20 Април 2024, 10:00 Днес (0) | Вчера (10)

Прогноза за 2022: Търсенето на жилища ще превишава предлагането

30 Декември 2021 12:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 декември 2021, 11:02

Расте интересът към новото строителство за сметка на панелните жилища

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността. Това посочват от Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/ в очакванията си за предстоящата 2022 година.
"Трайна тенденция е вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.
Според него, сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.
"Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставя все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Георги Шопов.
Според него, не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да "догони” търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива Шопов посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, но и дефицитът на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.
Според НАСП през 2022 г. ще станем свидетели на допълнителен ръст в цените, който ще бъде около 17%, като основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че към момента ръстът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 г. Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаване на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив