18 Април 2024, 19:50 Днес (11) | Вчера (11)

Бизнес форум в Букурещ с участие на президента на Република България

17
09
2018
от 17 Септември 2018 00:00 до 18 Септември 2018 00:00

Българската търговско-промишлена палата информира за подготовката на бизнес форум от голяма важност за многостранните отношения в рамките на инициативата "Три морета", който ще се проведе в Букурещ на 17 – 18 септември тази година при домакинството на Търговско-промишлената палата на Румъния. Събитието съпътства срещата на върха на държавните глави на страните от инициативата "Трите морета", в която ще вземе участие президентът на Република България Румен Радев. Потвърдено е присъствието и на държавните глави на Полша, Хърватска, Румъния.

В инициативата са включени 12 страни – Австрия, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, които са разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Инициативата "Три морета" вече проведе две срещи – първа в Дубровник през 2016 г. и втора във Варшава през 2017 г.

Основната цел на инициативата е засилване на икономическите и политически връзки в посока север – юг. От своя страна, бизнесът придава изключителна важност на тези отношения и сигналът на ниво правителства е положителен за развитието им.

Събитието в Букурещ ще включва паралелен бизнес и икономически форум в рамките на срещата на върха. Темите във фокус на събитието са: транспорт, енергетика, комуникации.
Форумът е предназначен за: представители на частния и публичния сектор от страните от ЕС, САЩ, страни извън ЕС от Югоизточна Европа и Източното партньорство, представители на Европейската комисия и eвропейски и международни финансови институции.

В рамките на събитието ще се проведат двустранни срещи на бизнеса /B2B/ и представителите на институциите /B2G/, предварително планирани чрез електронна платформа. Срещите ще бъдат в следните области: транспорт, енергетика, дигитализация, комуникации, нови технологии, млади предприемачи, МСП, бизнес инкубатори и др.

С оглед на важността на региона за международното сътрудничество на ЕС и по-конкретно Трансатлантическите контакти, очаква се сериозно участие от стана на американския бизнес на форума. Очаква се да присъстват представители на американските търговски палати от страните, участващи в инициативата.

На ниво ЕК в срещата на върха ще участва председателят  Жан-Клод Юнкер, европейски комисари, както и ръководители на ресорните генерални дирекции в Комисията.

Ще бъдат представени проекти от различните страни, обхванати от инициативата "Три морета", в горепосочените три области на взаимодействие. Подготвя се откриването на Европейски фонд за инвестиции с цел набиране на средства в размер на 500 млн. евро, с които да се подпомага реализирането на проектите по линия на Инициативата.


Харесай: Сподели във :
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив