20 Април 2024, 08:54 Днес (0) | Вчера (10)

Руснаците отново търсят имоти в чужбина, България е приоритет за тях

19 Март 2015 10:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2015, 10:08
Под лиценза на creativecommons

Бюджетите на масовия купувач са недостатъчни за покупки в Испания, Хърватия и Черна гора, което води до повишаване на дела на българския пазар

Стресът на руския пазар, настъпил през есента на 2014 г., постепенно отминава, показват наблюдения на международното имотно изложение в Москва. За по-малко от месец (сравнение с предходен форум, провел се в руската столица в началото на фвруари) е настъпила коренна промяна в поведението на купувачите. Според българските експерти от една от компаниите-участнички в изложението, руските граждани показват реални намерения за покупка на имот в чужбина, като за повечето от тях това е възможност да напуснат Русия. В новите условия България има големи шансове да покачи своя дял спрямо конкурентните пазари.

"По време на изложнието видяхме активни и реално заинтересовани купувачи, готови да се запознаят с конкретни предложения и сравняващи реални възможности за покупка”, споделя впечатленията си Антоанета Тодорова, търговски директор в българска компания за недвижими имоти. "Промяната от началото на февруари е осезаема, за нея има както психологически, така и чисто финансови фактори. Кризата и войната в Украйна се превърнаха в още един стимул за семействата да напуснат Русия, а стибилният вече курс на рублата в едно с повишаването на стойността на долара правят планирането на покупката и преместването по-лесно”, допълва Тодорова.

След като курсът на рублата се стабилизира, домакинствата могат да определят реално стойността на спестяванията си и да оразмерят търсенето спрямо възможностите си. Те трябва да преценят първо какъв имот могат да си купят с наличните си средства в момента, а от друга – къде да реализират сделката, така че с бъдещите си приходи да могат да си осигурят нормален и спокоен живот. И така според експертите се ражда предимството на България пред останалите държави, предлагащи морски имоти. 

Спадът на цената на рублата почти наполовина беше частично компенсиран от над 20% ръст на цената на долара спрямо европейската обща валута. Това направи бюджета от 3 000 000 рубли, с който разполагат семействата от средната класа в Русия, напълно достатъчен за покупката на двустаен апартамент в някой от крайморските градове в България. В момента това са малко над 45 000 евро, достатъчни за хубав апартамент в Бургас, Поморие или Несебър.


"България може и предлага добри възможности за инвестиция на наличните бюджети, докато апартаментите в Испания и Черна гора са значително по-скъпи и все по-малък процент от домакинствата могат да си ги позволят”, казва Антоанета Тодорова. "В момента имаме конкурентни предимства, от които трябва да се възползваме. Това ще доведе до ръст на пазарния ни дял и ще задържи позициите ни на предпочитан избор за руските купувачи. У нас те намират не само най-изгодните цени, но и търсеното отношение заедно със запазената през годините близост”, допълва впечатленията си Тодорова.

Еквивалентни на предлаганите в България имоти в Хърватия и Черна гора струват над 70 000 евро, а в Испания нивата надвишават 100 000 евро. По друг начин стоят нещата с новите конкуренти на България – Турция и Крим.

Според Антоанета Тодорова се усеща централният натиск на властта върху руските граждани, решили да инвестират в апартамент извън Русия. Той ги насочва към Крим. Политическите настроения водят част от хората дори в Турция, която привлича с конкурентни на нашите цени и с липсата на визи, но плаши част от купувачите заради религиозните и културни различия, исторически далечни на бита на обикновения руснак. Този факт трябва да се анализира в контекста на мотивите за покупка, които се запазват без промяна - над 50% от руснаците се интересуват от възможността за постоянно пребиваване в страната, в която купуват.

В следващите два до три месеца ще се видят реалните обеми на пазара, защото ще се направят заявки за огледи, но очкаванията e броят на сделките у нас да се запази на добри нива.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив