27 Септември 2024, 22:29 Днес (0) | Вчера (0)

Само за ден доларът навакса седмичните си загуби

10 Април 2006 10:51 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В петък американската валута успя да заличи загубите, които натрупа в първите дни на седмицата към основните си съперници и на седмична база поскъпна спрямо йената с 0.5% до Y118.3 и спрямо еврото с 0.2% до $1.2092. От началото на годината обаче еврото е поскъпнало с 2.2% спрямо долара, а японската йена с 0.29%

Публикацията на изключително силните данни за състоянието на пазара на недвижимите имоти в САЩ в петък помогна на долара да компенсира напълно натрупаните през изтеклата седмица загуби спрямо единната европейска валута, както и да навакса с 0.4 на сто по отношение на японската валута.
Както отчете Департаментът по труда, през март в американската икономика са били създадени 211 000 нови работни места. Показателят е малко под февруарските стойности (+225 000), но прехвърли прогнозите, сочещи 190 000 новооткрити работни места и засвидетелства трайна тенденция за оздравяване на пазара на труда в САЩ.
Данните възобновиха поутихналите напоследък спекулации, че Федералният резерв на САЩ ще направи пауза в цикъла от повишаване на лихвата.
Така само за последния ден на миналата седмица доларът успя да заличи загубите, които натрупа в първите дни на седмицата към основните си съперници и на седмична база поскъпна с 0.5% до 118.3 йени за долар. Спрямо единната валута доларът спечели 0.2% през до 1.2092 долара за евро към края на миналата седмица. От началото на годината обаче еврото е поскъпнало с 2.2% спрямо долара, а японската йена с 0.29%.
В средната на миналата седмица еврото удари 7-месечен връх спрямо зелените пари от 1.2333 долара в очакване на срещата на Европейската централна банка. Инвеститорите чакаха потвърждение от председателя й Жан-Клод Трише за готовността на институцията да започне повишение на лихвите от май. Поевтиняването на еврото обаче започна в четвъртък, когато Трише не даде чаканите обещания от пазара, въпреки че заяви, че вратите за борба с инфлационния натиск остават отворени.
В момента фючърсите на лихвата по федералните фондове на 100% отчита ръст на ставката на следващото заседание на FOMC, насрочено за 10 май, а вероятността лихвата да бъде покачена с поредния четвърт процент на последващото заседание се повишава до 42 на сто, спрямо 36 процента през предходната седмица.
Доходността на 10-годишните американски държавни облигации се покачи плътно до 5 на сто на годишна база, увеличавайки разликата с аналогичните книжа на Япония и Еврозоната, което неминуемо ще доведе до засилен интерес към американските активи и съответно ще окаже сериозна подкрепа на американската валута. Това беше и най-високата доходност на тези книжа, отчитана от средата на 2002 година.
Американският долар започна да губи позиции още в първия работен ден на миналата седмица. Публикуваните в понеделник данни за състоянието на показателя, оценяващ деловата активност във Великобритания показаха неочакван спад през март. Индексът се понижи до 50.8 пункта спрямо 51.5 месец по-рано.
Стойност от под 50.0 пункта говори за спад в сектора на обработвателната индустрия и свидетелства, че основният фактор за ръст на британската икономика е потребителското търсене.
От друга страна аналитичната група NTC Research, която съставя индекса на деловата активност в еврозоната - PMI на основата на анкета сред мениджърите на 3 000 европейски компании съобщи днес, че показателят за март се покачва до 56.1 пункта, което е максимална стойност от септември 2000 година насам.
Месец по-рано стойността на показателя беше 55.0 пункта. Показател над 50 пункта свидетелства за разширяването на деловата активност в сферата на услугите, които формират около две трети от икономиката на еврозоната.
Подкомпонентите на индекса, оценяващи ценовата стабилност, заетостта, производството и новите поръчки също отбелязаха ръст.
Йената се понижи спрямо основните световни валути, доколкото най-важният икономически отчет за японската икономика, известен като Tankan report се оказа неочаквано негативен. До предходната седмица йената растеше и блягодарение на продажбата на американски доларови активи от страна на яьпонските инвеститори в навечерието на края на финансовата година, приключила в петък, за нуждите на финансовата им отчетност.
Миналият вторник беше публикуван най-важният отчет за японската икономика.
Йената се понижи спрямо основните световни валути, доколкото най-важният икономически отчет за японската икономика, известен като Tankan report се оказа неочаквано негативен.
Tankan представлява е ежемесечен икономически обзор, публикуван от Департамента за изследвания и статистика на Япония. След промени през миналата година се основава на пазарната капитализация на участващите в изследването 10 800 японски компании, а не на броя заети в корпорациите. Публикуваният отчет показа понижаване на деловия оптимизъм през I-то тримесечие на годината до 20 пункта, спрямо декемврийските данни от 21 пункта.
Водещите японски производители прогнозират средната стойност на курса USD/JPY през започналата финансова година да е Y 110.60.
Въпреки позитивните прогнози, индексът, оценяващ производствения ISM на САЩ за март, в понеделник се понижи до 55.2 пункта, спрямо 56.7 пункта месец по-рано.
Това оказа допълнителен натиск върху американския долар, който чиито низходящ импулс започна още в Европа. Публикуваните данни за състоянието на показателя, оценяващ деловата активност във Великобритания показаха неочакван спад през март. Индексът се понижи до 50.8 пункта спрямо 51.5 месец по-рано.
Стойност от под 50.0 пункта говори за спад в сектора на обработвателната индустрия и свидетелства, че основният фактор за ръст на британската икономика е потребителското търсене.
В същото време индексът на деловата активност в еврозоната – PMI, съставен след сред мениджърите на 3 000 европейски компании отчете ръст за март до 56.1 пункта, което свидетелства за разширяването на деловата активност в сферата на услугите, формиращи около две трети от икономиката на еврозоната. Това се оказа и най-високата стойност от септември 2000 година насам.
Месец по-рано стойността на показателя беше 55.0 пункта. Подкомпонентите на индекса, оценяващи ценовата стабилност, заетостта, производството и новите поръчки също отбелязаха ръст.
И в средата на седмицата доларът продължи да се понижава спрямо основните световни валути след коментарите на заместник-председателя на китайския парламент за намерението на Пекин да намали вложенията си в дългови книжа на САЩ. Новината дойде след нестабилното движение на юана през последните две седмици, както и изказването от централната банка, че ще промени стойността на китайската валута още два пъти.
В момента китайските фирми са задължени да продават на държавата получената от търговията с чуждестранни фирми валута, а гражданите имат право да притежават валута в минимални размери при напускане на страната. В резултат на ограниченията върху валутната политика валутните резерви на Китай достигнаха нов рекорд от 853.7 млрд. долара през миналия месец, с което страната зае челната позиция в света по този показател. Това, както и рекордният търговски излишък на страната за 2005 г., и особено този със САЩ, доведоха до значителен политически натиск върху страната за либерализиране на валутната й търговия.
Азиатската банка за развитие съобщи, че очаква ръстът на БВП на китайската икономика да достигне 9.5% през тази година спрямо 9.9% за 2005 г. Световната банка също прогнозира ръст от над 9%, което е значително над очакванията на правителството за растеж от 8%. Очаква се в основата на значителния ръст на китайската икономика през следващите две години да продължи да бъде ръстът на инвестициите, въпреки усилията на правителството за стимулиране на вътрешното потребление.
В Европа бяха публикувани данните за пазара на труда в еврозоната, които показаха незначителен спад до 8.2% през февруари. Друг отчет показа понижаване на индекса на цените на производителите през втория месец на годината до 0.5% спрямо януари. Най-ниското ниво на безработица сред 25-те страни от ЕС е в Ирландия - 4.3%, а най-високото - в Полша със 17%. Сред държавите от еврозоната най-висока е безработицата в Гърция - 9.6%.
Сериозен натиск върху американската валута продължават да оказват изказвания на мениджъри от централните банки в Близкия изток. Централната банка на ОАЕ отложи решението за прехвърлянето на част от валутните си резерви в евро за следващия месец. По-рано беше посочено, че сегашните две на сто от резерва, деноминирани в единната европейска валута, ще бъдат повишени до десет процента. Председателят на банката Насър ас Суейди посочи, че решението за това ще бъде взето през май. В края на декември валутно-златните резерви на ОАЕ бяха в размер на $23.4 млрд. Колегата му от Саудитска Арабия Хамад Сауд ас Саяри преди броени дни също заяви, че е много възможно Рияд да последва подобно решение. Гуверньорът на държавната сирийска Къмършъл банк ъф Сирия Дураид Дургхам посочи, че става дума за много милиарди долари.
Определена подкрепа на еврото оказват и очакванията за по-нататъшно повишаване на лихвата по рефинансирането в еврозоната. Независимо от факта, че през април основната лихва в еврозоната най-вероятно няма да бъде променена, най-вероятно това ще стане на някое от следващите заседания на ЕЦБ. “Федералният резерв на САЩ ще повиши основната лихва още веднъж - през май, докато от ЕЦБ очакваме най-малко три поредни решения за повишаването на ставката по рефинансирането. Песимизмът ни относно долара расте”, коментира Карол Лаулие от “Сосиете женерал”.
Естествено основните движения идваха от срещата на Европейската централна банка, която запази основната лихва във валутния съюз непроменена на 2.5%. Това, което искаха да чуят инвеститорите, обаче беше твърдата заявка на Жан-Клод Трише и екипа му, че ще повишат лихвата през май. Явно вярата на инвеститорите в думите на най-влиятелния банкер в Европа е била голяма, тъй като това изстреля еврото до 1.2333 долара, което е 7-месечен рекорд спрямо щатската валута. Това стана обаче преди официалната пресконференция на монетаристите.
Еврото обаче бързо отслаби позициите си до нивата от предходния ден от 1.2227 долара, което беше сериозно дневно движение надолу. Всъщност по време на пресконференцията Трише каза това, което пазарът искаше да чуе, но го каза с половин уста и първоначалният инстинкт на спекулантите ги накара да продават евро. Монетаристът не сподели очакванията на пазара, че ЕЦБ ще повиши лихвите през май, но за пореден път заяви, че оставят вратите за борба с инфлацията отворени. Едва ли обаче има централен банкер, който би казал: "Да, следващия месец вдигаме лихвите със сигурност." Поведението на европейската банка през последните две години по отношение на лихвите беше доста странно, като в политиката й се опитаха да се месят както бизнесът, така и политиците. Това доведе до постоянни спекулации сред инвеститорите, които едва ли не вече искат очакванията им да се потвърждават и от самия Трише.
Заседание в четвъртък се проведе и английската централна банка, която покри очакванията и запази лихвите на ниво 4.5%. Това даде лека преднина на паунда спрямо еврото и долара. Напоследък все повече прогнози сочат, че английските монетаристи може да понижат лихвите заради сигналите за охлаждане на икономиката на Острова.
Американският долар може да поевтинее поради спекулации, че повишаването на лихвите на Фед ще изостане от ходовете на Европейската централна банка и Bank of Japan, съобщи Bloomberg.
Около 60 на сто от запитаните от Bloomberg експерти препоръчват разпродаване на доларовите позиции за текущата седмица поради очакваното поевтиняване спрямо еврото. Над 50 на сто от анализаторите предвиждат и поевтиняване на щатската валута спрямо йената. Миналата седмица валутните брокери взеха под внимание възможността за повишаване на лихвите в еврозоната до 3 на сто. Фючърсите за лихвения процент на САЩ показват максимално повишение на лихвите до 5.25 на сто.
Сегашното им ниво е 4.75 процента след 15-тото поред повишение. Според анализаторите Фед е към края на серията на покачване на лихвите, докато Европа и Япония тепърва започват да прилагат по-строгата си парична политика. Миналата година решението на Фед да повиши многократно лихвите доведе до поскъпване на долара с 14 на сто.
Основното събитие на започналата седмица ще е отчетът за състоянието на търговския баланс на САЩ за март. Очаква се леко понижаване на дефицита до $68.0 млрд. спрямо$68.5 млрд. месец по-рано. Евентуален ръст на негативния показател ще върне в центъра на вниманието на валутния пазар структурните проблеми на водещата световна икономика и ще отслаби симпатиите на инвеститорите относно американските активи.
В четвъртък ще излезе друг изключително важен показател – продажбите на дребно. По традиция те се следят сериозно от инвестиционната общност, тъй като Retail Sales формират над 50% от БВП на САЩ. Очаква се леко повишение на индекса след резкия спад през февруари от -1.4 на сто. Прогнозата за март е +0.6%.
В петък ще стане известен отчетът за индустриалното производство във водещата икономика. Средната прогноза на аналитиците сочи пореден ръст от 0.5 на сто за март, след покачването от 0.7 процента месец по-рано.
Сред европейските данни трябва да се проследи британският PPI за март, както и априлската стойност на германския показател ZEW, който се очаква във вторник. Ден по-късно ще излезе и другият основен показател за водещата икономика на еврозоната – индексът IFO.
Във вторник ще стане известно и решението на Bank of Japan за лихвите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив