13 Май 2024, 11:14 Днес (5) | Вчера (0)

Хибридите навлизат на пазара на мобилни компютри, а цените в сектора падат

19 Октомври 2016 16:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 октомври 2016, 16:50

Нараства популярността на хибридните компютри, а границите между лаптопи и таблети се размиват

Пазарът на хардуерни устройства се променя с бързи темпове през последните месеци. Продажбите на персонални компютри продължават да спадат, а в същото време се появяват все по-нови класове устройства, които привличат вниманието на потребителите. Нараства популярността на хибридните компютри, а границите между лаптопи и таблети се размиват. Същевременно цените при лаптопите падат, което увеличава тяхното проникване сред населението. Това са някои от най-интересните тенденции според екипа на онлайн магазина за технологични продукти PCStore.bg, проследени на база на продажбите в сайта, както и на наблюдения върху новостите в сектора. Ето и по-значимите сред тях:

Увеличава се популярността на хибридите

Хибридните устройства – т.е. лаптопи, които могат да се използват и като таблети - са на път да станат новия хит на пазара и да постигнат успеха, който други сходни класове преди тях не успяха. "Причината за това е, че те комбинират удобството и компактните размери на нетбуците с производителността на пълноценен лаптоп. И при това – на много достъпна цена, която ги превръща в алтернатива на лаптопите" - обяснява Георги Станчев, управител на PCStore.bg.

Хибридите се отличават също с изключително тънък корпус, създаден най-често от алуминий или друг метал, имат голям капацитет на батерията и не правят компромиси с производителността. Наличието на последните модели процесори и достатъчно големи екрани позволява да заменят пълноценно един традиционен лаптоп. В PCStore.bg се предлагат много от най-новите модели хибриди, а по Коледните празници компанията предстои да пусне и дългоочаквания Lenovo Yoga 910.

Все по-достъпни ценово лаптопи

Цените на лаптопите продължават да падат и ако допреди няколко години те бяха възприемани по-скоро като устройства от висок клас, днес се превръщат в масов продукт, достъпен за всеки потребител. В момента лаптопи с много добри характеристики могат да се намерят на цени, започващи от 300 – 400 лв., като този тип конфигурации най-често включват двуядрен процесор, 500GB или 1TB харддиск, 4GB RAM памет и 14 или 15 – инчов дисплей. Сред основните причини за по-достъпните цени е пускането на редица нови модели от компании като Lenovo, Acer и др.

Психологическата граница от 1 см. дебелина при лаптопите е премината

Това, което всички очакваха да се случи през тази година, вече е факт. На тазгодишното издание на технологичното изложение IFA беше представен първият лаптоп с дебелина по-малка от 1 см (0.39 инча). Това е Acer Swift 7, който се отличава с 13.3 инчов дисплей и 8GB RAM памет, и тежи едва 1.1 кг. Очакванията са скоро да видим и модели от други производители под едносантиметровата граница.

Идентификация с пръстов отпечатък

Идентификацията с пръстов отпечатък не е нова технология, но през последните месеци нараства нейното използване и навлиза все по-широко в новите лаптопи и хибриди. Много от представените на тазгодишната IFA модели разполагат с такава функция, включително и за директно логване в операционната система само с докосване на четеца с пръст.

Подобрена издръжливост на батериите

Ако допреди няколко години 4 часа беше нормален период на издръжливост за една батерия на лаптоп, то днес модели с батерия, издържаща над 10 часа, вече не са рядкост. А някои от най-новите, представени на тазгодишната IFA, наближават дори 20 часа. Технологиите за енергоефективност се подобряват и това вече позволява на потребителите да разполагат със своя преносим компютър в продължение на един работен ден, без да се чудят къде наоколо има контакт. Независимо дали ви предстои поредица от срещи през целия ден, дали имате полет до друг континент, или просто сте на излет сред природата, но не искате да се лишавате от своя лаптоп – батериите на повечето нови лаптопи вече отговарят на изискванията ви.

Границата с таблетите се размива

През последните години се появяват все по-разнообразни класове устройства и нови концепции в бранша, които на практика размиват границите между лаптопите и таблетите. Това дава много по-голяма свобода на потребителите, защото те могат както да използват своя мобилен компютър в движение, така и да се възползват от пълната мощ и производителност, характерна за лаптопите. Типичен пример в това отношение е новият Lenovo Yoga Book, представен на изложението IFA, който предефинира представата за таблет. При него вместо стандартна клавиатура е добавен специален чувствителен на докосване панел, който може да работи както чрез докосване с пръсти, така и със стилус и дори позволява да се пише върху хартия, поставена отгоре и написаното да се съхранява в устройството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив