29 Март 2024, 07:34 Днес (0) | Вчера (11)

Ролята на държавата е при презастраховането на непазарните рискове

01 Ноември 2002 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Соня Софронова, управител „Асист брокер“ АД и бивш изпълнителен директор на БАЕЗ

Презастраховането днес представлява система, без която застраховането не може да се развива. Приложимо е към всички браншове от застрахователния бизнес, включително и при застраховането на експортни кредити. Поемането на даден риск от презастрахователния пазар обаче означава, че този риск е оценим и може да бъде покрит, без да се нарушава основната цел за постигане на печалба като краен резултат от дейността на съответния презастраховател. Това също означава, че той може да бъде поет и от застрахователите на пазарен принцип. Такъв риск се определя като пазарен и за него не е необходима държавната подкрепа.
Ролята на държавата, която се визира в т.8 от обявените девет мерки на вицепремиера Василев, е при застраховането на другите, така наречените непазарни рискове. Те се характеризират именно с това, че обичайно не могат да бъдат презастраховани. Цялата съвременна логика на държавната подкрепа за експортното застраховане като механизъм за насърчаване на износа е подчинена на принципа на оттегляне на държавата от пазарните рискове и осигуряване подкрепа за поемането на непазарните рискове. Този принцип е залегнал и в правната уредба на ЕС по отношение на експортното застраховане. Същият принцип е залегнал и при избора на институционалната форма на създаване на БАЕЗ. Не случайно са обособени двете направления на дейност на агенцията - застраховане от свое име и за своя сметка на пазарните рискове и застраховане от свое име и за сметка на държавата на непазарните рискове. По този начин се осигурява възможността всички застрахователни дружества, които застраховат пазарните рискове, да извършват своята дейност в условия на равнопоставеност. Застраховането за сметка на държавата се регламентира от специалния Закон за експротното застраховане и не случайно в този закон е заложен принципът на ясно разграничаване на дейността за сметка на държавата от дейността за собствена сметка.
В мерките е предвидено увеличение на капитала на БАЕЗ, но на базата на собствения си капитал БАЕЗ застрахова за своя сметка пазарните рискове. В тази част на дейността на БАЕЗ е възможно значително увеличаване обема на бизнеса и на базата на настоящия капитал, разбира се, при подходящо управление на риска.
Съгласно Закона за експортното застраховане дейността за сметка на държавата се извършва до определен лимит, който ежегодно се одобрява от Народното събрание и се включва в държавния бюджет. Само че в мерките не се казва нищо нито за този лимит, нито за дейността на БАЕЗ по Закона за експротното застраховане.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив