01 Октомври 2024, 04:38 Днес (0) | Вчера (1)

След 117 млрд. евро агросубсидии Гърция внася земеделски стоки за 4 млрд. евро

08 Февруари 2012 10:44 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Приносът на селското стопанство към националната икономика е спаднал до срамно ниски нива и търговският баланс при селскостопанските продукти е отрицателен от години

Приносът на селското стопанство към националната икономика на Гърция е спаднал до срамно ниски нива и търговският баланс при селскостопанските продукти е отрицателен от години. Днес селското стопанство допринася само 3% към БВП на Гърция, докато това съотношение преди две десетилетия е било 20% от БВП. За същия период от 20 години са били дадени като субсидии от Европейския съюз 117 милиарда евро в настояща стойност.
Това заяви на форум в Атина заместник-изпълнителният директор на Eurobank EFG Николас Карамузис, съобщи сайтът grreporter.info.
"Къде са тези пари? Днес Гърция внася селскостопански продукти за 4 милиарда евро на година вместо да ги произвежда и да изнася", посочва Карамузис, който е и преподавател в университета в Пирея.
Изданието цитира още някои от изброените от него показатели на икономически форум "SOS развитие: Как да излезем от рецесията, за да останем в еврозоната", провел се в Атина тази седмица.
Гърция има най-високия процент на вътрешно потребление от всички страни в Европейския съюз - от 92% от БВП, а преките й частни инвестиции са се стопили наполовина в последните четири години. "Високото потребление е резултат от либералната кредитна политика, заплатите се увеличаваха по-бързо от производителността, големите бюджетни дефицити и драматичното намаление на депозитите. Резултатът е инфлация и влошаване на вътрешния баланс, както и срив на конкурентността".
Инвестициите като процент към БВП са спаднали от 23% през 2007 до 16% през 2011, посочи специалистът. Производството в страната е било пренебрегвано дълги години в името на вноса, което е и част от проблема с високия бюджетен дефицит на Гърция.
В допълнение финансистът посочи, че индустрията отдава само 10% към БВП. Всичко останало са услуги, които са насочени най-вече към вътрешния пазар и нямат реална тежест в изграждането на една устойчива икономика.
Николас Карамузис посочва като първа сред четирите основни грешки на управлението от последните две години, че политическият елит в страната се е забавил с осъзнаването на проблема на гръцката криза, а когато той вече е бил ясен не е посмял да влезе в конфликт с интересите в сянка. Управляващите са направили всичко възможно да избегнат пряк сблъсък с установените непроизводителни структури в страна, които се "хранят" от публичните финанси.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив