29 Септември 2024, 06:22 Днес (0) | Вчера (0)

Средният размер на изтеглените кредити за страната през 2007 г. е 38 600 евро

17 Януари 2008 10:34 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Англичаните водят групата на чуждите граждани, получили финансиране за покупка на имот у нас

През 2007 година продължи динамичното развитие на кредитирането в България. Отмяната на рестрикциите на БНБ в края на 2006г. и активния пазар на недвижими имоти в страната доведоха до сериозни ръстове в ипотечното кредитиране, сочи проучване на . Подобряването на различни параметри по кредитите (срок, процент на финансиране, лихвени нива и др.) в рамките на различни промоционални кампании, предлагани от банките, както и появата на нови кредитни продукти увеличиха популярността на кредититрането сред българите.
Годината започна сравнително слабо през януари, но още в последната седмица на месеца се забеляза повишаване на активността на клиентите. От февруари обемите отпуснати кредити растяха всеки месец, като през юли и август има рекорден ръст на кредитирането. Двата месеца надминаха традиционно най-силните месеци в годината - ноември и декември. Това доведе до въвеждането на нови рестрикции от страна на БНБ, които увеличиха минималните задължителни резерви на банките от 8% на 12%. Рестрикциите на БНБ, както и все по-силно разрастващата се криза на американския ипотечен пазар, която се отрази и в Европа, доведе до увеличение на лихвите по кредити в някои от банките в България. Някои от тях увеличиха само лихвите по-вече изтеглените кредити и запазиха същите лихвени нива за новите клиенти, други увеличиха лихвите само по левовите си кредити. Увеличението беше с 0.1% до 0.5% и засегна около 20% от кредитополучателите. Това доведе до спад на усвоените кредити през септември, но още през октомври клиентите се върнаха и до края на годината активността в кредитирането достигна рекордни обеми. Така приключихме годината с ръст от около 75% на ипотечните кредити за 2007 г. спрямо 2006 г.
Средният размер на кредита за 2007 година нарасна с 48,5% и достигна 38 600 евро. Поради сериозния ръст на цените на недвижимите имоти през ноември той достигна 42 600 евро. Силната натовареност на службите по вписвания и нотариусите през месец декември са попречили на усвояването на около 35% от планираните кредити в големите градове, което доведе до понижаване на средния размер на кредита през м. декември до 38 500 евро. Ръстовете на средния размер на кредита в големите градове е между 27 и 65%, като най-голям е във Варна – 64,1 %, а най-нисък в Бургас - 27,2%. Ниският ръст на средния кредит за Бургас се дължи на развитието на жилищен квартал „Меден рудник”, където кредитирането заема най-голям дял, а цените на жилища са доста по-ниски в сравнение с другите квартали на града.
При разпределението на клиентите по възрастови групи най-сериозната промяна е увеличението на кредитополучателите над 45 годишна възраст от 7,3% през 2006 година на 17,07% през 2007 година. Това се дължи на увеличаването на допустимата възраст на клиентите при изтичане на срока на кредита. Изискванията на банките най-често бяха сбора от годините на кредитополучателя и срока на кредита да не надхвърля 63 - 65 години, което прави кредит със срок от 25 г. невъзможен за  клиентите над 45 г. През 2007 г. част от банките удължиха този срок до 70 г.
При процентното разпределение на кредитите по размер най-голям дял заемат  кредитите между 20 000 и 40 000 лева в резултат на увеличаването на интереса към ипотечните кредити в градовете с население между 20 000 и 50 000 жители, където цените на имотите са по-ниски. В тези градове наблюдаваме и по-висок % самоучастие на кредитополучателите. Във всички групи кредити над 60 000 лева имаме увеличение спрямо 2006 година.
59% от клиентите са взели над 70% от стойността на сделката, като 14% са финансирали 90% и над 90% от стойността на закупения от тях имот. Едва 11% са финансирали сами до 50% от стойността на имота. Това още веднъж доказва, че клиентите намират покупката на имот с кредит за изгодна сделка позволяваща им да се сдобият с имот сега, като заплатят по-голямата част от неговата стойност със заемни средства от банка. Една част от клиентите, предпочитат да ползват максимален процент на финансиране от страна на банките, дори когато разполагат със собствени средства, поради факта, че техните средства са ангажирани в бизнеса им или в инвестиции с доходност по-висока от лихвите на банките по ипотечните кредити.
През 2007 г. най-често търсеният ипотечен кредит беше този за покупка на жилище. Кредитите за строеж и покупка на УПИ бяха под 7% от общия обем на изтеглените кредити. Нов продукт, който се наложи успешно през 2007 година беше ипотечния кредит за лично ползване. Основната цел, с която клиентите теглеха този заем бе за по- сериозен ремонт на жилище, смяна на обзавеждане, рефинансиране на няколко на брой кредити в различни банки или небанкови институции, за да вложат парите в бизнеса, а някои и за по-рискови инвестиции във взаимни фондове или акции на борсата.
Анализът на сроковете, за които се теглят ипотечните кредити, показва трайното предпочитание на българина към кредитни продукти с по-дълъг срок на погасяване. Това беше отчетено от страна на банките и през 2007 година по-голямата част от водещите банки увеличиха сроковете по кредитите си до 30 години, а някои от тях предложиха и срок от 35 години. Почти 80% от изтеглените кредити са със срок над 15 години.
Акцент през 2007 година беше и големият интерес на българите, работещи в чужбина към покупката на имот в родината с финансиране от банкова институция. Банките забелязаха този интерес още през 2006 година и по-голямата част от тях предложиха облекчена процедура за отпускане на кредити на българи работещи в чужбина през 2007 година. Това доведе до почти трикратно увеличаване на броя отпуснати кредити на българи работещи зад граница в сравнение с 2006 г. И въпреки, че най-активни бяха работещите в Испания, Гърция, Италия и Великобритания, кредити бяха изтеглени и от работещи наши сънародници в САЩ, Австралия, Кувейт, Нова Зенландия и др.
Англичаните водят групата на чуждите граждани, получили финансиране за покупка на имот у нас. Към средата на годината се забеляза и засилен интерес към такова финансиране от страна на граждани от прибалтийските републики. През годината бяха отпуснати кредити от наши банки и на граждани на Русия, Гърция, Холандия, САЩ и др. Ръстът на кредитите отпуснати на чужденци е 48%.
Анализирайки месечния доход на домакинствата теглещи кредити, положителната тенденция е нарастване на доходите на домакинствата през 2007 г. Половината от теглещите ипотечни кредити домакинства са с доход от 750 до 1500 лева. След тях се нареждат домакинствата с доход до 750 лева - 26%, които се формират от живущите в по-малките градове кредитополучатели. 24% от кредитополучателите са с доход над 1500 лева, като 9% от тях са с месечен доход на домакинството над 2 500 лева.
И тази година водещото в избора на клиентите беше възможно най-ниската цена на кредита или избора на най-изгодния кредит на пазара, който направиха 31,4% от клиентите. 9,6% от клиентите взеха кредит с изискването да бъде отпуснат в максимално кратък срок, а 11,3% избраха кредити с възможно най-ниска месечна вноска. 3,6 % от клиентите взеха кредит с гратисен период, а 7,8% кредит с фиксирана лихва за определен период. За 19,7% от клиентите водеща в избора беше възможността да получат максимален процент финансиране. Като цяло можем да кажем, че кредитоискателя през 2007 г. беше по-разумен, по-пресметлив и много по-информиран, отколкото година по-рано.
Като нови продукти на пазара на ипотечни кредити се появиха варианти, които се оказаха интересни за потребителите и се приеха добре от тях. Като такива можем да посочим кредитите в швейцарски франкове и кредитите с кеш бонус, при които на клиента се връща % от изтегления кредит като бонус. Появиха се и кредити, финансиращи до 100% от стойността на сделката, ипотечни кредити комбинирани с безлихвен потребителски кредит, ипотечни кредити комбинирани с кредитна карта с определени лимит и други. Увеличи се дела на банките, които заедно с ипотечния кредит предлагат на клиентите и застраховка на имота и на кредитополучателя, като при някои банки застраховките са за сметка на банката. Ипотечният овърдрафт е друг продукт, които през 2007 г. се популяризира сред кредитополучателите.
Кредитирането на зелено също бележи съществен ръст през 2007 година. Все повече банки затварят кръга на проектното финансиране, като предлагат кредити на зелено на купувачите, в обектите, чието изграждане са финансирали. Ръстът на кредитирането на зелено спрямо 2006 г. е 26,7%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив