19 Април 2024, 16:05 Днес (10) | Вчера (11)

Швейцария е много ядосана

16 Юли 2012 12:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 юли 2012, 12:31
Под лиценза на creativecommons

Германската държава не бива да си затваря очите пред богаташите, укриващи данъци. Но в опитите си да ги разобличи самата тя би трябвало да се придържа към правилата. С неприличното си поведение сега Германия ядоса Берн

Държавата посяга към единствената останала възможност: Германия отново плати милиони, за да се сдобие с личните данни на богати германци с банкови сметки в Швейцария. И най-вероятно ще продължи да го прави – по простата причина, че се нуждае от пари.

 

Разбира се, че не може да става въпрос за съчувствие към тези германци, които познават правата, но не и задълженията си. Държавата обаче също трябва да се придържа към правилата, пише Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. Все пак в момента тече договарянето по новото данъчно споразумение с Швейцария, което би трябвало да влезе в сила в началото на 2013-та и да регламентира отношенията между двете страни в случаите, в които са налице данни за укриването на данъци в Швейцария. През септември 2011-та пък Берлин и Берн си обещаха, че ще се въздържат от "закупуването на откраднати данни", коментира „Дойче веле”.

3,5 милиона евро - толкова струват 1000 имена

Тези дни правителството на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия показа колко малко се интересува от двустранното споразумение. По информация на Файненшъл таймс Дойчланд то си е платило, за да се добере до личните данни на около 1 000 богати германци с банкови сметки в Швейцария. За сумата от 3,5 милиона евро то е получило компактдиск с имената и банковите сметки на клиенти на частната банка Coutts в Цюрих, клон на британската Royal Bank of Scotland. В тази банка са и авоарите на британската кралица, припомня по този повод списание Щерн.

С това Германия си навлече гнева на Швейцария. "И двете страни трябва да спазват споразумението", казва по този повод Марио Туор, говорител на Държавния секретариат за международни финансови въпроси. "Това е нелегално", коментира Томас Зутер, говорител на Швейцарския съюз на банкерите. "Не проявявам никакво разбиране за постъпките на държава, която влиза в ролята на престъпник. Това поведение просто не подхожда на правова държава."

Засега финансовото министерство на Северен Рейн-Вестфалия не е потвърдило официално покупката на въпросния диск от Швейцария. Ресорният министър Норберт Валтер-Борянс обаче заяви, че правителството на провинцията ще продължи да преследва данъчните измамници по този начин. Той обяви също така, че Северен Рейн-Вестфалия е против данъчното споразумение с Швейцария и няма да го подкрепи в сегашния му вид. "Не можем днес да се държим така, сякаш това споразумение вече е факт", са думи на финансовия министър, цитиран от ДПА.

150 милиарда, изнесени нелегално от Германия

Споразумението с Швейцария предвижда еднократно облагане на всички нелегално изнесени и укрити в Швейцария пари с данък между 21 и 41 процента, в зависимост от сумата и времето, в което парите са престояли в Швейцария. Срещу това "наказание" данъчните измамници получават гаранции, че няма да им бъде търсена съдебна отговорност.

Швейцария одобри споразумението с Германия през май 2012-та, но Берлин още не го е ратифицирал. Германските социалдемократи и Зелените обаче смятат, че споразумението не защитава достатъчно интересите на Германия и смятат да го блокират при гласуването му в Горната камара на парламента - Бундесрата.

 На същото мнение е и Синдикатът на финансовите служители, според който документът няма да реши проблема, затова пък ще гарантира пълна анонимност и свобода на данъчните измамници, казва пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг шефът на синдиката Томас Айгенталер. По данни на Синдиката на финансовите служители, в швейцарските банки има най-малко 150 милиарда евро, които са били нелегално изнесени от Германия.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив