04 Май 2024, 02:12 Днес (0) | Вчера (0)

Гиньо Ганев: Няма да се подчинявам на никого

15 Април 2005 10:07 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Трябва да престанем да гледаме на българските граждани като на членове на партии

Г-н Ганев, дали у нас омбудсманът във ваше лице ще може да работи, без да е зависим от политическите сили, които са го избрали?
Аз съм напълно съгласен, че в нашия закон не много подходящо се възприе терминът омбудсман, който е непознат за гражданите. Преводът, който най-много подхожда на нашата действителност, е обществен застъпник за гражданските права. Независимо от това кой е избрал омбудсмана - по закон той се избира от Народното събрание - той е независима, извънсъдебна институция за уреждането на споровете между администрацията и гражданите. Неговата цел е не да руши държавата, а борейки се срещу лошата администрация и нейните прояви или злоупотреби, да укрепва отношението на гражданите към държавността. Лично аз имам този обществен кураж омбудсманът да не бъде подчинен на никого. Той е част от системата на държавните институции, но не е част от йерархията им, той не е подчинен нито на правителството, нито на парламента. Омбудсманът трябва да бъде еднакво отдалечен от всякакви политически партии и пристрастия.
Нямате ли притеснение, че изборът ви е политически, че ще бъдете притискан от БСП и Коалиция за България?
В никакъв случай. Аз съм избран по предложение на НДСВ, ДПС и "Новото време". А при тайното гласуване, както виждам, аз съм избран от едно много внушително мнозинство от 141 гласа от 196. Не се чувствам обвързан и от тези хора, които са гласували за мен. Защото така трябва да работят институциите - веднъж избрани, те трябва да забравят кой ги е пратил там. Трябва да престанем да гледаме на българските граждани като на членове на партии.
Това означава ли, че излизате от активната политика?
Омбудсманът в целия свят трябва да бъде човек с много силен политически авторитет. Той не е стерилен човек или пък новороден. Но този политически авторитет не се гради върху партийни пристрастия и принадлежности. И затова отговорът на вашия въпрос е ясен: Да, аз съм вън от политическия живот, като същевременно ще съм вътре и много близо до него, за да мога да преодолявам лошото администриране. Функциите на омбудсмана са влияние, посредничество, препоръки, съвети. Публичният характер на неговата работа ще направи много труден комфорта на хората, които работят в административна мъглявина, пренебрегвайки закона и гражданските права.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив