфлация и централни банки, които могат да вземат мерки за да я контролират;
2) страни с Централни банки, които ще останат безучастни;
3) Китай.
Инвеститорите би трябвало да обърнат повече внимание на групи 1 и 3, където би имало също така предпоставки за засилване на местните валути спрямо долара.
По отношение на позициите в портфейлите следващата година е по-предизвикателна от 2021-ва, считат от компанията.  Основните моменти, които трябва да се вземат под внимание, са: възвръщаемост, ликвиден риск, риск от инфлация и от нисък икономически ръст. Във връзка с това, в подхода при инвестиране може да се започне с повече предпазливост в началото на годината. Ако икономическият ръст се забави и има нови стимули, пред инвеститорите най-вероятно ще се появи възможност за повишаване на по-динамичните си инвестиции. Трябва да се взема предвид реалната, а не номиналната доходност. Ключови ще бъдат допълнителни източници на диверсификация, които могат потенциално да смекчат ефекта от инфлацията, като реалните активи (недвижимост, суровини). В търсенето на приходи трябва да се вземат предвид области извън традиционните  класове активи като облигациите – реални активи, облигации на развиващи се пазари с кратък матуритет, подчинени облигации и др. Инвестициите в по-дългосрочни облигации не се очаква да бъдат атрактивни. При инвестициите в акции атрактивни изглеждат тези от развиващите се пазари, Европа, както и акции на компании от традиционните сектори на икономиката, предлагащи стойност. Акциите на европейски компании допълнително могат да бъдат атрактивни предвид ЕС Фонда Next Generation с фокус върху зеления преход. Акциите на развиващите се пазари изглеждат много атрактивни, особено в сравнение на тези от развитите пазари, които достигнаха рекордни борсови стойности. Допълнителни фактори, които могат да повлияят на резултатите при инвестирането, са: устойчивото развитие, свързано с околната среда; социалните фактори и доброто корпоративно управление.




Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив