24 Април 2024, 09:46 Днес (2) | Вчера (6)

Ако някой краде, ще влезе в затвора

10 Май 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Разговор с главния данъчен директор Николай Попов

ГОСПОДИН ПОПОВ, УПРЕКВАТ ДАНЪЧНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И ВАС КАТО НЕИН РЪКОВОДИТЕЛ, ЧЕ ИЗТОЧВАНЕТО НА ДДС В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ НЕ Е МОЖЕЛО ДА СТАНЕ БЕЗ УЧАСТИЕТО НА СЛУЖИТЕЛИ, КАКЪВ Е ВАШИЯТ КОМЕНТАР?
- В една част от случаите това е вярно. Но много ДДС измами стават без знанието и участието на данъчни служители. Мога категорично да заявя, че всеки корумпиран служител на данъчната администрация не само ще бъде незабавно уволнен, но ще настоявам да му се търси наказателна отговорност. Не мога да позволя компромиси по отношение на корупцията. Ако някой от подчинените ми краде от парите за пенсии, образование и сигурност, ще направя всичко възможно той да попадне в затвора.
 
КАКВИ МЕРКИ ЩЕ ПОМОГНАТ СРЕЩУ ИЗМАМИТЕ С ДДС?
- Най-общо има три групи мерки, които ще редуцират източването на данък добавена стойност от бюджета. Първата е свързана със законодателството и процедурите за регистрация на търговски дружества в съда. Предлагал съм многократно такива промени. Недопустимо е хора, които професионално вършат данъчни измами, да имат по 30, 40 фирми и да продължават да регистрират нови. Изключителен проблем е и прехвърлянето на дружества с големи данъчни задължения на хора от малцинствата например. Смятам, че ако при регистрацията на търговско дружество в съда се изискват документи за платени данъци на всички собственици и членове на управителни и контролни органи, източването на ДДС ще се ограничи значително. Това е само едно от възможните решения.
От друга страна, наказателното преследване на данъчните престъпници в момента изобщо не постига възпитателния си ефект. Имам предвид, че ефективните присъди за данъчни престъпления се броят на пръсти, а финансовата дисциплина не значи нищо, ако няма никого в затвора за данъчни измами. Не на последно място е и Националната агенция за фискални разследвания. Нейната работа ще редуцира големите измами и ще гарантира, че такъв тип престъпни схеми ще бъдат наказвани.
 
КАКЪВ Е ЕФЕКТЪТ ОТ ПРЕОТСТЪПВАНЕТО НА ДДС ПРИ ВНОСА НА СТОКИ ПО ГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ?
- Замисълът на тази норма в Закона за ДДС е да насърчава инвестициите и в частност големите инвестиционни проекти в България. Сериозно предимство е, че ДДС при такива проекти може да се възстановява и за 10 дни. Петнадесет големи български дружества вече се възползваха от тази възможност и вярвам, че този режим насърчава икономическата активност и създаването на нови работни места в страната.
 
КАКВИ СА ИЗВОДИТЕ ОТ ТАЗГОДИШНОТО ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ?
- Наблюдаваме една окуражаваща тенденция - нараства броят на хората, които не посещават данъчните служби, за да подадат декларации или други документи. Близо 20 000 декларации повече са подадени по пощата тази година. Радвам се, че хората осъзнават, колко е безсмислено да чакат на опашки, вместо да подадат декларацията си по пощата. Расте и броят на онези, които декларират вярно и точно доходите си. По всичко личи, че сгрешените данъчни декларации тази година ще са много по-малко, отколкото през 2003-а. Добър сигнал имаме и от приходите по корпоративните данъци. Над 15% повече от планираното са постъпленията по това перо. Причината очевидно е в намалените данъчни ставки. Виждаме на практика как икономиката изсветлява.
 
КАКЪВ Е ИНТЕРЕСЪТ КЪМ ЕЛЕКТРОННИТЕ УСЛУГИ, КОИТО ПРЕДЛАГАТЕ?
- Вече виждаме първите резултати от тях. До момента са регистрирани 1200 потребители за плащане на данъци по Интернет чрез сайта на Главна данъчна дирекция. Платените данъци по електронен път са близо 24 хил. лв.
 
ИМА ЛИ ЗАБАВЯНЕ ПО ПРОЕКТА ЗА НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ?
- Проектът за създаване на национална агенция за приходите се движи по график. По-важното в случая е да съобразим хода на реформите с очакванията и нуждите на данъкоплатците, за да сме сигурни, че това, което правим, ще е в полза на цялото общество. Първата стъпка към създаването на НАП е централизирането на контролно-ревизионната дейност в областните центрове. Този процес тече в момента. Следва обединяването на събирането на данъци и осигурителни вноски на едно място и мога да кажа, че през 2005 г. ще имаме реално функционираща агенция. Важно е да отбележа, че не се предвиждат съкращения на персонала. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив