28 Април 2024, 18:17 Днес (0) | Вчера (0)

Тегоби пенсионерски

17 Септември 2012 17:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 септември 2012, 17:49
cepolina free photo

В Македония като в България: застаряващо население, недобор на осигурителни вноски, пенсионна система на ръба на пропастта. Ще помогнат само икономически ръст и по-висока пенсионна възраст

 

281 хиляди са пенсионерите в Македония. През 2000-та година те все още бяха само 241 хиляди. Миналата година 656 млн. евро се изразходваха за пенсии, като 40 процента идват от държавния бюджет. Мнозина вече си задават тревожния въпрос: Ще издържи ли пенсионната система?

Експертите отдавна предупреждават, че дупката в пенсионния фонд става все по-дълбока, че непрекъснато нараства нуждата от бюджетни дотации. Ядранка Мръшич, експерт по пенсионно осигуряване, припомня: "Приходите от пенсионните вноски през последните 20 години са се увеличили почти двойно, но разходите за изплащането на пенсиите са нараснали с цели 232 процента. През 1990 г. на трима работещи се падаше един пенсионер, а днес по-малко от двама работещи поддържат с вноските си един човек в пенсия."

Цял живот да работиш, за да обеднееш?

Сунчица Димитрьоска, експерт по социална защита, се опасява от евентуален срив на цялата пенсионна система. Тя настоява да се разшири събирането на пенсионни вноски и припомня, че в момента много хора в Македония работят "на черно" и не плащат осигурителни вноски. Ядранка Мръшич добавя и още един очевиден фактор: "Процесът на застаряване на населението е световен феномен и представлява голяма заплаха за пенсионните системи през ХХІ-ви век. А икономическата ситуация в страни като Македония, които приключват труден преход, допълнително влошава положението поради високата безработица."

В Македония от година на година се увеличава делът на хората над 65-годишна възраст. Тоест - населението прогресивно застарява. Въпреки това Драги Аргировски, председател на Съюза на пенсионерите, е оптимистично настроен: "Не се очаква срив на пенсионния фонд. Получихме такова уверение от правителството, пък и анализите, нашите и на самия пенсионен фонд, също показват, че и в бъдеще пенсиите ще се изплащат редовно."

Не се очаква срив на пенсионния фонд?

Ядранка Мръшич вижда едно-единствено решение на проблема с пенсиите: икономиката трябва да расте, а трудовата заетост - да се увеличава: "Нарастващата заетост осигурява по-големи вноски във фонда, от които се покриват разходите за пенсии. Скоро ще се наложи и увеличаване на възрастовата граница за пенсиониране."

Същото очакване споделя и Сунчица Димитрьоска. Остава да се види дали наистина македонският пенсионен фонд ще успее да се справи с огромните предизвикателства. Защото ако пенсионната система се срути, това ще доведе до социално-икономически колапс не само за всичките 281 хиляди пенсионери, но и за десетки хиляди членове на техните семейства. Семейства, в които пенсията често е единственият доход, коментира „Дойче веле”.

С други думи, правителството е изправено пред непосилна и съдбоносна задача: да не допусне срив на системата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив