12 Май 2024, 19:49 Днес (0) | Вчера (0)

Софтуерът като услуга и икономиката на споделянето ще доминират онлайн сегмента през 2015 година

09 Февруари 2015 09:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2015, 09:58
Под лиценза на creativecommons

Сред водещите тенденции в уеб дизайна ще са налагането на вертикален скрол, уникалните типографски решения, фоновото видео и изображения

Уебсайтовете все по-често ще се опитват да ангажират вниманието ни, като ни разказват истории, софтуерът като услуга (SaaS – Software as a Service) ще обхваща все повече сфери, а икономиката на споделянето и т.нар. "интелигентна тълпа" ще се превръщат във все по-значим двигател за нови онлайн услуги през 2015 година. Това става ясно от прогнозата на дигиталната агенция eDesign за развитието на бранша през следващите дванадесет месеца. Тя обхваща всички аспекти и подсегменти на един от най-бързо развиващите се технологични сектори – този на дигиталните услуги.

Ето и някои от по-значимите изводи и прогнози за бранша:

Икономиката на споделянето и "умната" тълпа

"Ако през последните няколко години трите "вълшебни" думички, които задвижваха сектора, безспорно бяха "мобилен", "социален" и "локален", свързани съответно с растежа на приложенията за смартфони, социалните платформи и услугите, базирани на местоположението, то през новата година може би най-значимата дума в онлайн пространството ще бъде "тълпа" (crowd)” - посочва Георги Костов, криейтив директор на eDesign. От сайтове за споделено финансиране (crowdfunding) като Kickstarter и Indiegogo, през такива за споделяне на имущество като Airbnb*, до всевъзможни платформи за споделено реализиране на идеи, концепции и каузи – тази тенденция започва да играе все по-значима роля в живота ни. Вече се стига до там, че потребители от различни краища на света, които не се познават, могат да развият заедно концепция за нов продукт, която след това да бъде закупена от голяма компания. Ще се увеличава и броят на бизнесите, които се опитват да привлекат "тълпата" на своя страна, да я включат в свои инициативи и да се възползват от тази бързо развиваща се тенденция.

По-интересни типографски решения и още по-големи текстове

През 2014 г. типографията увеличи своето значение за качествения дизайн на сайтовете и тази тенденция ще продължава и през новата година. Това ще доведе до появата на повече уникални шрифтове, както и на нови идеи за разположение на текстовете. Една от интересните тенденции ще бъде и налагането на по-големи типографски решения и по-широки заглавия. Това ще спомогне за подчертаване на посланията, за определяне последователността, по която посетителите четат съдържанието и освен това ще добави стил към сайтовете, използващи този подход.

Разказване на истории

Добрите истории винаги са били в основата на успешните маркетингови кампании, политически и други обществени инициативи. Този подход води началото си още от легендите, митовете и фолклора в зората на цивилизацията и до днес продължава да е важна част от развитието на всяка медия. Затова не е изненада, че ролята му в може би най-мощната съвременна масмедия – интернет – ще се увеличава занапред. Дали ще е историята на компанията, на нейния основател или любопитни факти около най-новия й продукт – разказването ще става все по-популярна форма за представяне на съдържанието и привличане вниманието на посетителите в един уебсайт. Освен, че отговаря на естествената човешка потребност да слушаме нови истории, предизвиква емоции и разпалва любопитството, този подход се отличава с това, че активира не само мозъчния център за обработка на речта, а и други части от мозъка, които биха били активни, ако читателят съпреживява историята наистина. Или с други думи, той повишава ангажираността на аудиторията с посланията, представени на уебсайта.

Съдържанието е цар, но не и без аудиторията

Дълго време в маркетинг и уеб средите се налагаше изразът "Съдържанието е царят" (Content is the King). И след като в продължение на години, уеб разработчици, медии и рекламодатели се надлъгваха в безцелно реализиране на кликове и импресии, от известно време се наблюдава промяна, която поставя не съдържанието, а публиката в центъра на вниманието. "В този смисъл създаването на страхотно съдържание е загуба на време, ако преди това не бъде обезпечена възможността, това съдържание да достигне до максимален брой хора. Абсолютни истини няма и правилната формула се крие в оптималния баланс между продуцирането и дистрибуцията на съдържанието. Или ако трябва да перифразираме популярния израз, "Съдържанието е царят, но аудиторията е царицата и те управляват заедно кралството" - убеден е Георги Костов.

Софтуерът, предлаган като услуга ще увеличава влиянието си

Все повече функционалности през 2015 г. ще преминават към модела "софтуер като услуга" (SaaS) и все повече стартиращи уеб фирми ще се възползват от него, за да предложат своите услуги на по-достъпна цена. Този подход подпомага изключително много развитието на малките фирми, предоставяйки им например файлов сървър, телефонна централа, скенер, офис приложения безплатно или на много достъпна цена. "Тази тенденция със сигурност ще се разшири през следващите месеци, обхващайки все повече сегменти като например онлайн магазините и други платформи" - посочва криейтив директорът на eDesign.

Красиви фонови видеоклипове и изображения

Качествените фонови (бекграунд) изображения печелят все повече почитатели през последната година и очакванията са през 2015 г. тази тенденция да придобие масовост. Големите фонови изображения правят сайта елегантен, придават тежест на посланията в него и на практика са един от най-лесните начини да бъде създаден хубав и модерен уебсайт. Все по-често през новата година ще виждаме и бекграунд видео съдържание, което разширява значително възможностите за взаимодействие с посетителите на сайта.

Повече и по-големи страници с вертикален скрол

С нарастващото влияние на мобилния уеб скролирането като подход ще доминира все повече за сметка на навигацията чрез линкове. То е по-интуитивно и лесно за използване, намалява времето за зареждане на страниците и позволява по-динамично взаимодействие между посетителя и уебсайта. Освен това е подходящо за всякакви типове устройства. "Очаквам през следващите месеци да виждаме все повече проекти, базирани на големи страници с вертикален скрол, както и тази тенденция да се прехвърли и към все повече вътрешни страници в сайтовете – например тези с описанието на нови продукти, информацията за компанията и др." - добавя Георги Костов от eDesign.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив