28 Март 2024, 14:16 Днес (8) | Вчера (12)

Асоциация на българските застрахователи (АБЗ)

Адрес: гр. София 1000 ул. "Граф Игнатиев" №2, етаж 2
Тел.: 02 / 980 51 24, 02 / 980 51 25
Факс: 02 / 981 17 28
E-mail: abz@abz.bg

Асоциацията на Българските Застрахователи (АБЗ) е регистрирана през 1993 година с цел да осъществява частна дейност в полза на своите членове.

Нейни основатели са държавните по това време ДЗИ и Булстрад и първите осем частни застрахователни дружества.

АБЗ е единствената професионална организация на застрахователните дружества в България. В нея членуват лицензираните застрахователни компании на пазара - 20 по общо застраховане, 2 животозастрахователни кооперации и 8 животозастрахователни дружества. Тринадесет са изцяло с българско участие, 12 са със смесено чуждестранно участие и пет са изцяло чуждестранни дружества.

До 1997 година застрахователните компании на българския пазар, работят без специален закон регламентиращ застрахователната дейност. Една от големите заслуги на асоциацията е нейната работа по изработването на Закона за застраховането през 1997г., както и активното и участие в обсъждането на неговите последващи промени.

Развитието на Асоциацията през изминалите десет години е изключително динамично, такова каквото беше и развитието на самия застрахователен пазар и участниците в него. Десет години след основаването и, целият застрахователен бизнес е в частни ръце, като на пазара силно присъствие имат и авторитетни чуждестранни застрахователи.

Правилата за функциониране на АБЗ са уредени с устав. Приемането и спазването на устава за работа и постигане на целите е основното изискване към членовете на  браншовата организация. Сдружението на застрахователите се ръководи от общо събрание и управителен съвет.
Председател на управителния съвет на АБЗ е Венислав Йотов, а членове са Николай Сотиров, Борислав Михайлов, Виолета Даракова и Максим Сираков.

През годините на своето съществуване АБЗ се превръща в обединяващо звено за участниците на пазара на финансови услуги.
Към асоциацията са създадени 6 постоянни професионални комисии, които обединяват интереса на застрахователните дружества и представят техните становища по общи актуални проблеми. Членовете на комисиите са специалисти от действащите на пазара дружества с богат професионален опит в съответната област.
Въпросните комисии са:
- Комисия по животозастраховане;
- Комисия по имуществено застраховане;
- Комисия по автомобилно застраховане;
- Комисия по морско и авиационно застраховане и презастраховане;
- Финансово-счетоводна комисия;
- Юридическа комисия.
Чрез поддържане на професионални контакти със сродни институции и членство в международни организации, Асоциацията на българските застрахователи представя на своите членове постоянна информация за новостите в бранша и възможност за обмяна на опит и компетенции.

Образователни проекти

Бързите социални промени и необходимостта от съществени реформи и адаптация в системата за професионална квалификация орентират част от дейността на АБЗ в посока изграждане на адекватна и гъвкава стратегия за обучение. Необходимостта от квалификация по световно признати стандарти се оценява като първостепенна в условията на нарастваща конкуренция и пазарна глобализация.

През 1998 година основен парньор на Асоциацията става Професионалния застрахователен институт в Лондон (Chartered Institute of Insurance, CII). В следствие на това сътрудничество Асоциацията получава правото да провежда курсове по професионална квалификация, както и да провежда самите изпити на CII.

За тази цел през 1999 г. към АБЗ се създава Центърът за професионална квалификация. Началото се поставя със сформирането на  управителния му орган (образователен съвет), чийто членове са избрани сред водещите специалисти с практически опит и международни квалификации по застраховане. Целта на създадения учебен център е да се даде възможности на хората от застрахователния бранш за съвременно, международно признато обучение, което отразява европейските стандарти в областта на застрахователната теория и практика.

Какви са възможностите за обучение?

Центърът предлага дистанционно обучение, разработено по учебна програма на Chartered Insurance Institute (CII) с продължителност 2 години, както и богата гама от краткосрочни курсове и семинари по теми, посочени от застрахователния бранш.

Цели и задачи на Асоциацията

Непосредствените задачи на Асоциацията до края на годината са свързани с промени в режима на облагане на застрахователните дружества и преминаването към подоходно данъчно облагане, както и промянана механизма за определяне на критериите и тарифите по застраховка "Гражданска отговорност" до края на 2004 година.

АБЗ, съвместно с Комисията за Финансов Надзор работи за въвеждането на нормите на Европейските директиви и изработването на самостоятелни закони, свързани със застраховането, като Закона за Застраховането, Закона за Застрахователния договор, Закона за задължителните застраховки.

 

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив