29 Март 2024, 17:01 Днес (12) | Вчера (11)

Ставаме по-богати заради намаляващото население

25 Ноември 2022 13:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2022, 13:10

Все по-малко ще идват инвеститори, които търсят голям брой евтина работна ръка

Очертаващата се тенденция на намаление на раждаемостта, интензивните процеси на отлагане на ражданията към по-късни възрасти, промяната в динамиката на първите, вторите раждания, променящите се семейни модели показват, че са налице дълбинни промени в демографския режим на страната, което данните от последното преброяване отразяват. Това каза доц. д-р Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН на дискусия "Влияние на броя и структурата на населението на България върху обществените, социалните и икономическите процеси в страната". Обсъждането е в рамките на семинар на тема "Преброяване 2021 - Резултати. Етно-демографски характеристики на населението – етническа принадлежност, вероизповедание, майчин език, религиозност" в к.к. "Боровец", организиран от Националния статистически институт, предаде БТА. Днес е вторият заключителен ден на семинара.
Петър Ганев от Института за пазарна икономика, който също участва в дискусията, посочи, че е много трудно да говорим за икономически подем, ако десетте или петте най-големи градове на България губят население. Ганев коментира, че спадът на населението в работоспособна възраст е най-нисък за София - столица – с около десет процента, а във Видин - над 30 на сто, в Смолян е близо до 30 на сто и обобщи, че има области, в които близо една трета от работоспособното население изчезва за десет години. Това, според експерта, дава ясен сигнал за потенциала на икономика, както и за това, че индустрията и услугите се ориентират не толкова към брой хора, а към влагане на повече капитал, повече знания и повече добавена стойност от работата на един човек.
Ганев допълни, че се отчита за десет години голям спад в броя на хората, които работят ръчен труд – например в шивашката индустрия, за сметка на ръста на заетите в аутомотив индустрията и тази тенденция ще продължи. Все по-малко ще идват инвеститори, които търсят голям брой евтина работна ръка, а ще наемат по-малко хора, за да произвеждат продукти с по-висока добавена стойност, обвързани с европейски вериги на доставка, смята икономистът.
Друг ефект на преброяването е това, че ставаме по-богати, като заради по-ниския брой на населението БВП на човек ще се ревизира нагоре, коментира икономистът и допълни, че от около 55 процента от средноевропейските нива на доходи по паритет на покупателна способност, сега ще се окажем по-нагоре и ще доближим 60 процента.

Преброяването дава и нов поглед към икономическите центрове на страната, които привличат население, икономическа активност и оказват влияние върху съседни области. По думите на икономиста големите центрове са ясни – София, Пловдив и Варна, но има и други места, които привличат хора от съседни по-близки или по-далечни региони. Големият въпрос са вторичните центрове – Русе, Велико Търново, допълни икономистът. Той посочи, че между двете преброявания пет общини имат ръст, което отново насочва към големите центрове Божурище и Елин Пелин – в периферията на столицата, Родопи - в периферията на Пловдив, Несебър с уговорката, че е туристическа община, и Джебел в област Кърджали. Дори и само тези пет общини пак насочват вниманието към типа населени места, които имат потенциал да увеличават населението си, коментира експертът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив