28 Март 2024, 12:09 Днес (6) | Вчера (12)

Всяка година ще правим преглед на 70-те мерки

09 Юли 2009 14:45 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Постоянство и контрол на постигнатото - така работи гражданското общество, смята Георги Ангелов, старши икономист от института Отворено общество

Г-н Ангелов, мерките, които предлагате с новото изследване на Института за пазарна икономика не са нищо много различно от досега предлаганите и от института, и от Отворено общество, и от всички либерални макроикономисти в България. Досега не са ви чували, защо мислите, че сега ще ви чуят?
- За плоския данък ни чуха, макар и след доста време...
Новото сега е, че предлаганите политики са през призмата на признати международни индекси. Има ли индикации, че новото правителство ще ви чуе?
- В края на краищата единият от индексите, които представяме, досега е правен от бъдещия финансов министър. Ако той не гледа индексите, значи е загубил 10 години от живота си. Вярвам, че той разбира какъв е смисълът на това. Трябва да се търсят различни начини да се убедят хората, затова ще го пратим на всички депутати. Сега сме построили нещата по друг начин - ясно и систематизирано, на едно място, с много графики.
- А смятате ли, че тези 70 мерки са изпълними в рамките на един мандат?
В изследването даваме един пример - Грузия за 3 години, точно в индекса Doing Business на Световната банка, е скочила с от 112 на 15 място - почти сто места напред. Тоест в рамките на един мандат това може да се случи. Не всичко от препоръчаното може да стане - например в образованието резултатите ще дойдат след 10 години, ако сега се започне. Но има много корекции в закони, които могат да станат много бързо - да се махне една запетайка, или изискването за стартов капитал, няма да отнеме време. Поне 50 такива неща в законите има, които само трябва да се гласуват от парламента и това ще задейства важни промени в бизнес средата автоматично.
- Но махането на запетайката е въпрос на политическо решение...
Затова е тази книжка - да убедим политиците, че който действа по този начин, прилага тези икономически политики, расте по-бързо икономически, по-бързо нарастват доходите на хората. Мисля че това е важно за политиците, защото след 4 години отново ще се явят на избори. Те добре знаят, че който не осигури благосъстояние, губи изборите със сигурност.
- Неправителствените организации в икономическата сфера ще продължат да повтарят своите изводи и препоръки и пред новите управляващи, надявайки се на по-добра чуваемост - можем ли така да го кажем?
Това е гражданското общество, така работи то. Имаме предвид, че новите в управляващото мнозинство нямат голям опит, едва ли много от тях имат и задълбочена теоретична икономическа подготовка. Надяваме се с това проучване да вкараме ако не 70, поне 20-30 мерки. Ако измислят и други, добре дошло, но няма кой знае колко варианти на политики.
 - Работещите политики са известни...
Затова сме го структурирали в книжка, всичко да е на едно място. И когато догодина направим нов преглед, ще видим в кой индекс страната е подобрила оценката си, къде е влошена - това са обективни, външни индикатори за оценка.
- А как гледате на заявките на бъдещите управляващи за търсене на споразумение с МВФ? Тяхната категоричност напоследък е смекчена и вече доста условна, но все пак...
Няма шанс да вземем така наречената гъвкава кредитна линия, предвидена за страни, които според МВФ са добре управлявани - като Полша, Мексико. Ако ние вземем стандартното споразумение, това ще бъде лош сигнал за инвеститорите. Сега те гледат на България като на страна, която се отличава от Румъния и Унгария, където фондът вече работи. Във времена като днешните е добре да водим политика, която ни отличава. Това прави Естония - разграничават се от останалите прибалтийски държави. В този смисъл е добре да се справим без фонда. Все още не е ясно какво точно ще завари новото правителство в държавната хазна, но смятам, че може да се намерят ресурси, за да се справим без фонда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив