14 Май 2024, 19:31 Днес (11) | Вчера (12)

Специфичните продукти са най-търсените

08 Ноември 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Делът на финансовите застраховки все още е много малък

Интересът към т. нар. финансови застраховки у нас вече е много голям. В същото време само малка част от отпуснатите банкови кредити в България е застрахована. Това разминаване между търсене и предлагане се дължи на предпазливостта на застрахователите. Тези продукти са на особен режим, защото и леко недоглеждане при тях може да доведе до големи загуби за компанията, обясниха застрахователи.

Няма български застраховател, който да посочва като свой приоритет финансовите застраховки. Най-общо те покриват загуби, произтичащи от неизплащането на банкови кредити или разсрочени вноски по лизингови договори, както и активирането на банкови гаранции. Застраховката на разни финансови загуби пък включва загуби вследствие неподходящи за дейността на застрахования метеорологични условия, на пазарна стойност заради изменение на ценови равнища, на доход от наем при прекратяване на наемен договор, както и различни други непредвидени търговски и нетърговски загуби. Този продукт покрива също така пропуснатите ползи вследствие на настъпило застрахователно събитие, описано в подписаната полица, както и допълнителните разходи на застрахования за намаляване на загубите.
Обикновено финансовите застраховки се сключват само в централните управления на компаниите и се подписват единствено от изпълнителните им директори. В много случаи дружествата отказват да сключат полицата, ако преценят, че рискът по нея е прекалено висок. За да бъде направена застраховка на банков кредит, застрахователите изискват цялото кредитно досие на получателя на парите, като правят и допълнителни проучвания. Полицата се подписва само при удовлетворително ниво на риска и достатъчно обезпечение.
Обезпеченията варират от 120 - 130% от отпуснатата сума, когато става дума за ипотека на недвижим имот, до 150 - 170 на сто, когато е направен залог на стоки. Причината изискваните от застрахователите обезпечения да бъдат повече от 100% е, че при невръщане на кредита те трябва да покрият не само невърнатата сума, но и разноските по събиране на вземането. Част от разликата е и гаранция, че сумата ще бъде събрана дори при евентуални промени на пазара, които биха обезценили частично обезпечението, обясниха застрахователи.
Изключение от това желязно правило се правят рядко, обикновено за дългогодишни клиенти на съответната застрахователна компания, които са заслужили особено доверие. В тези случаи също се изисква обезпечение, но то може да падне и под 100% в зависимост от клиента.
Обикновено застраховката на банков кредит изисква поне една седмица подготовка и проучвания от страна на застрахователната компания. Когато се застраховат типови лизингови договори, този срок може да бъде намален и до 1 - 2 дни, ако споразумението е в рамките на предварително определени параметри. В тези случаи лизинговата компания подготвя досието на клиента, а застрахователят само го преглежда. Ако обаче лизинговият договор не се вмества в предварително определената рамка, процедурата се удължава и се доближава до тази като при застраховането на банкови кредити.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив