24 Април 2024, 03:35 Днес (0) | Вчера (6)

Четиридневната работна седмица става все по-реалистична

21 Април 2022 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 април 2022, 13:33

Работодателите ще трябва да намерят сами правилния баланс

Не е тайна, че последните две години принудиха организациите и техният персонал да преосмислят как трябва да изглежда балансът между професионалния и личния живот и как ще продължи да изглежда, след като хората се "върнат по офисите”. Ключова част от тенденцията е предлагането на гъвкави работни схеми за служителите. Отдалечената работа е една прекрасна възможност, такава е и хибридният модел. А има и друг формат – и той е във възход: четиридневната работна седмица. Организациите, предлагащи "компресирани работни седмици” – например пълно работно време за 4 работни дена в седмицата – са се увеличили с 29% през последните четири години. Това стана възможно, след като се видя, че може да се работи от дома, че служителите могат да извършват пълноценно своите задачи отдалечено и че зачитането на личното пространство прави служителите по-щастливи и по-лоялни, пише TechNews.bg. Мнозина намират за удобно да работят повече часове през първите 4 дена от седмицата и да си осигурят почивен петък, или друг ден от седмицата. Това се практикува все повече. И се харесва.

Прилагане на политиката в големи компании

Panasonic наскоро обяви, че ще въведе четиридневни работни седмици, за да помогне на служителите да постигнат по-добър баланс между професионалния и личния живот, но не е определила кога ще бъде приложена новата политика. Главният изпълнителен директор Юки Кусуми каза на инвеститорите по-рано тази година, че въвеждането на подхода означава, че компанията може "гъвкаво да приспособява различни ситуации” за своите служители. "Трябва да подкрепяме благополучието за всеки служител в Panasonic, за да подобрим конкурентоспособността си. Panasonic има приблизително 240 000 служители в световен мащаб с различни индивидуалности и способности. Нашата отговорност е да постигнем идеален баланс между стила на работа и начина на живот за нашия разнообразен човешки капитал”, казва Кусуми, цитиран от ZDNet.
Подобно нещо направи Microsoft Япония. Фирмата изпробва концепцията през 2019 г., като част от целта ѝ бе да подобри производителността и креативността. В края на експеримента компанията публикува резултата, който показва повишаване на производителността, измерено чрез продажби на служител. Увеличението е близо 40%. Преобладаващата част от работещите там (92%) заявяват, че са за четиридневна седмица.
Това са само два примера – два от многото, които потвърждават, че на много места служителите предпочитат да работят "на високи обороти” 4 дена, за да имат 3 почивни дена в седмицата.

Регулации

Правителствата по света също се намесват в тенденцията – на политическо ниво. Белгия обяви пакет от реформи, който ще даде на работниците в страната право на четиридневна работна седмица, наред с правото да изключват работните устройства и да игнорират служебните съобщения след работно време.
Други страни, които изпробват четиридневни работни програми, са Исландия, Япония, Обединени арабски емирства, Шотландия и Испания. Експеримент в подобна посока тече и в Нова Зеландия. Там премиерът Джасинда Ардърн насърчи бизнеса да изпробва схемата, заявявайки, че това ще помогне на служителите да решат проблемите с баланса между професионалния и личния живот, особено при завръщането по офисите.

Правилото 100-80-100

Глобалната тенденция набра скорост, след като през 2018 г. Perpetual Guardian – компания за финансови услуги от Нова Зеландия – стана една от първите големи фирми в света, въвела постоянна четиридневна работна седмица. Тя продължи да плаща на персонала за пет дни работа. Графикът беше въведен, след като компанията проведе изпитание с 240 служители.
Тестът беше наблюдаван от Университета в Оукланд и Технологичния университет в Оукланд. Анализът на учените потвърди, че е налице 20% повишаване на производителността, както и цялостно подобрение в благосъстоянието и ангажираността на персонала.
"Открихме съществена промяна в ангажираността чрез неща като начина на представяне на екипа, който отчете подобрение от около 40%. Нивата на стрес спаднаха с 15%. Хората казаха, че могат да си вършат работата по-добре за четири дни, вместо за пет”, каза основателят на Perpetual Guardian Андрю Барнс. Той дефинира ситуацията като "правилото 100-80-100”, където са налице 100% заплащане за работа за 80% от времето, при условие, че се постига 100% производителност.
Според Барнс интересът, показан от други компании и от правителството след въвеждането на четиридневната работна седмица в Perpetual Guardian, е толкова значителен, че той и съпругата му Шарлот Локхарт са създали "глобална общност на 4-дневната седмица”. Тя позволява знанията и ресурсите да се споделят с други, желаещи да изпробват метода.
6-месечна пилотна програма за тестване на 4-дневна работна седмица е на ход в момента в САЩ, Обединеното кралство и Ирландия. Планове за подобен експеримент имат още Австралия и Нова Зеландия за август, а след това се очаква и Израел да последва примера им през октомври.

Промяна на критериите

За да се пристъпи към тестването на 4-дневна работна седмица, мениджърите трябва да са наясно как се измерва трудът на служителите им и да са сигурни, че именно производителността е това, което искат от работниците си. Намаляването на времето е възможно, но това става с ясен фокус върху крайния резултат от труда. Ако търсеният резултат е постижим за по-кратно време, то значи е възможно седмицата да се съкрати.
Например, ако критериите за дадена група служители обхващат извършване на определен брой продажби за месец и те се справят с реализацията на плана си в по-кратък срок, то схемата е приложима и съвсем реалистична.
Именно затова темата за 4-дневната работна седмица изплува точно сега. По време на пандемията много мениджъри видяха, че служителите им смогват да изпълняват всичко, което се изисква от тях, далеч без да са в офиса от 9 до 5 всеки ден.

Баланс на схемите

Трудна задача за решаване остава балансът между служителите, които искат 4-дневна работа седмица, и тези, които искат стандартна, 5-дневна, с фиксирано време от 9 до 5 ч. Във втората група попадат предимно семейни хора с деца. Техният работен график е подчинен на грижата за семейството, за децата. Поради това те предпочитат да работят фиксирания брой часове, в стандартното разпределение – това им позволява за заведат децата на училище или градина, а след работа – да ги вземат и да им обърнат необходимото внимание.

Работодателите ще трябва да намерят сами правилния баланс между интересите на тези две групи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив