25 Април 2024, 14:32 Днес (10) | Вчера (12)

“Винер Щетише” може да купи и други компании в България

30 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Карл Финк, председател на Надзорния съвет на ЗК „Български имоти” АД и първи заместник генерален директор на “Винер Щетише”- Австрия

Господин Финк, застрахователната компания, която представлявате е добре позната на специалистите работещи в застрахователния бранш у нас, а и по света. Бихте ли я представили на българските граждани, тъй като мисля, че за повечето от тях името "Винер Щетише" не им говори абсолютно нищо.....  
- "Винер Щетише Алгемайне Ферзихерунг" АД е създадена през 1824 година. Днес тя е водещата международна австрийска застрахователна група. В страните в преход тя е на второ място по премиен обем. В  Източна Европа групата има дъщерни дружества в Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Беларус, Хърватия, Румъния, България и Югославия. В Западна Европа "Винер Щетише" е представена в Италия, Германия и Лихтенщайн. "Винер Щетише" е най-динамичното застрахователно дружество в Австрия с ръст от над 10% и с положителен резултат за щетите през 2003 година. При нас има един важен комбиниран показател-съотношението разходи:щети спрямо премията. Този показател е добър, когато е около 100-те процента. През 2002 г. той беше 95%, а през 2003-та - 93%. Успяхме също така да повишим с 50% печалбата на фирмата и да се справим окончателно с трудностите от борсовата криза.

Дойдохте в България преди 1,5 година. Какви перспективи виждахте тогава на българския пазар?
- През 2002 година "Винер Щетише" придоби по-голяма част от ЗК "Български имоти", защото видяхме в България един много важен пазар. Проучванията показаха, че страната се намира  в началото на развитие и това предполага по-динамичен ръст на икономиката. Закупихме дружество, върху което бяха "отпечатани" българските условия и в много отношения се опитахме да внесем ноу-хау-то на една европейска компания. За година и половина научихме много неща и видяхме какво представлява един застрахователен пазар в началото на своя път. Можем да кажем, че днес се чувстваме добре. Най-важната ни цел е клиентите да са доволни от нас. Това, което можем да предложим, е сигурността на една австрийска и една немска компании. Тази сигурност ще ни помогне да заемем водещо място на българския пазар. Втората ни цел е нашите сътрудници, най-важният за нас капитал, да бъдат мотивирани. Ние имаме мрежа от 5 000 сътрудника в страната и им предлагаме добро обучение и подкрепа. Третата ни цел е получаване на подходящата печалба за инвестицията, която сме направили. Различаваме се от други чуждестранни групи и имаме намерение да инвестираме тази печалба тук, в България. Така ще подкрепим бизнеса и икономиката.  Искаме да постигнем силно клиентски ориентирано предприятие в България. Мисля, че сме на добър път.

Вие сте водеща група в страните в преход. Ориентирахте ли се вече напълно в условията на местния пазар?
- Да, мисля, че се запознахме с много неща и научихме много други. Това, че познаваме всички пазари в Източна и Западна Европа, е много интересно. Всеки един от тези пазари има своите специфики. Днес имам усещането, че потенциалът на застрахователния пазар в България е значително по-голям в последните години. Учудващо е как за толкова кратко време успяхме да създадем такива стабилни структури. Водихме много разговори и съм щастлив, че нашите български партньори са много открити към нас. За нас е важно да развием една силна българска компания, притежаваща характеристиките на успешното предприятие. Не искаме да натрапваме на всяка цена мнението и възгледите си. Опитът на нашите български колеги е много важен за нас. Тази комбинация, както и съвместната работа, базирана на доверие, сигурен съм,  ще се развие. Мисля, че "Български имоти" е на правилния път.

Каква е спецификата на българския застрахователен пазар в сравнение с пазарите на страните в преход? 
- Това е сложен въпрос, защото всяка страна има свои характеристики. Моето мнение, подкрепено от статистиката, е, че навлизането на компании на българския пазар все още е много слабо. Като цяло отношението на българите към застраховането е на много ниско ниво. Българският застрахователен пазар все още е на един начален етап на развитие. Освен това той е силно зависим от общите икономически условия. Има редица пазари обаче, които се представят по същия начин като българския, например, румънският и отчасти унгарският. Все пак развитието в България е доста солидно и фактът, че и политиката непрекъснато се опитва да подобри това развитие, дава основания да смятам, че след 5 години ситуацията ще бъде значително по-добра.

Кое е основното, което си поставяте като най-близки цели на българския пазар?
- Мисля, че след 5-10 години ще бъдем много повече застрахователни дружества в България и ще се възползваме от всяка възможност да подобрим организацията си. Естествено, ако ни се отдаде възможност, предвиждаме и вариант да на правим допълнителни покупки на действащи качествени застрахователни компании.

Какво си пожелавате да постигнете през следващите 10 години с "Български имоти"?
- Ние сме твърдо решени много динамично да развием бизнеса и при подходящ късмет, след 10 години ще бъдем едно от най-важните дружества в България. Това зависи от много фактори, но, предполагам, че през следващите години процесът на концентрация на застрахователните дружества ще продължи и стъпка по стъпка пазарните условия ще се подобрят. В този процес "Български имоти" ще играе водеща роля.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив