26 Април 2024, 16:34 Днес (9) | Вчера (14)

Рязко повишение на песимизма сред британския бизнес след Brexit

05 Юли 2016 10:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2016, 10:01

Решението на Великобритания да гласува за оттегляне от ЕС предизвика политически хаос, рязка обезценка на британската лира и доста мрачни икономическите перспективи

Доверието сред британския бизнес и предприятия спадна рязко след гласуването за напускане на Европейския съюз, показват резултати от експресно прочуване, засилвайки по този начин опасенията, че за икономиката на Великобритания може би предстоят трудни времена след историческото решение на проведения на 23-ти юни референдум, предаде БНР.

Според проучване, проведено от агенция YouGov и Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR), песимизмът сред бизнеса относно състоянието на икономиката на страната през следващите дванадесет месеца скочи почти двойно до 49% процента през седмицата след ключовия референдум спрямо ниво от 25% преди да станат ясни резултатите от гласуването на британците.

Индексът, публикуван от двете компании, провели проучването, отчете драматичен спад на бизнес доверието до 105,0 пункта от 112,6 пункта само в рамките на първи три дни след референдума на 23-ти юни.

Решението на Великобритания да гласува за оттегляне от ЕС предизвика политически хаос, рязка обезценка на британската лира и доста мрачни икономическите перспективи.

На този фон, управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че банката вероятно ще трябва да предостави повече парични и лихвени стимули за икономиката още това лято, тъй като има влошаване на перспективите пред британската икономика.

Резултати от проучването предполагат за наличието на значителна шокова реакция на решението за Brexit, заяви директорът на CERB Скот Крофи. Не само фирмите се чувстват далеч по-песимистично настроени относно общото състоянието на британската икономика, но и техните очаквания за вътрешните продажби, износа и инвестициите през следващите 12 месеца сякаш паднаха от скала, допълни той.

Изследването сред 1000 британски компании също така показва, че 26% от анкетираните са песимисти за техните собствени бизнес перспективи в сравнение с 16% на това мнение преди референдума. Самото проучването беше проведено между 28-и юни и 1-ви юли.

Бизнесът е все по-песимистично настроен и относно неговите операции през следващата година, като очаквания за вътрешни продажби, износа и капиталовите инвестиции бележат рязък спад, показва експресното проучване.

В същото време проучване на агенция Блумбърг показва, че близо три четвърти от анкетирани икономисти очакват Великобритания да се плъзне по пътя на рецесия след вота на британците за .излизане от Европейския съюз.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив