29 Март 2024, 02:44 Днес (0) | Вчера (11)

Седем ключови тенденции в развитието на уеб услугите през 2018 година

08 Януари 2018 14:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 януари 2018, 14:12

Чат ботовете, виртуалната реалност и опростеният дизайн, еднакво достъпен за мобилни и настолни устройства – това са някои от технологиите и тенденциите, които ще повлияят най-много на уеб сегмента през новата година. Сайтовете и онлайн услугите ще стават все по-интуитивни и опростени за използване, а нови дигитални технологии ще променят представата ни за взаимодействие с потребителите, убедени са от българската уеб агенция Грайнд Уеб Студио. По-долу ще откриете седемте най-значими тенденции, които ще оказват влияние на сектора през 2018 г., според нейния екип.

"Плосък" дизайн

През 2018 г. ще наблюдаваме все по ясно изразена тенденция за опростени уеб сайтове, достъпни еднакво лесно както през настолни компютри, така и на различни мобилни устройства. "Дизайнът ще е по-изчистен и минималистичен, но това не означава че сайтовете ще са по-малко функционални. Всичко се свежда до по-добрата ползваемост, фокусирането върху важните елементи в даден уеб проект, изчистените цветове и дизайнерски елементи", коментира Ивайло Кармазов, съосновател на уеб компанията. Според него това прави браузването по-бързо, лесно и удобно, сайтовете ще се оптимизират по-лесно за онлайн търсачки и в крайна сметка ще са много по-приятни за посетителите.

Изразителна типография

Докато дизайнът става все по изчистен и опростен, разработчиците и дизайнерите ще влагат повече креативност в типографията. Водещият принцип е, че с правилния шрифт една дума може да струва хиляда изображения и при това без да забавя зареждането на уеб сайта. "Шрифтът ще става все по-важен и за разпознаваемостта и маркетинга като цяло. Днес има примери за световно известни компании, чиито шрифт позволява една единствена буква от името им да се разпознава от потребителите достатъчно ясно, за да си създават асоциация с марката", добавя Ивайло Кармазов.

Виртуална реалност

Видеото съдържанието отдавна се е наложило като основен елемент от модерните уеб сайтове. 360-градусовите клипове и виртуалната реалност обаче тепърва трябва да извървят дълъг път, за да го настигнат. Очакванията на експертите са през 2018 г. тази тенденция да навлезе с пълна сила, въпреки по-високата цена на подобни клипове. За това ще спомогне и появата на първите приложения позволяващи по-лесното и достъпно изработване на VR съдържание.

Повече движение

Ненатрапващата се анимация в контекста на съдържанието според мнозина ще бъде една от тенденциите на 2018 година. Няма значение дали се използва GIF, или друга технология – и в двата случая вниманието на потребителите се привлича много по-силно от такива елементи и се задържа по-дълго върху тях.

Чат ботове

През последните години ние все по-често комуникираме със софтуерни роботи. Възможно е да сте общували с такъв при някой от последните си чат разговори с банка или телекомуникционен оператор. Чат ботовете стават все по-интелигентни и способни да решават различни елементарни проблеми. Можем да очакваме през следващите дванадесет месеца тази технология да продължи да се развива и да навлиза все повече в различни уеб услуги и приложения. В резултат сайтовете ще стават все по-умни, по-добре запознати с предпочитанията на посетителите и по-способни да отговорят на тях без нуждата от човешка намеса.

По-лесно взаимодействие

Благодарение на технологии като чат ботовете, гласовия интерфейс и различни други елементи от дизайна, уеб сайтовете ще стават все по-интуитивни и лесни за взаимодействие с потребителите. А последните ще извършват все по-малко действия, за да получат желания от тях резултат.

Internet of Things

Тази група технологии обхваща разнообразни инструменти и решения за свързване на предметите около нас с интернет. Тенденция, която постепенно навлиза в нашите домове, офиси, автомобили и цялата градска инфраструктура, достигайки дори до дрехите, бижутата и четките за зъби.

Очакванията са през 2018 г. "Интернетът на нещата" да навлезе по-сериозно в уеб дизайна, позволявайки на различни сайтове да взаимодействат с "умни" устройства. Вече се появяват такива плъгини за най-популярните cms системи, а компаниите от бранша откриват нови начини за внедряването им в своите проекти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив