24 Април 2024, 19:33 Днес (12) | Вчера (6)

България е привилегирован партньор за Италия, заяви Адолфо Урсо, министър на външната търговия на Италия

24 Февруари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Закупуването на Булбанк от италианската UniCredit се оказа решаващо

ГОСПОДИН УРСО, КАКВИ СА ПРЕПОРЪКИТЕ ВИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА БИЗНЕССРЕДАТА У НАС?
- Важно е да се приключи законодателната и съдебната реформа, като в тези области се работи много активно от българското правителство. Голямо значение придобива новият закон за инвестициите, който се разработи от Министерството на икономиката. Важно е да се приключи и реформата в енергийния сектор. Убедени сме, че България се намира на правилния път и го изминава с голяма бързина.
 
ИТАЛИЯ Е СРЕД НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ У НАС. С КАКВО БЪЛГАРИЯ Е ПРИВЛЕКАТЕЛНА?
- За една италианска фирма са важни политическата и макроикономическата стабилност. Наличието на банкова система, която познава потенциала на италианските партньори, също е от значение. От тази гледна точка закупуването на Булбанк от италианската UniCredit се оказа решаващо. Препоръчваме мерки за постигане на по-висок растеж и развитие на малките и средните предприятия. Добре е да се създаде индустриален модел на сътрудничество с тях. От голямо значение е и общият климат на конкурентност и стабилизиране, който в момента се наблюдава в България.
 
КАК ВИЖДАТЕ БЪДЕЩОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ?
- Италия подкрепя България в нейната европейска и атлантическа интеграция. Убедени сме, че страната ви ще изпълни предварително поставените цели да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г. В това вярват и нашите предприемачи, които масово участват в бизнесфорума. Както забелязахте, там присъстваха около 250 италиански и български предприемачи. Масовото участие е най-доброто свидетелство за пътя, който вашата страна е извървяла. Във връзка със скорошното посещение на министър Лидия Шулева в Италия ще организираме презeнтация на възможностите за инвестиции в България. Планираме и работна среща през септември т. г. в София и Боровец. Така нареченият италиански закон за Балканите ни позволи да изпратим трима експерти в българското правителство, като един от тях е в Министерството на икономиката. Именно на база на този закон беше сключено споразумение между UniCredit и нашето министерство, за да се подпомогнат малките предприятия с убеждение, че те ще прогресират в България. С министър Шулева говорихме и за други съществени проекти, какъвто е създаването на индустриален парк близо до София. Друг проект е интересът на италианската Marcegaglia към Кремиковци. Растежът на търговския обмен и размерът на италианските инвестиции ни дават основание да считаме България за привилегирован партньор. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив