12 Май 2024, 20:39 Днес (0) | Вчера (0)

Дискусия Въздействието на БРЕКЗИТ върху България

19
06
2018
Софийски университет "Св. Климент Охридски", Ректорат, Аула Магна

Българската Чийвнинг асоциация в сътрудничество с Британското посолство в България, Британско-българската бизнес асоциация, Българската търговско-промишлена палата и СУ "Св. Климент Охридски", организират дискусия, посветена на въздействието на БРЕКЗИТ върху България. Целта на дискусията е да се освети процесът  на напускане на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия на ЕС. Темата за Брекзит има първостепенно значение за ЕС. В следствие на референдум, министър-председателят на Великобритания г-жа Тереза Мей задейства член 50 от Договора за функциониране на ЕС, и Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия следва да напуснe ЕС на 29 март 2019 г. Дискусията ще даде експертен поглед върху текущото състояние на преговорите по актуални теми като: какви ще бъдат предизвикателствата и възможностите за бъдещи икономически отношения на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия с ЕС и България, какъв ще бъде статутът и с какви права ще се ползват българските граждани в Обединеното Кралство след излизането от ЕС, как ще бъдат засегнати други ключови сектори на икономиката и обществените отношения.
В дискусията ще участват г-жа Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи, Н.Пр. г-жа Ема Хопкинс, посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия в България, г-н Ивайло Калфин, специален съветник на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, г-жа Маринела Петрова, заместник министър на финансите на Р. България, доц.д-р Диана Ковачева, заместник омбудман на Р.България, проф. д-р Николай Натов, катедра "Международно право и международни отношения", Юридически факултет, Софийски университет "Св. Кл. Охридски", представители на бизнеса и др.

За да резервирате място, кликнете ТУК или изпратете имейл на chevening.bg.events@gmail.com .
Събитието е безплатно.

Българската Чийвнинг асоциация е сдружение на завършили образователна степен или специализация във водещи университети в Обединеното кралство по програмата "Чийвнинг" (http://www.chevening.org/) на правителството на Великобритания. Една от основните цели на сдружението е организирането на публични дебати, форуми и срещи по обществено значими теми.

За допълнителни въпроси относно дискусията можете да се свържете с г-н Ивайло Калфин и г-жа Румяна
Атанасова на chevening.bg@gmail.com.

ПРОГРАМА

Дискусията ще се проведе на български език. Осигурен е превод на английски език

9:00-9:30 Регистрация

9:30-10:00 Официално откриване:
г-н Ивайло Калфин, Българска Чийвнинг асоциация (БЧА), специален съветник на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. проф. д-р Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет при Софийски университет "Св. Кл. Охридски".

10:00-12:15 Сесия 1: Обзор на преговорите досега – какво е решено и какво следва
Участници в дискусията: Н.Пр. г-жа Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи на Р България и Н.Пр. г-жа Ема Хопкинс, посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна
Ирландия в България.
Сесия 2: Ефекти за България от излизането на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия от ЕС

· Икономически съюз и финансови услуги
Участници в дискусията: г-жа Маринела Петрова, зам.- министър на финансите на България, г-н Юлиaн Войнов, член на Управителния съвет на БЧА, г-жа София Касидова, бивш зам.- министър на икономиката, г-жа Румяна Атанасова, председател на БЧА, г-н Юлиян Михов, Директор, "Прайсуотърхаус Купърс".
· Правни аспекти
Участници в дискусията: проф. д-р Николай Натов, д-р Дафина Сърбинова - Юридически факултет, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и доц. д-р Диана Ковачева, зам.-омбудсман на Р България.
· Визи/работа /права на българските граждани и студентски въпроси
Участници в дискусията: г-жа Зорница Русинова, зам. министър на труда и социалната  политика на Р България (видео материал), г-н Васил Асенов, втори секретар, социални и трудови въпроси към посолството на Р България в Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Том Хайнес, Ръководител на секция "Политика" на Британското посолство в България и Любов Костова, директор на Британския съвет в България.

Въпроси и отговори

12:15-12:30 Заключителни бележки - г-н Ивайло Калфин, БЧА, специален съветник на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.


Харесай: Сподели във :
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив