29 Март 2024, 09:50 Днес (1) | Вчера (11)

Ако България преосмисли приоритетите си, ще излезе по-силна от кризата

26 Май 2010 10:31 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Кризата може да доведе до консолидация на застрахователния сектор, смята Давид Сандерс, управляващ директор на Eureko за Европа, който отговаря за операциите на групата извън Холандия

Господин Сандерс, честита награда - преди броени дни "Интерамерикан живот" взе приз "Най-динамично развиваща се компания през 2009 г.". Как ще защитите тази награда?
Благодаря ви. Бях изключително приятно изненадан от това отличие. Ние, в Eureko,  изключително много подкрепяме нашия български екип, но винаги е добре да получаваме т.нар. външни признания за усилията си. Това наистина е чудесно признание. Всяка награда обаче поражда задължения и тъй като екипът в България би искал да я спечели и догодина,  имаме да вършим много работа - да продължаваме да бъдем успешни,  да продължаваме да растем и то в условията на трудна заобикаляща среда. Пред нас стоят много изпитания, но ние сме много добре позиционирани, за да уловим възможностите, които ни се предоставят.

Каква е равносметката на Eureko за изминалата година?
Eureko се оказа по-силна от кризата и за това свидетелстват самите резултати - записан премиен приход - EUR 19,6 млрд., капитал - EUR 10 млрд. Постигнахме рекордна печалба от EUR 1,4 млрд., а платежоспособността ни е 250%.

На фона на общите резултати как ще коментирате резултатите на двете дружества у нас - това ли е, което очаквахте от тях в периода на криза?
Да, мисля, че в България "Интерамерикан" върви в правилната посока за постигане на целите си. Приятно изненадани сме от растежа, който реализира и съм убеден, че ще продължим с това позитивно развитие нагоре.

Къде стоим в сравнение с миналата година по това време?
Ситуацията не е никак лесна. Не мисля, че все още сме видели края на кризата. Ние, в Eureko, сме изключитено предпазливи по отношение на всичко, което се случва.
Страната ви е видяла много върхове и спадове, но онова, което плаши в настоящия момент, е че рисковете за България идват отвън, а не отвътре. Както знаете, Eureko има компания в Гърция, която е на второ място на местния пазар, а ситуацията там определено е притеснителна и плашеща. В същото време е пословично известна силната връзка между гръцките и българските компании, така че проблемите, с които се сблъсква Гърция, ще се отразят и на българските компании.
В същото време силно вярвам в потенциала за растеж, който притежава България. Струва ми се, че растежът, който страната ви постигна в последните години, бе малко пресилен, а това не го прави в никакъв случай устойчив в дългосрочен план. Ето защо България трябва малко да се снижи, да се пребалансира и, ако съумее, да преосмисли приоритетите си. Ако го стори, ще излезе по-силна от кризата и ще постигне ръст в дългосрочен план.

Има ли опасност гръцките проблеми да се пренесат на българска почва?
Не мисля, че България може да се превърне във втора Гърция най-малкото защото макроикономическата ситуация е много по-различна от тази в южната ви съседка.

Според Вас, ще съумее ли Европа да предпази Стария континент от втора Гърция?
Европа трябва да довърши това, което е започнала. Не бива да преувеличаваме успехите на европейската икономика, трбява да се придържаме към знанията, с които разполагаме.
Например, в Холадния пенсионната възраст се увеличи от 65 на 67 години и смятам, че това повишение е много хубаво - то няма да позволи на хората да се пенсионират в ранните си 40 години. В Холадния имаме много добре устроена бюджетна дисциплина, която подобрява ситуацията в страни от ЦИЕ. В Холадния всички плащат данъците си, така че е добре това да се случва и тук.
Ето защо смятам, че кризата е възможност  за засилване на дискусиите по всички тези въпроси, касаещи бъдещето на Еропа. Но за го направим, трябва да останем заедно и да бъдем единни, защото това е единственото решение за преодоляване на кризата.

Имате ли резервен изход от ситуацията в Гърция за вашето дружество?
Въпреки че сме изключително притеснени, Eureko е обвързана с това да останем в Гърция и да приемем всички въможности, които ни се предоставят там. Нашето дружество има много добра позиция, дори сме най-добре позиционирани на пазара, с много сериозна инвестиционна политика. Преди 2 години продадохме по-голямата част от гръцките държавни облигации, в които бяхме инвестирали, и това беше много добро решение.
Смятам, че определено ще излезем от кризата в Гърция. Също така съм сигурен, че ще спечелим допълнителен пазарен дял, защото хората наистина ни оцениха и доверието в Интерамерикан Гърция се възвърна. За доказателство на думите ми служи фактът, че за 2009 г. в Гърция имаме растеж от 25%.

Да се върнем в България, където правителството взе решение да обложи премиите на застрахователите, вместо печалбата, както бе досега. Какъв е Вашият коментар по темата?
Първо, бих искал да заявя, че не планираме да напуснем България и потвърждаваме твърд ангажимент и обвързаност към страната ви.
За нас е изключително важно да развиваме бизнеса си в стабилна среда и в това отношение разчитаме много на българското правителство и в частност на КФН. За нас стабилното правителство е основен критерий, когато решаваме да инвестираме на определено място. Eureko бе голям инвеститор в Полша, но у нас се породиха смесени чувства по отношение на бизнессредата, която бе създадена там.
Също така много сериозно инвестирахме в реорганизираната вече здравна система в Словакия. До известна степен бяхме разочаровани от словашкото правителство, защото всъщност реформа не се състоя.
Сега имаме планове за развитие на здравното осигуряване в България...

...но когато реформата се състои...
да, когато се състои. Ето защо за нас е изключително важно да развиваме бизнеса си в стабилна среда. По отношение на конкретното решение  на българския кабинет обаче не сме запознати в детайли и затова предпочитам да не правя коментар.

Казахте, че все още не сме излезли от кризата. Достигнахме ли дъното?
Не виждам още някакво възстановяване. Възможно е нещата да станат още по-лоши.

Каква е инвестиционната ви политика в тези условия?
Както знаете, ние излязохме от Полша и в момента разполагаме с доста сериозен капитал от тази сделка. Преди 10 години влязохме в Полша с капитал от 700 млн. евро. Сега излизаме оттам с печалба в размер на 4,5 млрд. евро. Бихме искали да реинвестираме тези средства в други страни, но в същото време сме изключително предпазливи по отношение на инвестицията си в този момент. Не мисля, че моментът е най-подходящ за инвестиране.
Бихме искали да развием взаимодействието и връзката си с гръцките банки, защото имаме много знания и опит в областта на банкашуранса. Ако направим бъдещи инвестиции в банка в Гърция, това ще се отрази и на Eureko в България.

Какви са очакванията ви за българските компании за т.г.?
Периодът на растеж на българския застрахователен пазар в момента е в дупка. Пресата, която се упражнява върху резултаттие, постигнати от автомобилния бизнес, може да доведе до консолидация на сектора. Това е нещо, което виждаме и в други страни.
Искам обаче да подчертая за пореден път, че ние от Eureko сме много щастливи да присъстваме с наши компании на българския пазар и сме много доволни от тях. Бихме искале да продължим да допринасяме за това красивата ви страна да се развива.

Оптимист или умерен реалист сте?
Притеснен оптимист съм.

Визитка:
Давид Сандерс има магистърски степени MSc от Erasmus University в Ротердам и MBA от френския INSEAD във Фонтенбло. Работил е в Shell Group в Сингапур и Хага, а след това и за McKinsey в Амстердам. Започва работа в Eureko/Achmea през 2002 г. като помощник директор в отдела за планиране, а после става директор на отдела за бизнес развитие на корпорацията. През юли 2006 г е назначен за управляващ директор на групата за Европа, и отговаря за операциите извън Холандия.

АА

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив