29 Март 2024, 06:38 Днес (0) | Вчера (11)

Прогноза: Раздвижване на жилищното кредитиране и оптимизиране на потребителските кредити

12 Януари 2015 12:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 януари 2015, 12:05
Под лиценза на creativecommons

Очаква се спадът на лихвите по ипотечните кредити да продължи и през 2015 г., а при потребителските заеми да се наблюдава още по-засилен интерес към кредитите за обединяване на вече съществуващи задължения

Спадът на лихвите по ипотечните кредити ще продължи и през 2015 г., но с по-слаби темпове, прогнозират банкови експерти у нас. Очаква се изгодните условия да доведат до раздвижване на пазара и до повишен интерес от страна на потребителите към този тип финансиране. По отношение на продажните цени на недвижимите имоти не се очакват сериозни промени през следващата година. Предвижда се лекото увеличаване на броя на сделките да продължи, но главно в големите градове като София, Бургас, Варна и Пловдив. В тези градове ще се запази тенденцията за леко повишаване на средните цени на имотите.

За разлика от прогнозираното увеличаване на търсенето на ипотечни кредити, при потребителски кредити търсенето ще остане стабилно, смятат специалистите. Те предвиждат тенденцията за намаляване на лихвите на този тип кредити да стихне и постепенно да бъде преустановена. Според прогнозите пазарът на потребителски кредити ще се характеризира с високи нива на рефинансирания и обединяване на вече съществуващи задължения с цел оптимизиране цената на кредита.

Пазарът на потребителски кредити през 2014 г. се определяше от няколко водещи тенденции, които се зародиха по-рано, и през изминалата година се задълбочиха. Наблюдаваше се постепенно намаляване на цените както на ниво лихвени проценти, така и на ниво ГПР, което се случи в резултат на понижаването на цената на ресурса, но и на силната конкуренция в условията на стагниращ пазар. През изминалата година се появиха позитивни сигнали на пазара на недвижимите имоти у нас. За първи път от началото на икономическата криза беше отчетено стабилизиране на цените на имотите и дори лек ръст в големите градове. По данни на Националния статистически институт за деветмесечието на 2014 г. цените са нараснали най-много в Бургас с 3%, следван от София с 2% ръст и Пловдив с 1,35%. Във Варна средните продажни цени се запазват без промяна.

Същевременно статистиката на БНБ с данни към септември 2014 г. отчете понижение в ипотечния портфейл на банковата система, който е намалил обема си с над 100 млн. лева от началото на годината.

Важен момент за банковата система през 2014 г. бе въвеждането на промените в Закона за потребителския кредит. Банките успешно преминаха към новите регулации, като не се сбъднаха прогнозите на някои анализатори за поскъпване на кредитите в резултат от измененията в закона. След промените се очертава тенденция на все по-голям интерес към ипотечни кредити с фиксирана лихва за дълъг период от време. Търсенето на такъв тип кредити е породено от политическата и икономическата обстановка в страната и желанието на потребителите да имат по-голяма сигурност в дългосрочен план, сочи анализът на банковите специалисти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив