19 Април 2024, 09:50 Днес (4) | Вчера (11)

Асоциация за застрахователна сигурност

Адрес: гр. София, ул. "Ангел Кънчев" № 5
Тел.: 02/ 831 16 66, 0899 834 449
Факс: 02/ 989 57 54
Сайт: http://

АСОЦИАЦИЯ ЗА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА СИГУРНОСТ” е регистрирана с решение № 1 / 31.05. 2004 г на СГС.
 
АЗС  е единствената специализирана организация в страната, чиято основна цел е създаване на условия за предотвратяване и разкриване на застрахователни измами в Република България. Тя е създадена в полза на застрахователните компании в страната, АБЗ и като единен междуведомствен център за сътрудничество, координация и взаимодействие между застрахователните дружества, МВР, М-во на Финансите, и всички заинтересовани органи имащи отношение към застрахователния бизнес и неговата сигурност.
 
По своята структура и задачи АЗС е аналог на съществуващите в развитите европейски страни и САЩ организации и агенции, борещи се със застрахователните измами, и се базира на международния опит. АЗС е подала документи за членство в IAIFA и очаква тяхното потвърждение.

Основните насоки на работа и задачи на АЗС са:
           - Събиране, обработка и анализ на информация от застрахователните компании в страната  с цел изгражане на единна база данни  за разкриване и предотвратяване  на измамите на застрахователния пазар.
 - Организиране на единно и централизирано взаимодействие с органите на МВР, /ППО, КАТ, Гранична полиция/, М-во на Финансите /Комисията за Финансов надзор, Главна данъчна дирекция, Агенция  Митници/, АБЗ, съдебната власт и координиране на усилията на  държавните, застрахователните и др. органи  за ефективно предотвратяване на опитите за застрахователни измами.
 - Създаване на информационно – аналитична служба и интегрирана база данни, съдържаща сведения за разкрити случаи на застрахователни измами, лица участващи в тях, МПС използвани за извършването им  и признаци за опити или подготовка на такива действия.
 - Извършване на проучвания и разследвания по всички видове застрахователни събития с цел защита  интересите на своите членове.
 - Извършване  анализ на разкритите измами и опитите за такива и предоставяне на периодичен  бюлетин  на членовете на Асоциацията и заинтересованите органи. Предоставяне на годишни справки и отчети с цел координиране действията на  застрахователните дружества за степента на  рисковете по отделните видове застрахователни продукти.
 -  Разработване на нови способи, технически  и  интелектуални средства и продукти  свързани с ограничаването на възможностите за застрахователни измами, както и предоставянето им за ползване от застрахователните компании. Методически указания по разкриване на признаци за застрахователни измами.
 - Създаване на условия за непримиримост в общественото мнение към проявите на застрахователни измами чрез системно обществено въздействие. Провеждане на пропагандна кампания с цел намаляване на застрахователната престъпност. Провеждане на целенасочена политика за изменения в правната квалификация на застрахователните измами и определянето им като отделен вид престъпление.
 -  Съдействие на чуждестранни  и международни компании  при разследването на случаи на застрахователни събития на територията на страната или опити за измами. Защита на техни имуществени интереси за разкрити и изплатени от тях щети на територията на страната. Посредничество на български застрахователни компании при проучване и разследване на случаи, настъпили на територията на други страни.
 - Съставяне на експертни оценки на риска при големи или рискови обекти преди сключването и контрол по време на застраховката при поискване.
  -  Проучване  и проверка  на риска при сключване на застраховки “Живот”.
 - Взаимодействие с международни организации, свързани с борбата срещу застрахователните престъпления и прилагане на международен опит.
 - Участие в научни програми, организиране на международни срещи и разработки с цел ограничаване на престъпленията свързани със застрахователните измами в Република България.
 - Обучение на кадри на застрахователните компании за ефективна борба с престъпленията в сферата на застраховането.
 
АЗС  е създадена на доброволен принцип и в нея могат да участват както отделни дружества, АБЗ като колективен член,  прeдставители на МВР, М-во на Финансите, така и отделни оторизирани представители на държавни или обществени органи и организации. Нейната дейност изцяло е съобразена с действащото  българско законодателство.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив