29 Март 2024, 11:27 Днес (4) | Вчера (11)

Гаранционен фонд

Адрес: гр. София 1000, ул. "Граф Игнатиев" 2, ет.4
Тел.: 02/ 980 30 49, 02/ 980 66 72
E-mail: GF@gfund.bg

Гаранционният фонд е юридическо лице със седалище в София и има предмет на дейност извършване на плащания на обезщетения по задължителните застраховки "Гражданска отговорност" на автомобилистите и "Злополука" на пътниците в обществения транспорт.
Създаден е през 1997 г. с Закона за застраховане, извършва своята дейност съобразно действащото законодателство и разработен правилник за устройството и дейността.
Фондът е институция с дългогодишна история и доказана стабилност, която има сериозно превантивно въздействие върху задължителното застраховане.
Гаранционният фонд изпълнява функции и задачи, възложени по закон, насочени към защита на интересите на гражданите на Република България и на Европейския съюз, както и към осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие в организацията.

Мисията:
Да отговори на предизвикателствата на новите реалности, като комбинира натрупания опит и актуалните изисквания за развитие на застрахователната сфера.

Целта:
Професионално и коректно обслужване на клиентите на фонда. Това са както пострадалите лица, предявили претенцията си за обезщетение, така и регресноотговорните лица, в това число и упълномощените от тях лица, имащи представителна власт по отношение на Фонда.
Тази основна цел постигаме чрез създаване на подходящи условия за своевременно обезщетяване на пострадалите от катастрофи. При отчитането на общия социален статус в страната, прилагаме подход за доброволно уреждане на взаимоотношенията със задължените лица.

Функциите:
    Администриране на единна система за отчитане на задължителното застраховане;
    Издаване и администриране на знак, удостоверяващ сключената задължителна застраховка "Гражданска отговорност” на автомобилистите;
    Изплащане на дължимите обезщетения по задължителните застраховки "Гражданска отговорност” на автомобилистите и "Злополука” на пътниците в средствата за обществен транспорт;
    Предоставянето на информация във връзка с възможността на правоимащите лица да получат обезщетение;

Задачите:
    Функциониране на единната система за отчитане на задължителното застраховане и използването на данните, съобразно европейските директиви в застрахователния сектор и действуващото национално законодателство;
    Работа в полза на гражданите на България и на страните-членки на Европейския съюз;
    Отговорно управление на парите на добросъвестните граждани.

Средствата:
    Прилагане на разпоредбите на действащите законови и подзаконови нормативни актове, както и актове на българските държавни органи, регулиращи по силата на закона дейността в областта на застраховането;
    Осъществяване на връзка и осигуряване на взаимодействие с членове на фонда, с компетентните държавни органи;
    Участие в разработването, изменението и хармонизирането на проекти на нормативни актове в областта на застраховането.

Всички процеси в нашата организация се извършват чрез:
    Спазване на принципите на законност, обективност и добросъвестност;
    Създаване на условия за компетентност, честност и прозрачност в действията;
    Създаване на условия за съпричастност и ангажиране на всеки служител за качествена работа, утвърждаване и просперит на организацията;
    Спазване на приложимите нормативни изисквания;
    Прилагане на действащите правила за етично поведение и за вътрешната трудов ред;
    Уважение и коректно отношение към организацията и клиентите съгласно действащите правила.


Управление
Управлението на Гаранционния фонд (ГФ, фонда) е уредено в Дял трети, Глава петдесета от Кодекса за застраховането (обн. ДВ, бр.102/29.12.2015г., в сила от 01.01.2016г.) (КЗ).

Органи на Гаранционния фонд са:
- съвет на Гаранционния фонд;
- управителен съвет;
- двама изпълнителни директори.

Състав на съвета на Гаранционния фонд

Съветът на Гаранционния фонд се състои от всички застрахователи, които са задължени да правят вноски към него:

    Всички застрахователи със седалище в Република България и застрахователите от трета държава, регистрирали клон по Търговския закон в Република България, предлагащи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и/или задължителна застраховка "Злополука" на пътниците, или застраховка по раздел I от приложение № 1;
    Застрахователите от държави членки, които предлагат задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и/или задължителна застраховка "Злополука" на пътниците в Република България при условията на правото на установяване или свободата на предоставяне на услуги.

Състав на управителния съвет

Управителният съвет на Гаранционния фонд се състои от 7 членове:

- Максим Колев
- Орлин Пенев
- Пламен Шинов
- Юри Копач
- Петър Аврамов
- Стефан Стоилков
- Милен Марков

Председател на Управителния съвет е Максим Колев.

Изпълнителни директори

В съответствие с чл. 553 от КЗ изпълнителните директори заедно представляват Гаранционния фонд и осъществяват текущото му ръководство.

Изпълнителни директори на Гаранционния фонд са:

- Максим Колев
- Стефан Стоилков

Стефан Стоилков е избран за изпълнителен директор, който самостоятелно ще осъществява правомощията на Гаранционния фонд и ще го представлява като синдик при несъстоятелност на застраховател или презастраховател.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив