29 Март 2024, 14:04 Днес (8) | Вчера (11)

Расте интересът към smart home продуктите и "умните" телевизори

03 Ноември 2016 16:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 ноември 2016, 16:11
Под лиценза на creativecommons

Хардуерният пазар се променя с бързи темпове, границите между отделните класове устройства се размиват и ежедневно се появяват нови. Браншът, който до преди няколко години беше изцяло доминиран от настолните компютри, лаптопите и мобилните телефони, днес е все по-разнообразен с появата на "умни" часовници и гривни, свързани дрехи, домакински електроуреди, домашни асистенти и какво ли още не.

"Сред причините за тази тенденция са възходът на сайтовете за споделено финансиране, който стимулира появата на все повече независими разработчици на хардуер, както и навлизането на нови отворени хардуерни платформи, които улесняват създаването на по-креативни устройства" - споделя Георги Станчев, управител на един от най-големите български онлайн магазини за технологични продукти PCStore.bg. Компанията, която от години следи тенденциите на хардуерния пазар, днес отчита постепенно нарастване в търсенето на продукти за "умен" дом (smart home) и редица други нови класове устройства.

Ето някои от най-интересните сред тях

Smart Home

Концепцията за "умен дом" е част от по-широката тенденция за навлизане на "Интернет на нещата" (Internet of Things) и обхваща множество свързани домашни електроуреди, сензори и комуникационни решения, които позволяват да управляваме отдалечено или да автоматизираме част от функциите на дома. Това ни позволява например да си включим кафеварката през смартфона или таблета, за да имаме топло кафе, когато се приберем, да се информираме от разстояние дали сме изключили котлона, както и да получим съобщение, когато някой влиза в дома ни и вградените сензори го засекат.

Wearables (носими устройства)

Под това наименование се развива цял нов хардуерен сегмент, който започва от вече налагащите се на пазара "умни" часовници и гривни, и обхваща стотици нови видове джаджи, включително свързани дрехи, мотоциклетни каски и много други. През последните месеци се отчита постепенно нарастване в търсенето на smart часовници, които са все по-добре познати на българските потребители. Този тип продукти съчетават удобството и стила на традиционните часовници с някои от най-иновативните технологии, достъпни на пазара днес. Те улесняват значително работата с редица онлайн услуги (имейл, социални мрежи и др.), позволявайки да преглеждаме нови съобщения без дори да изваждаме телефона от джоба си. Допълнителен стимул за нарастващия интерес към този клас джаджи са все по-достъпните им цени, които вече започват от около 130 лева.

"Умни" телевизори

Друг нов сегмент, в който се отчита ръст на търсенето през последните месеци, са smart телевизорите. За разлика от традиционните модели, те се отличават с различни интелигентни функционалности и най-често разполагат с пълноценна операционна система. Сред най-популярните функции на този тип телевизори са интернет свързаността, възможността за работа с приложения, както и управлението с жестове и с гласови команди. Цените на новите модели вече започват от 700 – 800 лв., което също ги прави достъпни на практика за всяко домакинство. В добавка, около "умните" телевизори възниква цяла нова екосистема от приложения, което значително увеличава цялостното изживяване при работата с тях и ги превръща в централно устройство за цялото домашно забавление.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив