24 Април 2024, 09:14 Днес (1) | Вчера (6)

30 богаташи хванати да укриват доходи от 250 000 годишно

16 Декември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Пращаме данъчна полиция срещу сивата икономика Плащането на налози ще стане удобно за хората, обещава зам.-министърът на финансите Стамен Тасев

Парламентът вече прие промените в данъчните закони, които ще определят правилата за бизнес през 2004 г. Намаляват се данъците върху печалбата и върху доходите на хората. Вдигат се акцизите върху цигарите и горивата. Зам.-министърът на финансите Стамен Тасев обяви какво предстои да се направи оттук нататък в борбата със сивата икономика и за подобряване на отношенията между частния бизнес и данъчната администрация.  
 

Г-н Тасев, парламентът вече намали данък печалба на 19,5%. Как това ще се отрази на бизнеса, част от сивата икономика ще излезе ли на светло?

- Бизнессредите приветстваха това решение. Все пак на тяхно разположение остават 150 млн. лв. в повече в сравнение с настоящата година. Така желаният от нас икономически растеж не може да се постигне без стимулиране на бизнеса. Тази промяна ще допринесе и за увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика. Логично е намаляването на ставката да стимулира фирмите да легализират изцяло бизнеса си. Не си правим илюзиите, че това ще стане на 100%. В цял свят има сива икономика, важното е тя да се сведе до минимални граници, които не пречат на ръста на икономиката като цяло и не ощетяват значимо бюджета. 

 През настоящата година бяха предприети някои мерки за борба срещу сивата икономика. Какъв е резултатът от тях и какви мерки ще се осъществят през следващите месеци?

- За резултатите най-добре говори повишената събираемост на данъци и мита. За единайсетте месеца на годината митническата администрация събра 2,875 млрд. лв., което е с 434,24 млн. лв. повече от единайсетте месеца на 2002 г. Така още през ноември Агенция "Митници" изпълни приходи за цялата година. В най-скоро време министърът на финансите Милен Велчев ще одобри новия дизайн на акцизните бандероли, които ще бъдат с три нива на защита, включващи и холограмна лента, подобна на тази при банкнотите. Това ще повиши сигурността на търговците и клиентите и ще гарантира прозрачността и легалността на този вид търговия и производство. Взето е политическо решение за създаване на фискална служба, популярна като данъчна полиция. Един независим орган, който със своите контролни и разследващи функции ще допринесе пряко за свиване на дела на сивата икономика. Естествено ще запазим тенденцията за повишен митнически и данъчен контрол. От есента в Министерство на финансите работи "сигнален" телефон за борба с корупцията. На него гражданите могат да подават сигнали за нередности в митническата и данъчната администрация, както и в Министерството на финансите. 

 Според някои експерти не може да има контрабанда без участието на митничар. Това, че приходите от митниците се увеличават, на какво се дължи - митничарите са станали по-честни или вносът в страната се увеличава?

- През изминалите две години постигнахме сериозен напредък в работата на Агенция "Митници" и нейните служители. През октомври отново бе постигната рекордна събираемост на приходите - 306 млн. лв. Част от повишените приходи естествено се дължи и на увеличения внос, но значително влияние има и работата на консултантите от "Краун ейджънтс", както и завишеният контрол от страна на митничарите на оперативно ниво. Това доведе и до постепенното завишаване на митническата облагаема стойност, която декларират вносителите пред митниците. 
Според вас какви права трябва да имат данъчните полицаи?

- По проекта за служба за фискални разследвания е създадена работна група, включваща експерти от Министерството на финансите, ГДД, Министерството на правосъдието, МВР и Главната прокуратура. Тя изготвя законопроекта, който трябва да е готов до края на годината и следващата година да бъде предложен за обсъждане. Това ще доведе до инкриминиране на данъчните закононарушения. Основната задача на тази служба трябва да бъдат разследването, набирането на информация и подготвянето на един годен материал за наказателното преследване. Не е най-важното да бъде арестуван един човек или да бъде подслушван. Най-важното е престъплението, измамата, да бъдат спрени навреме и да има възмездност към бюджета. Това е целта на тези служби. Мисля, че в някои случаи тази служба би трябвало да има право да подслушва. Арестите трябва да бъдат извършвани от органите на МВР 

 От пролетта текат ревизии на хора, чиито имоти не отговарят на обявените доходи. Колко хора се проверяват и какви са първите резултати?

- За целите на тази проверка беше анализирана една сериозна база данни за граждани и съответно направихме извадка на около 1000 от тях. Към момента са завършили проверките на 60 физически лица. 30 от тях се оказа, че са длъжници на хазната и са съответно обложени. Средната стойност на ДОД, който се дължи на ревизия, е около 75 000 лв. Това означава укрит доход от 250 000 лв. В скоро време очакваме резултати и от другите ревизии. 

 Бизнесът настоява за ускоряване на връщането на ДДС. Кога ще има възможност това да се направи?

- Единствената причина, която не ни позволява да съкратим срока, е липсата на добра информационна система. С настоящия ресурс най-краткият възможен срок е 45 дни. При старта на НАП нещата ще се променят и срокът ще бъде съкратен. 

Със стартирането на Националната агенция по приходите ще се подобри ли обслужването на хората?

- Това е целта на реформата в приходната администрация. Да се опрости процедурата и да се намали до минимум прекият контакт между данъкоплатците и служителите. Знаем, че не можем да превърнем плащането на данъци в приятно задължение, но ще го направим по-лесно и удобно за българските граждани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив