28 Септември 2024, 18:38 Днес (0) | Вчера (0)

САЩ одобри първата ваксина срещу птичи грип за хора

18 Април 2007 15:03 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Медикаментът е разработен от френската фармацевтична компания Sanofi-Aventis

Белият дом планира да закупи от ваксината количество, достатъчно за имунизирането на 20 млн. човека. Засега не се предвижда ваксината да бъде пусната в аптеките за свободна продажба. Американското управление за контрол върху медикаментите и храните - FDA, одобри късно снощи първата ваксина срещу птичи грип, предназначена за хора. Ваксината е разработена от френската фармацевтична компания Sanofi-Aventis (SNY). Управлението взе решение да одобри използването й, независимо от факта, че по време на клиничните изпитания ваксината демонстрира умерена ефективност срещу вируса на птичия грипа. Според изпитанията ваксината е показала едва 45 процента ефективност, докато ваксините срещу обикновения грип постигат до 90 на сто ефективност. Експертите от FDA посочват, че решението им е временна мярка до разработването на по-ефективни медикаменти за профилактика срещу щама Н5N1.
Белият дом планира да закупи от ваксината количество, достатъчно за имунизирането на 20 млн. човека. Засега не се предвижда ваксината да бъде пусната в аптеките за свободна продажба. Птича инфлуенца или “птичи грип” е инфекциозно заболяване при животните (обикновено при птици и по-рядко при прасета), причинено от щам А на вируса инфлуенца. Има поне 15 вида птичи грип, които редовно инфектират птиците по света.  Сегашният бум на болестта (от 2003 досега) е причинен от подтип наречен H5N1, който е силно заразен сред птиците и има бърз и фатален край. За разлика от много други подтипове на болестта, този се предава на хора, като причинява сериозни заболявания и смърт. Инфлуенца "A" и "B" са 2 от общо 3 вида вируси, които причиняват епидемии. Третият тип инфлуенца "C" причинява само слаби заболявания и не е свързан с епидемии, пандемии или широко разпространявани болести. Епидемии на инфлуенца се дължат на минимални промени в протеините на повърхността на вируса, за да може да се “промъкне” той край имунната система, която хората са развили, в резултат на предишни инфекции или ваксини. Само подтип А на инфлуенцата може да предизвиква пандемии. Когато настъпи спонтанна голяма промяна в един или няколко протеина на повърхността на вируса, никой няма да има частичен или пълен имунитет срещу болестта, защото това ще е напълно нов вирус. Ако този нов вирус също може да се предава от човек на човек, тогава е почти сигурно, че ще настъпи пандемия. Птичият грип не е равнозначен на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром или атипична пневмония). Въпреки че симптомите са подобни, ТОРС е причинен от съвсем друг вирус. Вирусите на инфлуенцата са много по-заразни, и не могат да бъдат изолирани така лесно, както тези на ТОРС, при които се изолират инфектираните хора. Вирусите на инфлуенцата са много неустойчиви и имат способността бързо да мутират като прескачат от един животински вид на друг. Учените са обезпокоени, че птичият вирус може да еволюира във форма, лесно предавана между хората, като изключително заразно и смъртоносно заболяване. Това може да се случи, ако някой, който е вече заразен с човешки грип, се зарази и с птичи. Двата вируса могат да се комбинират в тялото на болния, като се получи хибрид, който лесно се предава между хората. Хибридът ще е нещо, с което хората не са се сблъсквали никога досега. Без имунна защита, инфекцията може да причини унищожителна болест, наподобяваща пандемията на Испански грип през 1918-19 година, която убива между 40 и 50 милиона души по цял свят.
В селските райони вирусът на птичи грип H5N1 се разпространява сред домашните животни много лесно чрез изпражненията на дивите птици. Вирусът оцелява в продължение на четири дни при температура 22°С и повече от 30 дни при температура 0°С. Ако е замразен, оцелява неопределено време.

Предаване на птичи грип на и от хора

Предаването на птичи грип на хора е рядкост, но в последно време има причини за безпокойство. В средата на 2003 най-големият и най-жестокият бум на птичи грип започва в Югоизточна Азия, причинен от подтип на вируса наречен H5N1, като резултатът е висока заболеваемост сред домашните птици и някои документирани случаи на заразени хора. Предаването на H5N1 на хора е обезпокоително, защото вирусът мутира бързо и може да се трансформира във форма, която е много заразна за хората, и предизвиква тежко заболяване.
По време на последния бум на болестта, случаите, в които е заболял човек, се дължат главно на контакт човек-болна птица или секрети от такава. Хора прихванали вируса от птици, могат да го предават на други хора, въпреки че болестта протича много по-леко в тези случаи, отколкото ако човекът е инфектиран от птица

Развитие на птичия грип

Настоящата висока заболеваемост от птичи грип е различна от по-ранни такива, тъй като сега властите не могат да ограничат разпространението й. През 1997 година в Хонконг има развитие на болестта и тогава за първи път е установено предаване на вируса на хора. Общо 18 човека са хоспитализирани, има 6 смъртни случая. Около 1,5 милиона птици са унищожени с цел да се ликвидира източника на болестта. В момента болестта се разпространява много по-бързо и в повече страни, увеличава се излагането на хора на вируса и възможността той да се комбинира с щама на човешка инфлуенца.
През последния век три пандемии на инфлуенца са причинили милиони смъртни случаи по целия свят и големи икономически загуби. Експертите по инфлуенца са на общо мнение, че е много вероятно да има още една пандемия, тъй като в световен мащаб има грипни епидемии на всеки 30 години, а последната е била преди 37.
Епидемиологичните модели показват, че само в развитите страни при пандемия ще се разболеят 57-132млн. души, от които 280 000 – 650 000 ще починат за две години. Най-големият удар обаче ще понесат развиващите се страни, заради лошо здравеопазване, влошено здраве и недохранване.

Потвърдени случаи на хора, заболели от птичи грип от 1997-2003 година насам:

1997 - в Хонконг птичи грип А (H5N1) инфектира и хора, и птици. За първи път е регистрирано предаване на вируса директно от птица на човек. По време на тази епидемия са регистрирани 18 случая на болни хора, 6 от които са починали. За да контролират заболеваемостта и да унищожат огнището на заразата властите убиват около 1,5 милиона птици. Учените установяват, че вирусът се предава от птиците на хората, въпреки че са регистрирани и няколко случая на предаване на болестта от човек на човек.

1999 – в Хонконг са регистрирани 2 случая на птичи грип А (H9N2) при деца. Пациентите са се възстановили, без да има други регистрирани случаи на болестта. Доказателствата предполагат, че източникът на инфекцията са домашни птици, като основният метод на предаване е от птица на човек. Още няколко случая на H9N2 са регистрирани в Китай в периода 1998-99 година.

2003 – 2 случая на птичи грип А (H5N1) са регистрирани в семейство от Хонконг, пътувало до Китай. Един от семейството се възстановява, останалите умират. Как и къде са се заразили тези хора не става ясно. Още един член на семейството умира от респираторно заболяване в Китай, но изследвания не са правени. Други случаи не са докладвани.

2003 – птичи грип А (H7N7) е регистриран между членове на семейства, отглеждащи домашни птици в Холандия, при бум на болестта при домашни птици в страната. Докладвани са повече от 80 случая на болестта (H7N7) (симптомите са предимно очни инфекции и някои респираторни проблеми), един пациент умира (ветеринар, който е посещавал пострадала от болестта ферма). Има доказателства за предаване на вируса от човек на човек.

2003 – щам H9N2 е потвърден при дете от Хонконг. Детето е прието в болница и напълно се е възстановило

Предишни големи пандемии, причинени от вируса на инфлуенца:

1918-Испански грип/инфлуенца (между 40 и 50 милиона смъртни случая)

1957-Азиатски грип/инфлуенца (2 милиона смъртни случая)

1968-Хонконгски грип/инфлуенца (1 милион смъртни случая)

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив